Ενίσχυση επιχειρηματικότητας ζητεί το Ευρωκοινοβούλιο

Μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εγκρίνοντας σχετική έκθεση του Αυστριακού ευρωβουλευτή Πάουλ Ρούμπιγκ.

Μεταξύ άλλων οι ευρωβουλευτές ζητούν περιορισμό των γραφειοκρατικών εμποδίων κατά το ένα τέταρτο ως το 2015, πρόσβαση σε χρηματοδοτικούς και οργανωτικούς πόρους, ανταγωνιστική (δηλαδή μειωμένη) φορολογία για τις μικρές και ατομικές επιχειρήσεις καθώς και μέτρα που θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια και διεθνοποίηση των επιχειρήσεων, αλλά και την κουλτούρα της επιχειρηματικότητας.

Ο εισηγητής Πάουλ Ρούμπιγκ

εξηγεί: «Η επιχείρηση ξεκινάει πάντα από τον ελεύθερο επαγγελματία, τον αυτοαπασχολούμενο. Το θέμα είναι να βοηθήσουμε τον ελεύθερο επαγγελματία να κάνει δουλειές, να απλοποιήσει διαδικασίες, να δημιουργήσει κι αυτός μία θέση εργασίας, να προσλάβει έναν εργαζόμενο. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα για όλα αυτά- ιδιαίτερα στους νέους, αλλά όχι μόνο σε αυτούς. Θα θυμίσω τον ιδρυτή της Red Bull στην Αυστρία, ο οποίος ίδρυσε την επιχείρηση στα 40 του» λέει ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Deutsche Welle.

Ενίσχυση σε εποχές λιτότητας;

Ο Αυστριακός ευρωβουλευτής επιμένει ιδιαίτερα στην οικονομική και οργανωτική ενίσχυση του προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (COSME) και του κοινοτικού πλαισίου για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία (CIP). Όλα αυτά δεν έρχονται όμως σε αντίθεση με τις προτάσεις πολλών ευρωπαϊκών χωρών για πάγωμα του κοινοτικού προϋπολογισμού;

«Φυσικά έχουμε το πρόβλημα της κρίσης χρέους» τονίζει ο Πάουλ Ρούμπιγκ. «Αλλά ακριβώς επειδή το έχουμε, θα πρέπει να παραγάγουμε καινούρια εισοδήματα και αυτό γίνεται μόνο με καινούριες θέσεις εργασίας. Η αναδιανομή εισοδήματος είναι βραχυπρόθεσμη ενέργεια, αλλά η παραγωγή εισοδήματος θέλει μία μακροπρόθεσμη στρατηγική. Σε αυτήν τη στρατηγική εντάσσουμε και την ενίσχυση του COSME. Είναι ένα πρόγραμμα συγχρηματοδότησης ή εγγυήσεων για έρευνα αγοράς, προώθηση εξαγωγών και τραπεζική χρηματοδότηση».

Μία εντελώς διαφορετική διάγνωση του προβλήματος κάνει η ευρωβουλευτής του πορτογαλικού κομμουνιστικού κόμματος Ινιές Κριστίνα Τσούμπερ: «Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με την έκθεση αυτή, η οποία όμως δεν αγγίζει τον πυρήνα του προβλήματος. Στην Πορτογαλία επιχειρήσεις κλείνουν καθημερινά λόγω της πολιτικής της ύφεσης που έχουν επιβάλει η τρόικα και η πειθήνια κυβέρνηση της χώρας. Αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στις χώρες μας, αυτό θα επιβαρύνει και την ανταγωνιστικότητά μας».

Μοχλός για την καταπολέμηση της ανεργίας

Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη, την οποία στηρίζουν σε επίσημα στοιχεία: Ήδη σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν δημιουργήσει το 70% όλων των θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Το 85% των νέων θέσεων εργασίας οφείλεται σε επιχειρήσεις που λειτουργούν λιγότερo από πέντε χρόνια. Άρα είναι απαραίτητες οι νέες επιχειρήσεις, όμως δεν δημιουργούνται εύκολα, όπως τονίζει ο επίτρ

Keywords
Τυχαία Θέματα