Επιστρέφει το ιδιώνυμο!

Βαρύς θα είναι ο πέλεκυς για όσους συλλαμβάνονται για γηπεδική βία, σύμφωνα με τον νέο αθλητικό νόμο που θα ψηφιστεί στις αρχές του 2012!

Του Μιχάλη Τσαμπά

Μπορεί το 2011 να φτάνει στο τέλος του, αλλά σε καμία περίπτωση ούτε αυτή την χρονιά δεν έφτασε στο τέλος της η γηπεδική βία! Έξαρση δεν είχαμε, όμως είναι συνεχόμενα και αλλεπάλληλα τα κρούσματα, ειδικά σε αγώνες... υπεράνω υποψίας, όπως για παράδειγμα το βόλεϊ γυναικών, πόλο ή χάντμπολ, ενώ δεν λείπουν και τα οπαδικά ξεκαθαρίσματα σε διάφορες γειτονιές τόσο του λεκανοπεδίου, όσο και της υπόλοιπης Ελλάδος. Σκηνικά που στέλνουν

νέα παιδιά στα νοσοκομεία, ενώ παράλληλα προκαλούν και ζημιές σε σπίτια, αυτοκίνητα και καταστήματα! Για τον λόγο αυτό το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο την περασμένη Τρίτη προς ψήφιση στην Βουλή είναι και πάλι σκληρό! Ένας νόμος που αναμένεται να ψηφιστεί γύρω στις 10 Ιανουαρίου και σημαντικότερο σημείο του είναι η επιστροφή του ιδιώνυμου! Η άμεση φυλάκιση δηλαδή όλων όσοι συλλαμβάνονται για συμμετοχή σε επεισόδια εντός γηπέδων ή στον περιβάλλοντα χώρο!

Παράλληλα, αυστηρές ποινές προβλέπονται και για όσους έχουν συμμετοχή σε αδικήματα, όπως το ντόπινγκ και οι στημένοι αγώνες!

Με μια πρώτη ματιά στα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, τα νέα μέτρα δείχνουν να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως υπάρχει και το μεγάλο... ερωτηματικό! Κι αυτό δεν είναι άλλο από το κατά πόσο μια κυβέρνηση, που μοιάζει να βρίσκεται σε μόνιμη προεκλογική περίοδο, δείχνει ικανή να εφαρμόσει τον νέο νόμο! Όταν πάντα στην μέση μπαίνουν τα εκλογικά συμφέροντα και τα... ψηφαλάκια, τότε οι νόμοι πολλές φορές γίνονται κουρελόχαρτα!

Πιο κάτω παραθέτουμε μερικά από τα σημαντικότερα σημεία του αθλητικού νόμου, που, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, κατατέθηκε ήδη από την Τρίτη στην Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση, κάτι που θα γίνει μετά τις γιορτές:

1. Επαναφέρεται το ιδιώνυμο αδίκημα για κάποιες περιπτώσεις όσων συλλαμβάνονται και καταδικάζονται για επεισόδια στα γήπεδα. Οι περιπτώσεις αυτές είναι η υποτροπή και η στερητική της ελευθερίας ποινή δεν θα αναστέλλεται και δεν θα μετατρέπεται σε χρηματική ποινή.

2. Όποιος καταδικάζεται για πράξεις βίας σε αθλητικές εκδηλώσεις, δεν θα μπορεί να παρακολουθήσει αγώνα των ομάδων που μετείχαν από 2 έως 5 έτη. Η απαγόρευση θα ισχύει και για αγώνες των ίδιων ομάδων στο εξωτερικό. Σε περίπτωση που η απαγόρευση παραβιαστεί, προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως τρία έτη.

3. Επιστροφή στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, για το οποίο τόση κουβέντα έχει γίνει την τελευταία δεκαετία! Η ειδική κάρτα φιλάθλου και η κεντρική βάση δεδομένων γυρίζουν ξανά και όλα αυτά σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. Θα υπάρχουν διοικητικές κυρώσεις σε περίπτωση μη λειτουργίας τους.

4. Η παραβίαση απαγόρευσης οργανωμένης μετακίνησης φιλάθλων επιφέρει στον οδηγό του μέσου ποινή προστίμου και αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας για έξι μήνες.

Αν η μετακίνηση είναι νόμιμη και έχει ως συνέπεια την δημιουργία

Keywords
Τυχαία Θέματα