Ενιαίο μισθολόγιο και στις ΔΕΚΟ

«Μαχαίρι» με περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ εξετάζει η κυβέρνηση, μέσω της ένταξης των ΔΕΚΟ στο ενιαίο μισθολόγιο από την 1η Ιανουαρίου του 2013. Με το νέο μέτρο οι μισθοί των περίπου 68.000 εργαζομένων στις ΔΕΚΟ θα

συμπιεστούν σημαντικά, καθώς οι προβλεπόμενες εξοικονομήσεις δαπανών αγγίζουν τα 500 εκατ. €.

Ειδικότερα, από την 1η Ιανουαρίου του 2013 επιδόματα θα περικοπούν και θα ισχύσει ο κανόνας της ίσης αμοιβής με τους εργαζομένους στον στενό δημόσιο τομέα με τα ίδια τυπικά προσόντα και τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας. Δυσκολίες προκύπτουν στην εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων για να αποφευχθεί η υλοποίηση της πρότασης, που οδηγεί σε μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ από τα 360 στα 330 ευρώ, δεδομένου ότι τα 30 ευρώ των μηνιαίων περικοπών οδηγούν σε ετήσιο δημοσιονομικό όφελος 400 εκατ. €.

Ανοικτό παραμένει και το ζήτημα των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, παρά τις προσπάθειες να μην εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες από 1ης Ιουλίου μειώσεις αποδοχών ενώ, όπως διαβεβαιώνουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε οι περικοπές στις συντάξεις να μην αγγίξουν τα χαμηλότερα κλιμάκια.

Keywords
Τυχαία Θέματα