Έρχεται απαλλαγή από φόρο ακινήτων σε χιλιάδες ιδιοκτήτες

Την απαλλαγή των περισσοτέρων ιδιοκτητών ακινήτων από την υποχρέωση πληρωμής φόρου για την ακίνητη περιουσία τους (μέσω της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ και της αντικατάστασής του από το νέο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας) και την αύξηση του αφορολογήτου ορίου των μισθωτών και των συνταξιούχων από τα 9.550 στα 12.000 ευρώ από τα φετινά εισοδήματα εξήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη στη συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega.

Σε αντίθεση

με τα όσα είχε επισημάνει πρόσφατα ο προϊστάμενός της υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης περί πιθανής αναβολής της εφαρμογής των προεκλογικών υποσχέσεων για ελαφρύνσεις στη φορολογία ακινήτων, η κα Βαλαβάνη ανέφερε ότι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους θα μειωθούν οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτυπώνουν τις πραγματικές τιμές της αγοράς.

Σύμφωνα επίσης με την κα Βαλαβάνη, λίγο μετά ή ταυτόχρονα με την μείωση των αντικειμενικών τιμών, θα νομοθετηθεί η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αντικατάστασή του με έναν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, οπότε η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών θα μείνει αφορολόγητη. Διευκρίνισε δε ότι το αφορολόγητο όριο στο νέο φόρο ακίνητης περιουσίας θα είναι κάτω από τις 500.000 ευρώ, καθώς θα έχει μεσολαβήσει και η μείωση των αντικειμενικών αξιών. Όσον αφορά στην απώλεια εσόδων, ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, την οποία θα προκαλέσει η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ η κα Βαλαβάνη επέμεινε ότι το ποσό αυτό θα καλυφθεί με έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπου και «θα υπάρξουν εκπλήξεις», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Η αναπληρώτρια υπουργός προανήγγειλε εξάλλου την αύξηση του αφορολογήτου ορίου στις 12.000 ευρώ από τα εισοδήματα του 2015, τουλάχιστον για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους! Όπως εξήγησε, αυτή τη στιγμή οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι έχουν αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ, το οποίο απέχει ελάχιστα από το επίπεδο των 12.000 ευρώ, που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου, είναι δυνατό η αύξηση του αφορολογήτου των μισθωτών και των συνταξιούχων στα 12.000 ευρώ να γίνει εφάπαξ και να ισχύσει για τα εισοδήματα του 2015. Η υπουργός επεσήμανε εξάλλου ότι το σχετικό νομοσχέδιο είναι προγραμματισμένο για το δεύτερο εξάμηνο του έτους κι ότι όλες οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα θα αφορούν στα εισοδήματα του 2015.

Κατηγορηματική ήταν η κα Βαλαβάνη και ως προς το ενδεχόμενο αυξήσεων στο ΦΠΑ. «Δεν επεξεργαζόμαστε νομοσχέδιο για το ΦΠΑ», τόνισε κρατώντας διακριτικά αποστάσεις από τα όσα δηλώνει τις τελευταίες ημέρες ο κ. Βαρουφάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αύξηση στα τσιγάρα- όπου η φορολογία ανέρχεται στο 89% της λιανικής τιμής και αποτελεί κίνητρο λαθρεμπορίου- ούτε και στα οινοπνευματώδη.

Όσον αφορά στο θέμα των αρμοδιοτήτων της ΓΓΔΕ, η κα Βαλαβάνη ξεκαθάρισε ότι οι αρμοδιότητες αυτές είναι νομοθετικά κατοχυρωμένες κι ότι η ίδια έχει την εποπτεία. Δεν απέφυγε, πάντως, να εκφράσει επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι λειτουργικό ένα τέτοιο σχήμα, όπου ο υπουργός είναι απλώς διαμορφωτής της πολιτικής και η ΓΓΔΕ αναλαμβάνει το επιχειρησιακό κομμάτι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν στους επόμενους μήνες δεν υπάρξουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, τότε μπορεί να τεθεί θέμα αρμοδιοτήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα