Ελαφρά στροφή των Γερμανών υπέρ της Ελλάδας

Μικρή αναστροφή του κλίματος διακρίνεται μέσα από τα δημοσιεύματα των μεγάλων γερμανικών μέσων ενημέρωσης. Δειλά-δειλά εμφανίζονται οι πρώτες θετικές αποτιμήσεις τους για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, με ολοένα και περισσότερους Γερμανούς αξιωματούχους να χαμηλώνουν τους τόνους και τα media της χώρας να υιοθετούν πιο μετριοπαθή στάση.

Η σημερινή έκδοση της Die Welt επικεντρώνεται στις παραινέσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, για

να χαμηλώσουν οι τόνοι εν αναμονή και της απόφασης της τρόικας τον Σεπτέμβρη. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Αθήνα έχει δείξει σημάδια προόδου, ενώ ο κ. Βεστερβέλε ασκεί σκληρή κριτική στην «εγχώρια καιροσκοπική πολιτική των εντυπώσεων», τόσο στην ίδια τη Γερμανία όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Από την άλλη πλευρά, η γερμανική έκδοση των Financial Times σχολιάζει την επίσκεψη – παρέμβαση του Σιμόν Πέρες στην Αθήνα, τονίζοντας ότι γεννιέται μια νέα δυνατή φιλία.

«Οι Έλληνες αποβλέπουν σε προσέλκυση επενδύσεων από Ισραηλινούς επιχειρηματίες. Παράλληλα και οι δυο πλευρές επιθυμούν μία συνεργασία που δεν θα περιορίζεται μόνο στις τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και στη ναυσιπλοΐα, τη γεωργία, την προστασία του περιβάλλοντος, το εμπόριο και φυσικά την ενέργεια». Η εφημερίδα τονίζει μάλιστα τα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα τροφοδοτεί ενεργειακά αρχικά την Κύπρο και μακροπρόθεσμα την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι FTD επισημαίνουν τέλος τη στενή συνάφεια της ενεργειακής πολιτικής με την ασφάλεια. Το Ισραήλ είναι αυτή τη στιγμή απομονωμένο στην περιοχή, μετά τις εξεγέρσεις σε Αίγυπτο και Συρία, αλλά και αφότου η Άγκυρα έχει περιορίσει στο ελάχιστο τις διμερείς σχέσεις. Ο πολιτικός χάρτης της περιοχής αλλάζει ριζικά και έτσι Ελλάδα και Κύπρος προσφέρουν στο Ισραήλ ένα αντιστάθμισμα.

Πηγή: onlynews.gr

]]>
Keywords
Τυχαία Θέματα