Εκλογές 25 Ιουνίου: «Στοίχημα» η συμμετοχή

Έκκληση στους πολίτες για συμμετοχή στις εκλογές, απηύθυναν στο σύνολό τους οι πολιτικοί αρχηγοί κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Ο καθένας τους έστειλε τα δικά του μηνύματα από την κάλπη. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ευκαιρία προκειμένου ο τόπος να αποκτήσει «σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση». Κρίνεται «αν θα έχουμε και ισχυρή αντιπολίτευση να ελέγχει την κυβέρνηση», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης

Τσίπρας.

«Σήμερα είναι η ευκαιρία για να μην έχουμε άλλα τέσσερα χαμένα χρόνια στο πολιτικό μας σύστημα με μία αλαζονική κυβέρνηση και μία αναποτελεσματική αντιπολίτευση» δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. «Το ΚΚΕ να πάει πιο ψηλά γιατί μόνο έτσι θα υπάρξει ισχυρή, λαϊκή, μαχητική αντιπολίτευση και στη βουλή και στους ερχόμενους λαϊκούς αγώνες» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ακριβώς στις 19:00, μόλις κλείσουν οι κάλπες μια γεύση του εκλογικού αποτελέσματος θα δώσει το μεγάλο exit poll που θα παρουσιάσουν τα τηλεοπτικά κανάλια. Τα αποτελέσματα των εκλογών αναμένεται να ανακοινωθούν πιο γρήγορα καθώς οι εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα, χωρίς σταυρούς προτίμησης, ενώ έως τις 20:30 θα υπάρχει μια «ασφαλής» εικόνα. Οι 288 έδρες θα κατανεμηθούν σύμφωνα με την ενισχυμένη αναλογική στα κόμματα που συγκέντρωσαν ποσοστό μεγαλύτερο του 3%, ενώ οι υπόλοιπες 12 έδρες προκύπτουν από τη λίστα των κομμάτων με τον τίτλο «ψηφοδέλτιο Επικρατείας». Συνολικά από τις 300 έδρες οι 3 θα προκύψουν από τους κατοίκους εξωτερικού.

Εκλογές 25 Ιουνίου: Τι ισχύει με το εκλογικό επίδομα – Ποιοι οι δικαιούχοι

Επίδομα θα δοθεί και στις εκλογές του Ιουνίου για τις κατηγορίες των υπαλλήλων που είναι στους δικαιούχους. Στις προηγούμενης εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 εκδόθηκαν τα σχετικά ΦΕΚ που αφορούσαν στο εκλογικό επίδομα.

Συγκεκριμένα, η ειδική εκλογική αποζημίωση των κατηγοριών των υπαλλήλων που αναφέρονται στην υπ’ αρ. 43160/15.5.2023 κοινή απόφαση καθορίζεται στο ποσό των 2.070 ευρώ, ανά υπάλληλο, με την επιφύλαξη των επομένων εδαφίων:

α) Η ειδική εκλογική αποζημίωση των υπαλλήλων του Υπουργείου Εσωτερικών (τομέα Μακεδονίας – Θράκης) καθορίζεται στο ποσό των 1.200 ευρώ, ανά υπάλληλο.

β) Η ειδική εκλογική αποζημίωση των υπαλλήλων του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης καθορίζεται στο ποσό των 560 ευρώ, ανά υπάλληλο.

γ) Η ειδική εκλογική αποζημίωση για τους υπαλλήλους της 1ης Υπηρεσίας Επιτρόπου Τομέα Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη και για τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Επιτρόπου του Υπουργείου Εσωτερικών -Τομέα Μακεδονίας – Θράκης καθορίζεται στο ποσό των 1.200 ευρώ, ανά υπάλληλο. Για την επίτροπο της 1ης Υπηρεσίας Επιτρόπου Τομέα Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη που εδρεύει στην Αθήνα η ειδική εκλογική αποζημίωση καθορίζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ και για την αναπληρώτρια Επίτροπο της Υπηρεσίας Επιτρόπου του Υπουργείου Εσωτερικών – Τομέα Μακεδονίας – Θράκης καθορίζεται στο ποσό των 2.070 ευρώ.

δ) Η ειδική εκλογική αποζημίωση των υπαλλήλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, του e-Ε.Φ.Κ.Α. και του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π., καθορίζεται στο ποσό των 400 ευρώ, ανά υπάλληλο.

ε) Η ειδική εκλογική αποζημίωση των υπαλλήλων των Περιφερειακών Διευθύνσεων Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών καθορίζεται στο ποσό των 1.200 ευρώ, ανά υπάλληλο.

στ) Η ειδική εκλογική αποζημίωση των υπαλλήλων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων καθορίζεται στο ποσό των 370 ευρώ, ανά υπάλληλο.

ζ) Η ειδική εκλογική αποζημίωση των υπαλλήλων των Δήμων καθορίζεται στο ποσό των διακοσίων ευρώ 200 ευρώ, ανά υπάλληλο.

η) Η ειδική εκλογική αποζημίωση των υπαλλήλων του Υπουργείου Εσωτερικών (τομέα Εσωτερικών) που υπηρετούν ή απασχολούνται στις Διευθύνσεις Διοικητικής Υποστήριξης, έως εξήντα έξι (66) άτομα, Προϋπολογισμού και Οικονομικής Διαχείρισης, έως 20 άτομα, Προμηθειών και Υποδομών, έως 33 άτομα, Εκλογών, έως 54 άτομα, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, έως 35 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των αρμόδιων Γενικών Διευθυντών, στις λοιπές Διευθύνσεις και μονάδες του Υπουργείου Εσωτερικών, έως είκοσι (20) άτομα, καθορίζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ ανά άτομο, λόγω της ιδιαιτέρως βεβαρημένης εργασίας που επιτελούν κατά την προπαρασκευαστική περίοδο των εκλογών.

Εκλογές 25 Ιουνίου: Πώς και πού θα δείτε live τα αποτελέσματα

Σε ζωντανή μετάδοση θα μπορεί κανείς να δει, σε χάρτη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, πώς διαμορφώνεται το εκλογικό αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, σε χάρτη, θα μπορεί κανείς να δει σε ζωντανή μετάδοση πώς διαμορφώνεται το εκλογικό αποτέλεσμα.

Εκλογές 25 Ιουνίου: Πώς θα βγουν τα αποτελέσματα

Μετά την πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος, θα ακολουθήσει ένα ασφαλές συμπέρασμα (μεταξύ 21:00-21:30) για τους πολιτικούς συσχετισμούς στο 80%+ της Επικράτειας.

Ειδικότερα:

Α) Τον ολικό αριθμό των εκλογέων που είναι εγγεγραμμένοι στο εκλογικό τμήμα.

Β) Τον ολικό αριθμό των εκλογέων που ψήφισαν.

Γ) Τον αριθμό των ψηφοδελτίων που αναγνωρίστηκαν ως έγκυρα.

Δ) Τον αριθμό των άκυρων ψηφοδελτίων.

Ε) Τον αριθμό των λευκών ψηφοδελτίων.

ΣΤ) Τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν κάθε συνδυασμός και κάθε μεμονωμένος υποψήφιος.

Εκλογές 25 Ιουνίου: Πώς ψηφίζουμε στις 25 Ιουνίου

Αυτή τη φορά, στις 25 Ιουνίου, δεν θα ισχύσει το σύστημα της απλής αναλογικής αλλά της ενισχυμένης αναλογικής, ενώ δεν υπάρχει και σταυρός προτίμησης στους βουλευτές, καθώς καθορίζονται βάσει λίστας από τα κόμματα.

Είθισται να μπαίνουν τα ονόματα με τις ψήφους που πήραν στις προηγούμενες εκλογές, δηλαδή με βάση τα αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου.

Εκλογές 25 Ιουνίου: Τέλος οι σταυροί

Βάσει της νομοθεσίας, οι δεύτερες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με λίστα, συνεπώς οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν χωρίς σταυρό προτίμησης.

Μέσα στα παραβάν στα εκλογικά κέντρα δεν θα υπάρχει στυλό. Οι ψηφοφόροι δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν σταυρό στα ονόματα υποψηφίων της επιλογής τους, καθώς η σειρά προτίμησης έχει καθοριστεί από τα ίδια τα κόμματα.

Οπότε, στην κάλπη ρίχνουμε μόνο το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούμε χωρίς να βάλουμε σταυρούς.

Σημειώνεται ότι εκλογές με λίστα γίνονται όταν οι κάλπες απέχουν από τις προηγούμενες λιγότερο από 18 μήνες.

Οι 288 έδρες θα κατανεμηθούν σύμφωνα με την ενισχυμένη αναλογική στα κόμματα που συγκέντρωσαν ποσοστό μεγαλύτερο του 3%, ενώ οι υπόλοιπες 12 έδρες προκύπτουν από τη λίστα των κομμάτων με τον τίτλο «ψηφοδέλτιο Επικρατείας». Συνολικά από τις 300 έδρες οι 3 προκύπτουν από τους κατοίκους εξωτερικού.

Εκλογές 25 Ιουνίου: Ποια η διαφορά μεταξύ λίστας και σταυρού προτίμησης

Όταν οι εκλογές γίνονται με λίστα, η σειρά των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο γίνεται με σειρά προτίμησης την οποία καθορίζουν τα κόμματα. Διαφορετικά γίνεται αλφαβητικά.

Όταν ψηφίζουμε, δεν βάζουμε σταυρό προτίμησης. Ωστόσο αν το κάνουμε, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται, απλώς ο σταυρός δεν υπολογίζεται.

Οι έδρες καταλαμβάνονται από τους υποψηφίους σύμφωνα με τη σειρά που έχουν στη λίστα και όχι ανάλογα με το πλήθος των σταυρών που μάζεψαν. Με τον ίδιο τρόπο προκύπτουν και οι επιλαχόντες.

Εκλογές 25 Ιουνίου: Πού ψηφίζω

Ό,τι ίσχυε στις εκλογές της 21ης Μαΐου ισχύει και στις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Το εκλογικό τμήμα όπου ψηφίζουν οι πολίτες για τις εκλογές 2023 το μαθαίνουν από το gov.gr και τη σελίδα «Μάθε πού ψηφίζεις».

Οι ψηφοφόροι προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα με ταυτότητα ή ένα από τα παρακάτω δικαιολογητικά:

σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής,

διαβατήριο,

δίπλωμα οδήγησης,

βιβλιάριο όλων των Ταμείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εκλογές 25 Ιουνίου, Στοίχημα,ekloges 25 iouniou, stoichima