Ένας χρόνος από την απαγωγή 200 κοριτσιών στη Νιγηρία από την Μπόκο Χαράμ

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την απαγωγή στη Νιγηρία 200 και πλέον μαθητριών από την ακραία ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, η οποία έχει κηρύξει την ένωσή της με το Ισλαμικό Χαλιφάτο των τζιχαντιστών του Ιράκ και της Συρίας.

Ο πρόσφατα εκλεγμένος πρόεδρος της Νιγηρίας, Μαχαμαντού Μπουχάρι δεσμεύθηκε να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την απελευθέρωση των μαθητριών, αναφέροντας όμως ότι δεν είναι σίγουρο ότι οι νιγηριανές αρχές θα καταφέρουν να τις εντοπίσουν.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου θα πραγματοποιηθεί

σήμερα στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα, πορεία διαμαρτυρίας για την απαγωγή και κατά της Μπόκο Χαράμ, αλλά και του ακραίου ισλαμ.

Όπως είναι γνωστό η απαγωγή των μαθητριών έγινε από ένα σχολείο στο Τσιμπόκ, στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας και είχε ως αποτέλεσμα να γνωστοποιηθεί στη διεθνή κοινότητα η δράση της ακραίας αυτής οργάνωσης που επικαλείται το ισλάμ για να καλύψει τις ωμότητες που διαπράτει.

Ο Μπουχάρι, που έχει κηρύξει πόλεμο στην Μπόκο Χαράμ, έχοντας και την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και άλλων δυτικών χωρών, τόνισε. «Δεν γνωρίζω εάν τα κορίτσια του Τσιμπόκ μπορούν να σωθούν. Το πού βρίσκονται παραμένει άγνωστο. Όσο κι αν το εύχομαι, δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα μπορέσουμε να τα βρούμε», ενώ προανήγγειλε δε ότι η δική του προσέγγιση θα είναι διαφορετική από εκείνη του απερχόμενου προέδρου Γκούντλακ Τζόναθαν.

Ο τελευταίος επικρίθηκε κυρίως για την βραδεία αντίδραση των αρχών μετά από την απαγωγή των κοριτσιών από το σχολείο του Τσιμπόκ. Ο απερχόμενος πρόεδρος είχε υποστηρίξει από την πλευρά του ότι μια βιαστική επιχείρηση για την απελευθέρωσή τους θα ενείχε μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή τους.

Σε έκθεση της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι η Μπόκο Χαράμ έχει απαγάγει τουλάχιστον 2.000 γυναίκες και κορίτσια από την έναρξη του 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα