Επέστρεψε τις διερευνητικές εντολές ο Λαφαζάνης με… αιχμές στον Πρόεδρο Δημοκρατίας

Την τελευταία διερευνητική εντολή παρέδωσε με σαφείς αιχμές στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης και έτσι ανοίγει ο δρόμος για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας επέμεινε στην ανάγκη σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, λέγοντας στον κ. Παυλόπουλο: «Οι μεγαλύτερες αντισυνταγματικές

και αντιδημοκρατικές εκτροπές γίνονται στο όνομα της τήρησης του Συντάγματος. Δεν ξέρω να γράφει το Σύνταγμα για τηλεφωνικές επικοινωνίες, λέει για φυσική συνάντηση των πολιτειακών παραγόντων. Αν αποκαταστήσουμε αυτό με τηλεφωνικές συνομιλίες θα κάνουμε λάθος».

Ο κ. Λαφαζάνης είπε χαρακτηριστικά: «Ήρθα να παραδώσω την εντολή. Αξιοποιήθηκε. Μπορεί να μην έβγαλε κυβέρνηση, είδαμε όμως τους εκπροσώπους σχεδόν όλης της ελληνικής κοινωνίας. Πάνω απ” όλα είναι το Σύνταγμα και ο ελληνικός λαός. Δεν είναι οι αρχηγοί ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάνω από το Σύνταγμα. Νομίζω ότι σ” αυτή τη βάση πρέπει να υπάρξει ευρεία συνεννόηση ώστε να πάμε σε εκλογές και να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός τηρώντας το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος».

«Ουδείς πολιτειακός παράγοντας είναι υπεράνω του Συντάγματος. Όλοι κρινόμαστε από την ιστορία βάση του Συντάγματος. Το Σύνταγμα εφαρμόζεται κατά το γράμμα και το πνεύμα του. Να είστε βέβαιος ότι θα τηρήσω στο ακέραιο τις διατάξεις του Συντάγματος», απάντησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Ανεξάρτητα από τη διαδικασία, οι εκλογές εφόσον φτάσουμε, να διεξαχθούν σε ένα κλίμα όπως ταιριάζει στον πολιτικό πολιτισμό», συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος.

«Να είστε βέβαιος ότι τηρείται το Σύνταγμα», ανέφερε στον κ. Λαφαζάνης ο ΠτΔ, για να ανταπαντήσει ο κ. Λαφαζάνης: «Να το δούμε».

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο κ. Παυλόπουλος δεν θα συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, παρά τις πιέσεις που δέχεται από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φωφή Γεννηματά και τον κ. Λαφαζάνη. Έτσι αναμένεται να δώσει εντολή άμεσου σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Το σχετικό άρθρο του Συντάγματος ορίζει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποχρεούται να καλέσει τους αρχηγούς μετά το πέρας των διερευνητικών εντολών, αλλά δεν κάνει ρητή αναφορά σε σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Έτσι δεν αποκλείεται ο κ. Παυλόπουλος να επιλέξει να έχει μόνο τηλεφωνική επικοινωνία με τους αρχηγούς των κομμάτων, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθενται να συμμετέχουν σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Keywords
Τυχαία Θέματα