Επί ξυρού ακμής η διαπραγμάτευση-Συνεχείς διαβουλεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας

«Ηλεκτρισμένο» και περίεργο κλίμα επικρατεί στις Βρυξέλλες, όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντάται με την επικεφαλή του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup, και προκειμένου

να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εταίρων για την επίτευξη συμφωνία.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο, ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αλλά και ότι οι διαφωνίες που υπάρχουν εξακολουθούν να είναι σημαντικές.

Την ίδια ώρα κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης σε Αθήνα και Βρυξέλλες διαρρέουν ότι η Αθήνα απορρίπτει την νέα πρόταση των θεσμών, που είναι πολύ «σκληρή» και προβλέπει μέτρα, τα οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να λάβει (διαβάστε ΕΔΩ σχετικά με τα μέτρα).

Όλα αυτά ενώ ο πρωθυπουργός τη στιγμή που αναχωρούσε για τη συνάντηση κατηγόρησε το ΔΝΤ για διασύνδεση με συμφέροντα στην Ελλάδα! «η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας (δείτε ΕΔΩ περισσότερα).

Πάντως, η διαφωνάι του ΔΝΤ, σύμφωνα με την κα Λαγκάρντ έχει να κάνει με την «φοροκαταιγίδα» που προβλέπει η ελληνική πρόταση. «Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο σε δεσμεύσεις για αύξησεις φόρων», δηλώνει η επικεφαλής του ΔΝΤ, σε συνέντευξή της στο γαλλικό περιοδικό Challenges. «Δεν θέλω ένα Grexit», προσθέτει, παρά το γεγονός ότι δεν πιστεύει ότι θα προκληθεί μία «έκρηξη» στην ευρωζώνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα