Ελλάς των… προνομιών

-Από τις εποχές των… παχιών αγελάδων πολλές επαγγελματικές τάξεις κατοχύρωσαν ανάλογα δικαιώματα, με τους Έλληνες φορολογούμενους να πληρώνουν για αυτοκίνητα και... ανθρώπους.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Κάθε (δημόσιος) λειτουργός και… αμάξι

Για τη διάθεση κρατικών αυτοκινήτων στις... ανώτερες κάστες υπάρχει και ειδική υπηρεσία. Αυτή είναι η υπηρεσία κρατικών αυτοκινήτων, που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, υπηρεσιακά αυτοκίνητα μπορούν να χρησιμοποιούν:

• οι δημόσιες υπηρεσίες, που υπάγονται στο

νομικό πρόσωπο του Δημοσίου και εκπροσωπούνται από αυτό,

• τα ΝΠΔΔ (εκτός των Χρηματιστηρίων Αξιών), οι ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, εκτός από τις επιχειρήσεις των ΟΤΑ,

• οι κρατικές, δημόσιες και παραχωρηθείσες επιχειρήσεις και οργανισμοί, καθώς και ΝΠΙΔ δημόσιου χαρακτήρα, που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημόσιους σκοπούς,

• οι τράπεζες, που ανήκουν στο νομικό πρόσωπο του Δημοσίου,

• οι θυγατρικές εταιρείες των ΝΠΔΔ, καθώς και των κρατικών-δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών.

Τα πρόσωπα που μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα κρατικά αυτοκίνητα είναι, εκτός όσων ηγούνται των παραπάνω οργανισμών και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, οι Πρυτάνεις και οι Πρόεδροι των ΤΕΙ! Όπως αναφέρει στην «Αττική» ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, «τα κρατικά αυτοκίνητα έχουν μειωθεί. Παλιότερα κάθε πρύτανης είχε ένα αυτοκίνητο, το οποίο έπαιρνε και στο σπίτι του ή σε διάφορες εκδηλώσεις. Τότε φυσικά ήταν υπερβολή. Τώρα, στο δικό μας Πανεπιστήμιο τουλάχιστον, υπάρχουν μόνο δύο αυτοκίνητα για τις υπηρεσιακές μετακινήσεις, όχι μόνο του Πρύτανη, αλλά και των αντιπρυτάνεων προς την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, όποτε παραστεί ανάγκη. Άλλωστε, αν χρειαστεί να πάμε στο υπουργείο, δεν μπορούμε να πάμε με το ΚΤΕΛ... Καταλαβαίνετε ότι για εμάς, που είμαστε στην επαρχία, είναι αναγκαία παροχή. Ωστόσο, για τους πρυτάνεις των Αθηνών δεν ξέρω τί νόημα μπορεί να έχει».

Τα «ψώνια» της κυρίας δημάρχου…

Αν και δεν βλέπουν τον εαυτό τους στην κατηγορία αυτή, όλοι οι δήμαρχοι παραδέχονται ότι υπάρχουν συνάδελφοί τους, που χρησιμοποιούν το υπηρεσιακό αυτοκίνητο για… μόστρα. Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, «εγώ περισσότερο κινούμαι με την μοτοσικλέτα μου, αλλά το αυτοκίνητο είναι αναγκαιότητα για τον δήμαρχο. Κάποια στιγμή θα χρειαστεί να πας σε διάφορες υπηρεσίες ή σε σύσκεψη στο υπουργείο. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις το συγκεκριμένο αυτοκίνητο. Το υπηρεσιακό αμάξι δεν είναι ούτε για να το παίρνει ο δήμαρχος να πηγαίνει σπίτι του, ούτε για να κάνει τα ψώνια της η κυρία δημάρχου. Όσοι το δίνουν στη γυναίκα τους για να κάνει ψώνια, είναι ψώνια!».

«Αγκάθι» αγνώστου… κόστους η αστυνομική φύλαξη

Την ώρα που η εγκληματικότητα παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις, την ώρα που αστυνομικά τμήματα κλείνουν λόγω αδυναμίας στελέχωσης, χιλιάδες αστυνομικοί έχουν επιφορτιστεί με την... φύλαξη υψη

Keywords
Τυχαία Θέματα