Έντονες διεργασίες για την επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα

Έντονη είναι η προσπάθεια που καταβάλλεται από κυβερνητικής πλευράς για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και την συνέχιση του 5ου ελέγχου του ελληνικού προγράμματος αλλά και της διαπραγμάτευσης για το χρέος. Στο πλαίσιο αυτό χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και τα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με θέμα τον προϋπολογισμό.

Για το θέμα της τρόικας θα έχουν σήμερα

το πρωί συνάντηση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», η κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειες για προκειμένου να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας και δεν αποκλείεται αυτό να γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Πολύ πιθανό θεωρείται η επιστροφή να συμφωνηθεί πάνω σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που ζητά επιμόνως η τρόικα και μέχρι τώρα δίσταζε η κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίησή του, όμως τώρα θεωρείται πως είναι ο μόνος δρόμος για να λυθεί το αδιέξοδο.

Ωστόσο εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απώλεια της πρώτης ημερομηνίας επίλυσης του θέματος της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και έτσι πιθανές ημερομηνίες είναι η 15η Δεκεμβρίου -για έκτακτο Eurogroup που θα εγκρίνει πολιτικά την αξιολόγηση- και η Σύνοδος Κορυφής της 18ης του επόμενου μήνα.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα το περίγραμμα της συμφωνίας προβλέπει ότι η τρόικα θα κάνει πίσω στο δημοσιονομικό κενό και στο αίτημα να αλλάξει ριζικά το σχήμα των 100 δόσεων, με αντάλλαγμα ένα πακέτο παρεμβάσεων από την κυβέρνηση που θα αφορά, αλλαγές στο Δημόσιο, τον συνδικαλιστικό νόμο, τη θεσμοθέτηση του λοκ – άουτ και την ταχεία προώθηση μιας σημαντικής αποκρατικοποίησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα