Πειραιώς-ΑΤΕ από σήμερα μια

Ως μία τράπεζα λειτουργεί από το πρωί η Πειραιώς-Αγροτική. Ωστόσο ο Σύλλογος Εργαζομένων αντιδρά στη διάσπαση της Τράπεζας και προχωρά σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες. Για τους πελάτες δεν αλλάζει κάτι και θα μπορούν να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους όπως έκαναν έως και την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, στα σκαριά βρίσκεται η πώληση περιουσιακών στοιχείων

της Εμπορικής Τράπεζας από την γαλλική Credit Agricole. 

Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η Eurobank, αλλά και η Πειραιώς, οι οποίες έχουν προσεγγίσει τους Γάλλους για αγορά του συνόλου της τράπεζας.

Η Τράπεζα Πειραιώς με την απορρόφηση της «καλής» ΑΤΕ ισχυροποιείται καθώς διαθέτει ενεργητικό 75 δισ. ευρώ, ενώ έδωσε και το εναρκτήριο λάκτισμα για σαρωτικές αλλαγές στον ελληνικό τραπεζικό χάρτη.

Στελέχη τραπεζών σχολίαζαν ότι η απόφαση για διαχωρισμό της ΑΤΕ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα στέλνει σαφές μήνυμα στις αγορές, ότι δρομολογούνται τα θέματα που αφορούν την αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου, καθώς ξεκίνησε η συγκέντρωση «δυνάμεων» για δημιουργία ισχυρότερων τραπεζών που θα βοηθήσουν στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Εξάλλου, σειρά παίρνουν τώρα η Εμπορική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι οποίες θα συγχωνευθούν με κάποια από τις βιώσιμες τράπεζες.

Όλο το σαββατοκύριακο, με διάλειμμα λίγων ωρών, στελέχη της Πειραιώς και της ΑΤΕ δούλευαν πυρετωδώς πάνω στο σχέδιο απορρόφησης που παρουσίασε η Πειραιώς, η οποία έχει εμπειρία σε ανάλογες κινήσεις. Το σημαντικότερο είναι η συνένωση των μηχανογραφικών συστημάτων των δύο τραπεζών, που θα ολοκληρωθεί τις επόμενες βδομάδες.

Η δέσμευση της Τράπεζας Πειραιώς, ότι θα διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας (5.300 είναι οι εργαζόμενοι της ΑΤΕ) ήταν το «συν» στην πρότασή της για την απόκτηση της «υγιούς» ΑΤΕ, για την οποία κατέβαλε τίμημα 95 εκατ. ευρώ.

Οι εργαζόμενοι της Αγροτικής θα κληθούν να υπογράψουν συμβάσεις εργασίας με το νέο εργοδότη, χωρίς να θιγούν οι αποδοχές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα απολυθούν προηγουμένως από την Αγροτική και ο εκκαθαριστής θα αναλάβει τις αποζημιώσεις τους, το ύψος των οποίων υπολογίζεται στα 90 με 95 εκατομμύρια ευρώ.

Η νέα τράπεζα Πειραιώς- Αγροτική θα χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίησή της, συνολικά 8 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ήδη έχει λάβει 4,7 δισ. ευρώ ως προκαταβολή από το ΤΧΣ και θα χρειαζόταν επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ, αν δεν είχε γίνει η συμφωνία, ενώ θα λάβει και 1,5 δισ. ευρώ, για την ανακεφαλαιοποίηση της υγιούς ΑΤΕ.

Η «κακή» Αγροτική έχει μπει ήδη σε διαδικασία εκκαθάρισης, με εκκαθαριστή τον κ. Μαράντο (πρώην στέλεχος της Εμπορικής Τράπεζας).

Η «προίκα» της υγιούς ΑΤΕ, που μεταβιβάζεται στην Πειραιώς, είναι όλες οι καταθέσεις, το δίκτυο -και οι εργαζόμενοι-, τα ενήμερα δάνεια, η θυγατρική της ΑΤΕ στην Ρουμανία (ATE Bank Romania), η συμμετοχή στην AIK Bank της Σερβίας, η συμμετοχή στην FBBank και η Αγροτική Ασφαλιστική. Τα υγιή

Keywords
Τυχαία Θέματα