Ένα βήμα πριν την επίθεση η Βόρεια Κορέα

Σε επιφυλακή για επίθεση κατά των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα και τον Ειρηνικό βρίσκονται οι μονάδες πυραύλων της Βόρειας Κορέας, ως απάντηση στις εκπαιδευτικές πτήσεις αμερικανικών βομβαρδιστικών αεροπλάνων B-2 πάνω από τη κορεατική χερσόνησο.

Όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, KCNA, ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, μετά από μεταμεσονύχτια συνεδρίαση που είχε με αξιωματούχους του στρατού έδωσε τη σχετική εντολή, κρίνοντας

πως «έχει έρθει η ώρα να ξεκαθαριστούν οι λογαριασμοί με τους αμερικανούς ιμπεριαλιστές».

Σε περίπτωση κάποιας «παράτολμης» πρόκλησης των αμερικανών, οι βορειοκορεατικές δυνάμεις «θα πρέπει να πλήξουν ανελέητα την αμερικανική ήπειρο (...), τις στρατιωτικές βάσεις του Ειρηνικού περιλαμβανομένων της Χαβάης και του Γκουάμ, και αυτές που βρίσκονται στη Νότια Κορέα», δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως μετέδωσε το KCNA.

Λίγο αργότερα, το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο ανώνυμη νοτιοκορεατική πηγή, μετέδωσε πως παρατηρήθηκε «μια σαφής αύξηση» των κινήσεων οχημάτων και ανθρώπων στις θέσεις εκτόξευσης πυραύλων στη βορειοκορεατική πλευρά.

Μόλις μια ημέρα πριν, την Πέμπτη, δύο βομβαρδιστικά B-2, βασικά στοιχεία της αμερικανικής πυρηνικής αποτρεπτικής δύναμης, πέταξαν στον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας και έρριξαν αδρανή πυρομαχικά σε πεδίο βολής κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής αποστολής όπως ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ.

Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν δήλωσε πως οι πτήσεις των βομβαρδιστικών ήταν κάτι περισσότερο από μια απλή επίδειξη δύναμης και πως αποτελούν ένα «τελεσίγραφο (των Αμερικανών) που δείχνει πως θέλουν να κηρύξουν με κάθε τίμημα έναν πυρηνικό πόλεμο».

Η Πιονγκγιάνγκ προειδοποίησε την Τρίτη τις ΗΠΑ με πλήγματα εναντίον των βάσεών τους στον Ειρηνικό ή του εδάφους τους. Την Πέμπτη ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, δήλωσε πως η Ουάσιγκτον είναι «έτοιμη να αντιμετωπίζει κάθε ενδεχόμενο» από τη Βόρεια Κορέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα