ΕΝΦΙΑ : 20% επιπλέον φόρος για το 30% των ιδιοκτητών

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Εμφανίστηκαν στο Taxisnet τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ , όπου όπως προκύπτει το 30% των ιδιοκτητών ακινήτων θα κληθεί να καταβάλλει 20% επιπλέον φόρο σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Ο υπολογισμός του φόρου

Η φορολογία που θα κληθούν να καταβάλλουν οι πολίτες αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, αποτελεί την

συνάρτηση της συνολικής ακίνητης περιουσίας κάθε προσώπου με τους νέες συντελεστές και τις νέες αντικειμενικές αξίες που έχουν καθοριστεί από το Υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης περίπου 2,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν περισσότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι.

Επισημαίνεται ότι ως αποτέλεσμα της απόπειρας της κυβέρνησης να μετατοπίσει ένα μέρος του οικονομικού βάρους σε ιδιοκτήτες με μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία σε σχέση με τον μέσο όρο των ιδιοκτητών, περίπου 152.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που κατέχουν περιουσία αξίας 200.000-300.000 ευρώ, υποχρεούνται να καταβάλλουν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ , κάτι που δεν ίσχυε μέχρι τώρα.

Χάνεται η έκπτωση για όποιον χρωστά την εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία

Για τις κατηγορίες των φορολογουμένων που ανήκουν στις ειδικές κοινωνικές κατηγορίες (αναπηρία, τρίτεκνοι,πολύτεκνοι) χάνεται η έκπτωση φόρου που αφορά στον ΕΝΦΙΑ αν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου ή η οικογένεια του χρωστά στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία, ή βρίσκεται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών, που την έχει χάσει.

Σε περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος αμφισβητεί την εγκυρότητα του ΕΝΦΙΑ που έχει καθοριστεί να καταβάλλει, τότε έχει δικαίωμα ένστασης, η οποία μεταβιβάζεται στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης της ΓΓΔΕ. Η αρχική αίτηση, υποβάλλεται στην αρμόδια ΔΟΥ μέσα σε διάστημα 30 ημερών από την ημέρα κοινοποίησης του εκκαθαριστικού σημειώματος.

Υπενθυμίζεται ότι τα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν για την απαλλαγή ή έκπτωση σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ είναι :

1. Δίδεται έκπτωση 50% στον φορολογούμενο, τον ή τη σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του εφόσον πληρούνται αθροιστικά όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις :

• το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ. Σε αυτό το ποσό προστίθενται 1.000 ευρώ για τον.την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος
• το σύνολο της επιφάνειας των χτισμάτων του υπόχρεου ή της οικογενείας του, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 150 τ.μ.,
• ο φορολογούμενος ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

2. Ενώ για έκπτωση 100% (πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ) πρέπει επίσης να πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

• Να πρόκειται για οικογένεια τριτέκνων ή πολυτέκνων ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς του να έχει αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω
• Το συνολικό φορολογητέο της οικογενείας να μην υπερβαίνει τα 12.000. Υπολογίζεται επίσης ποσό 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος.
• σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων της οικογένειάς να μην υπερβαίνει τα 150 τ.μ.,
• ο φορολογούμενος, ο/η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επισημαίνεται, πως η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016 και η τελευταία στις 30 Γενάρη του 2017.

Το άρθρο ΕΝΦΙΑ : 20% επιπλέον φόρος για το 30% των ιδιοκτητών εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα