Έλεγχοι της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος

Στους ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και στις δράσεις που αναπτύσσει η Περιφέρεια για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Αναλυτικά, η συγκεκριμένη Διεύθυνση έχει πραγματοποιήσει 1.211 έλεγχους από τις αρχές του 2011, οπότε και συστάθηκε, μέχρι σήμερα, ενώ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 1.581.530 €.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, στο μήνυμά του αναφέρει:

«Στην Περιφέρεια Αττικής

είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην ανάπτυξη και υλοποίηση σημαντικών έργων προστασίας του περιβάλλοντος και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των 5 εκατομμυρίων πολιτών. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται στην πράξη, μεταξύ άλλων, και από την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλουμε για την κατασκευή των τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας των απορριμμάτων της Αττικής. Επίσης, παρά τις όποιες δυσκολίες και τις αναρίθμητες προσφυγές στη Δικαιοσύνη, έχουμε δρομολογήσει την κατασκευή του έργου Επεξεργασίας Λυμάτων στην περιοχή του Κορωπίου - Παιανίας, το οποίο θα δώσει επιτέλους οριστική και σύγχρονη λύση στο τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα των ακαθάρτων όλης της περιοχής και μάλιστα χωρίς να ξοδεύσουμε ούτε ένα ευρώ από εθνικούς πόρους, αφού το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ.

Πέρα από τις δράσεις αυτές, στηρίζουμε και υλοποιούμε σημαντικές αναπλάσεις, όπως είναι η ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας (Re-Think Athens), η Λ. Θηβών, το εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι, ενώ παράλληλα αναπτύσσουμε πρωτοπόρες ερευνητικές δράσεις, όπως είναι πρόγραμμα σε συνεργασία με το ΕΜΠ για τη μετατροπή συμβατικών αυτοκινήτων σε ηλεκτρικά. Επίσης, υλοποιούμε δράσεις για την προστασία των ακτών και το μεγάλο έργο της επαναχρησιμοποίησης των υδάτων της Ψυτάλλειας, αλλά και πολλές άλλες δράσεις.

Η Περιφέρεια Αττικής, μέσω της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, με πενιχρά μέσα και προσωπικό δίνει καθημερινή τη μάχη της προάσπισης του περιβάλλοντος της Αττικής. Οι 1.211 έλεγχοι που έχουμε πραγματοποιήσει μέσα σε δυο μόλις χρόνια αποτελούν έναν πραγματικό άθλο και καλύπτουν σε μεγάλο ποσοστό την ετήσια στοχοθεσία των περιβαλλοντικών ελέγχων για ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Επίσης, για να κατανοήσει κανείς τις σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό, αρκεί να αναλογιστεί ότι για μια από τις πλέον περιβαλλοντικά επιβαρυμένες περιοχές, όπως είναι η Δυτική Αττική, έχουμε στη διάθεσή μας μόλις 5 άτομα για την πραγματοποίηση των περιβαλλοντικών ελέγχων. Παρ’ όλα αυτά εμείς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά.

Ας μη θυμόμαστε όμως το περιβάλλον μόνον στις καθιερωμένες Παγκόσμιες Ημέρες. Ας σταματήσουμε όλοι μαζί και ξεχωριστά ο καθένας από εμάς να πληγώνουμε το φυσικό μας ‘σπίτι’ και πάνω από όλα το περιβάλλον που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας».

Στον παρακάτω πίνακα παρατίθενται αναλυτικά τα στοιχεία των ελέγχων και των δράσεων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος ανά έτος:

ΕΤΟΣ ΑΥΤΟΨΙΕΣ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΟΣΟ (€)

2011 336 101 760560

2012 497 122 619870

2013 378 65 201100

ΣΥΝΟΛΟ 1211 288 1581530

Ενδεικτικά ακολουθούν μερικές από τις δράσεις της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρεις Αττικής:

 Ο εντοπισμός και η καταγραφή των στερεών και επικινδύνων αποβλήτων που απορρίπτονται ανεξέλεγκτα, προκειμένου εν συνεχεία να δρομολογηθούν οι διαδικασίες απομάκρυνσης και καθαρισμού του περιβάλλοντος χώρου, ενημερώνοντας κάθε φορά τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Υπάλληλοι της Δ/σης πραγματοποίησαν μεγάλο αριθμό δειγματοληψιών, προκειμένου να διαπιστώσουν την επικινδυνότητα διαφόρων αποβλήτων που έχουν απορριφθεί ανεξέλεγκτα. Η προσπάθεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, ως έχουσα την αρμοδιότητα, να προχωρήσει σε ενέργειες μετά από τις οποίες ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση αρχικά (το 2011) 45 τόνων επικινδύνων αποβλήτων από τη Δυτική Αττική και εν συνεχεία (το 2102) 150 περίπου τόνων από τον Πειραιά και τη Δυτική Αττική

 Επίσης απομακρύνθηκαν επικίνδυνα απόβλητα αμιαντούχων υλικών από κατεστραμμένο κτίριο (υπολογίζεται περίπου 20τν)

 Η Δ/νση Περιβάλλοντος είχε το συντονισμό στην περιοχή της Δυτικής Αττικής για την πραγματοποίηση εντός του 2013 εργασιών αναδάσωσης στις περιοχές Πέραμα Μεγάρων και Προφήτης Ηλίας Μαγούλας, αναδασώνοντας συνολικά περί τα 200 στρέμματα

 Υπάλληλοι της Δ/νσης προχώρησαν σε ελέγχους υδάτων κυρίως ως προς εξασθενές χρώμιο, αλλά και για άλλους ρυπαντές στη Δυτική Αττική. Ελήφθη μεγάλος αριθμό δειγμάτων νερού (πάνω από 70 δείγματα) από 30 σημεία δειγματοληψίας, τα οποία απέστειλαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου σε 12 περιπτώσεις, ενώ σε 3 υπήρχαν NO3 πάνω από 50 ppb. Προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος το θέμα δρομολογήθηκε και βρίσκεται στο τελικό στάδιο Πρόγραμμα έρευνας της ποιότητας υπογείων νερών και εδαφών περιοχών Δυτικής Αττικής (Θριάσιο Πεδίο – Λιόσια – Μάνδρα – Μέγαρα), το οποίο θα ξεκινήσει όταν λάβει τη σχετική έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα