Επέστρεψε η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα

Η υψηλή τιμή του πετρελαίου εν μέσω οικονομικής κρίσης, έχει οδηγήσει πολλούς καταναλωτές σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης το φετινό χειμώνα, γεγονός που έχει αρνητικές συνέπειες στον αέρα των αστικών κέντρων.

Πιο συγκεκριμένα, η καύση ξύλων σε τζάκια ή ξυλόσομπες και οι καυστήρες πέλλετ δημιουργούν μικροσωματίδια, τα οποία είναι 30 φορές περισσότερα συγκριτικά με την καύση αντίστοιχης ποσότητας πετρελαίου θέρμανσης.

Τα μικροσωματίδια ευθύνονται για άσθμα και λοιπές ασθένειες του αναπνευστικού και θεωρούνται ιδιαίτερα επιβαρυντικά για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ήδη, έχουν αυξηθεί οι συγκεντρώσεις επιβλαβών μικροσωματιδίων αιθάλης στην ατμόσφαιρα της Αθήνας, το οποίο συντελεί στη δημιουργία αιθαλομίχλης.

Παράλληλα, ορισμένοι καίνε πόρτες, κουφώματα και παράθυρα τα οποία κατά την καύση εκλύουν επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Τις τελευταίες πέντε ημέρες καταγράφηκαν πολύ υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων: στη Θεσσαλονίκη 300 mg/κυβικό μέτρο, στον Ασπρόπυργο Αττικής 134mg/κ.μ, στο κέντρο της Αθήνας 115 mg/κυβικό μέτρο και στο Βόλο έως 264 mg/κ.μ, τη στιγμή που το επίπεδο ασφαλείας που προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι 50 mg/κ.μ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ατμοσφαιρική ρύπανση οδηγεί σε πρόωρο θάνατο 3,2 εκατ. ανθρώπους ετησίως.

Keywords
Τυχαία Θέματα