Έκθεση ΟΗΕ: Παράνομοι οι εβραϊκοί οικισμοί στη Δυτική όχθη

Παράνομη έκρινε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών την επέκταση εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Όχθη, καλώντας το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως και να απομακρύνει όλους τους Εβραίους εποίκους από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Το Ισραήλ πρέπει, σύμφωνα με το Άρθρο 49 της Τέταρτης Συνθήκης της Γενεύης, να σταματήσει όλες τις δραστηριότητες εποικισμού χωρίς προϋποθέσεις. Πρέπει αμέσως να αρχίσει μία διαδικασία απομάκρυνσης όλων των εποίκων από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη», αναφέρει έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ

για τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπό την επίβλεψη της Γαλλίδας δικαστού Κριστίν Σανέ.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι οικισμοί παραβιάζουν τη Συνθήκη της Γενεύης του 1949, που απαγορεύει τη μεταφορά άμαχου πληθυσμού σε κατεχόμενα εδάφη, κάτι που ενδέχεται να καθιστά έγκλημα πολέμου.

Τον Δεκέμβριο, οι Παλαιστίνιοι, σε επιστολή τους προς τα Ηνωμένα Έθνη, κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι σχεδιάζει να διαπράξει νέα «εγκλήματα πολέμου» επεκτείνοντας τους εβραϊκούς οικισμούς, μετά την de facto αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ.

Το Ισραήλ από την πλευρά του, ισχυρίζεται ότι το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μεροληπτεί εις βάρος του και επικαλείται ιστορικούς και βιβλικούς δεσμούς με τη Δυτική Όχθη, προκειμένου να συνεχίσει την εποικιστική πολιτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα