Επιτέλους! Οι συνταξιούχοι θα παίρνουν αμέσως το 50% της σύνταξής τους…

Του Χρήστου Κώνστα

Χρόνια το υπόσχονται επιτέλους το νομοσχέδιο κατατέθηκε και ψηφίζεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή. Μέχρι σήμερα όποιος εργαζόμενος φεύγει με σύνταξη πρέπει να περιμένει μέχρι και 1 χρόνο για να αρχίσει να εισπράττει τη σύνταξή του. Ο νόμος που ψηφίζεται τις αμέσως επόμενες μέρες από τη Βουλή, προβλέπει ότι το 50% του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου ή του βαθμού που έφερε ο υπάλληλος κατά το χρόνο της αποχώρησής

του από την Υπηρεσία, θα καταβάλλεται αμέσως.

Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 60% σε περιπτώσεις υπαλλήλου που είναι γονέας τριών τέκνων και άνω ή γονέας τέκνου με αναπηρία ή προστάτης μέλους της οικογενείας με αναπηρία.

Η προκαταβολή υπόκειται μόνο σε κρατήσεις φόρου εισοδήματος και υγειονομικής περίθαλψης και καταβάλλεται στον δικαιούχο εντός σαράντα ημερών από την ημερομηνία της ηλεκτρονικής αποστολής του Δελτίου Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης (ΔΑΥΚ) στην Υπηρεσία Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και μέχρι την έναρξη πληρωμής της σύνταξης.

Ο νόμος προβλέπει ότι όλες συντάξεις θα βγαίνουν μέσα σε ένα εξάμηνο.

Προκαταβολή δεν καταβάλλεται σε περίπτωση απόλυσης για πειθαρχικό παράπτωμα ή υπηρεσιακή ανεπάρκεια και σε περίπτωση παραίτησης του υπαλλήλου ή στρατιωτικού που δεν έχει συμπληρώσει τα έτη ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Επίσης δεν χορηγείται προκαταβολή σε περίπτωση απόλυσης λόγω ανικανότητας ή θανάτου στην υπηρεσία. Ειδικά στις περιπτώσεις αποχώρησης του υπαλλήλου ή του στρατιωτικού, λόγω ανικανότητας, η σύνταξη θα καταβάλλεται κατά απόλυτη προτεραιότητα στους δικαιούχους.

Η ρύθμιση για την προκαταβολή ισχύει και για όσους έχουν ασφαλισθεί για πρώτη φορά σε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, από 1-1-1993 και μετά.

Ο νόμος προβλέπει την ολική απογραφή των συνταξιούχων του Δημοσίου, η οποία σε συνδυασμό με τη θέσπιση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης των μεταβολών της προσωπικής κατάστασης του συνταξιούχου, θα εκμηδενίσει τη δυνατότητα είσπραξης για μακρό χρονικό διάστημα από τρίτους ποσών που πιστώθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου, λόγω μη γνωστοποίησης του θανάτου αυτού στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Επίσης αλλάζουν οι όροι για τα επιδόματα νόσου και ανικανότητας για τους ένστολους. Θα συνεχίσουν να καταβάλλονται με βάση το μισθό του λοχαγού, όπως αυτός ίσχυε πριν τις προσαρμογές των ειδικών μισθολογικών καθεστώτων, και αφετέρου τους ανάπηρους πολέμου αξιωματικούς πολεμικής διαθεσιμότητας, οι οποίοι εξαιρούνται των πρόσφατων μειώσεων.

Αναστέλλεται το μέρος της σύνταξής του που υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, στην περίπτωση που συνταξιούχος του Δημοσίου αυτοαπασχολείται και έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του ή -προκειμένου για στρατιωτικούς- το 47ο. Εξαιρούνται τόσο οι μισθωτοί όσο και οι αυτοαπασχολούμενοι από την αναστολή της σύνταξής τους, εφόσον απολύθηκαν ή αποστρατεύτηκαν αυτεπάγγελτα χωρίς υπαιτιότητά τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα