Εντός της ημέρας οι διευκρινήσεις για τους σεισμόπληκτους

Όπως διαβεβαίωσε ο Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας σήμερα (Πέμπτη) στο ΣΚΑΙ, «εντός της ημέρας θα δοθούν οι διευκρινίσεις για τα επιδόματα στους σεισμόπληκτους». Ο κ. Κεδίκογλου χαρακτήρισε «σημαντική» την κίνηση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών γιατί θα προσφέρει δάνεια για κεφάλαια κίνησης

με εξαιρετικά ελκυστικούς όρους. Ερωτώμενος για το λιμάνι στο Ληξούρι και το χρονοδιάγραμμα που έχει βάλει η κυβέρνηση, υποστήριξε ότι: «Μέσα σε δύο μήνες θα είναι πλήρως λειτουργικό το λιμάνι του Ληξουρίου».

Για το δρόμο Αργοστολίου-Ληξουρίου, είπε, θα υπάρχουν στιγμές που θα δίνεται στην κυκλοφορία. Όμως, αυτό που ανησυχεί, είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων για κατολισθήσεις. Γι’ αυτό επεσήμανε ότι πρέπει να παρθούν μέτρα για να μην συμβεί το παραμικρό.

Ο κ. Κεδίκογλου, πάντως, αναφέρθηκε και στην τρομολαγνεία των σεισμολόγων τονίζοντας ότι στο νησί υπάρχει κλιμάκιο ψυχολογικής μέριμνας για να βοηθήσει τους πολίτες που έχουν τρομοκρατηθεί.

Προώθηση διαδικασιών-εξπρές για τους σεισμόπληκτους

Διαδικασίες - εξπρές για την άμεση ανακούφιση των σεισμόπληκτων της Κεφαλονιάς, με πρώτη προτεραιότητα την εξασφάλιση στέγης, προωθεί η κυβέρνηση.

Σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή 10 υπουργών αποφασίστηκαν τα εξής:

Επιδότηση ενοικίου για όσους τα σπίτια τους έχουν πληγεί. Η επιδότηση αυτή μπορεί να φτάσει έως τα 500 ευρώ το μήνα, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Οικονομική ενίσχυση για την αγορά οικοσκευής μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ.

Επιδότηση επισκευών κτιρίων και ανακατασκευών. Η επιδότηση θα φτάνει το 80% του κόστους και το υπόλοιπο 20% θα είναι με άτοκο δάνειο.

Οι ίδιες ρυθμίσεις θα ισχύσουν και για τις επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ θα υπάρξουν μέτρα και για την αντικατάσταση του εξοπλισμού τους που μπορεί να έχει καταστραφεί.

Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους έχουν δάνειο για εργατική κατοικία.

Θα εξαιρεθεί η Κεφαλονιά από την υποχρέωση καταβολής φόρου ακινήτων για το 2014.

Συνεχίζεται η καταβολή του εφάπαξ επιδόματος που είναι μέχρι 600 ευρώ. Θα διατεθούν συνολικά 500.000 ευρώ.

Μέσα στις επόμενες ημέρες φθάνουν 45 προκατασκευασμένες σχολικές αίθουσες στο νησί.

Το λιμάνι του Ληξουρίου το οποίο έχει σημειώσει τις περισσότερες ζημιές, αναλαμβάνει το υπουργείο Υποδομών και μέσα σε δύο μήνες θα είναι πλήρως λειτουργικό.

Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο χτυπημένο από τον εγκέλαδο νησί της Κεφαλονιάς βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την Τετάρτη (05/02) τονίζοντας την ανάγκη να εφαρμοστούν άμεσα από την κυβέρνηση οχτώ μέτρα και ενέργειες για την προστασία των πολιτών.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως θεωρεί εξαιρετικά επείγουσα την άμεση αποκατάσταση των υποδομών (δίκτυα ύδρευσης, οδικό δίκτυο, λιμάνια, αεροδρόμιο), την οργανωμένη μετεγκατάσταση των σεισμοπλήκτων και την αποφυγή του ενιαίου καταυλισμού σκηνών, με παράκαμψη της γραφειοκρατίας.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος προσωπικά θα αναλάβουν όλες τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αφορούν χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους αλλά και την ενεργοποίηση της αλληλεγγύης των λαών της Ευρώπης προς τους πληγέντες.

Άμεσα μέτρα και ενέργειες για την προστασία των πολιτών:

1. Είναι εξαιρετικά επείγουσα η άμεση αποκατάσταση των υποδομών (δίκτυα ύδρευσης, οδικό δίκτυο, λιμάνια, αεροδρόμιο)

2. Η οργανωμένη μετεγκατάσταση των σεισμοπλήκτων και την αποφυγή του ενιαίου καταυλισμού σκηνών

3. Η ομαλοποίηση της καθημερινότητας με τη λειτουργεία των σχολείων και των δημόσιων υπηρεσιών

4. Η επίσπευση των εξαγγελθέντων μέτρων, παρακάμπτοντας τη γραφειοκρατεία, που αφορούν οικονομικές υποχρεώσεις των πολιτών προς το κράτος, τα ταμεία και τις τράπεζες.

5. Αρωγή και όχι δάνεια στους πολίτες για επισκευές-ανακατασκευές πρώτης κατοικίας και επαγγελματικών χώρων.

6. Δωρεάν παροχή νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεφώνου

7. Έκτακτη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση τουριστικών καταλυμάτων για να μη χαθεί η φετινή τουριστική περίοδος.

8. Τέλος, άρση καταργήσεων-συγχωνεύσεων των δομών του κράτους και των διαθεσιμοτήτων που έχουν επιβάλλει οι μνημονιακές πολιτικές και οι οποίες σήμερα αποδεικνύονται πολύτιμες και αναγκαίες (όπως η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων).

Keywords
Τυχαία Θέματα