Έμμεση επέκταση του αφορολόγητου μέσω αποδείξεων

Νέα δεδομένα υπήρξαν σχετικά με το φορολογικό νομοσχέδιο, μετά την ομιλία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στην Επιτροπή Οικονομικών. Έτσι θα υπάρξει έμμεση επέκταση του αφορολόγητου των μισθωτών και των συνταξιούχων στις 9.000 ευρώ μέσω της προσκόμισης αποδείξεων αγοράς προϊόντων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός.

Ο κ. Στουρνάρας χρησιμοποιώντας ένα παράδειγμα υπογράμμισε πως, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι

με εισόδημα μέχρι 21.000 ευρώ, θα δικαιούνται έκπτωσης φόρου ίσης με 2.100 ευρώ εφόσον προσκομίσουν αποδείξεις αξίας τουλάχιστον ίσης με το 25% του εισοδήματός τους. Από κει και πέρα, η έκπτωση αυτή μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ αύξησης του εισοδήματος και σταματά στα εισοδήματα των 42.000 ευρώ, μετά τα οποία δεν θα υπάρχει έκπτωση.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε ακόμα ένα βήμα πίσω, δεσμευόμενος πως θα αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών από την φορολογητέα ύλη τους.

Ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας υπογράμμισε πως με το νέο φορολογικό σύστημα διευρύνεται δραστικά η φορολογική βάση και εντάσσονται πλήρως ομάδες που φορολογούνταν ελλιπώς, ενώ με ορίζοντα τριετίας, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι συμμετέχουν στην αύξηση της φορολογίας μονάχα με ποσοστό 8%.

«Κατηγορείται το νομοσχέδιο ως παιδοκτόνο. Με παρομοίασαν με τον Ηρώδη. Ωστόσο η πλειονότητα των οικογενειών με παιδιά θα έχουν στην πραγματικότητα ελάφρυνση φόρων. Οκτακόσιες εξήντα εννέα χιλιάδες (869.000) οικογένειες με ένα ή δυο παιδιά θα πάρουν για πρώτη φορά επίδομα γονεϊκότητας, και οι τρίτεκνες οικογένειες θα έχουν 1.356 ευρώ όφελος το χρόνο. Από τις οικογένειες με ένα παιδί, μόνον όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα πάνω από 23.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν - ένα ποσοστό 9% επί του συνόλου τους» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας για το μείζον θέμα της φορολόγησης των παιδιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα