Εισαγγελέας αντί διαλόγου στα Πανεπιστήμια

του Αριστείδη Αποστόλου ([email protected])

Στη σκληρή και αδιαπραγμάτευτη γραμμή του Μνημονίου κινείται το μέτρο της διαθεσιμότητας στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ένας ακήρυχτος πόλεμος με θύματα τους εν δυνάμει απολυμένους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αλλά και τη δημόσια εκπαίδευση γενικότερα, βρίσκεται σε εξέλιξη και οδεύει προς το (δραματικό, αλλά μάλλον αναμενόμενο) φινάλε του.

Αφορμή είναι η υλοποίηση του μέτρου της διαθεσιμότητας στην

τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πραγματική αιτία αποτελεί η χαιρέκακη επιθυμία των δανειστών της Ελλάδας να πετσοκόψουν κάθε δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, όπως είναι η δωρεάν Παιδεία ή η Υγεία (προφασιζόμενοι το «νοικοκύρεμα» του κρατικού μηχανισμού) με την ανοχή/αγαστή συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης.

Στην περίπτωση της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. Μην έχοντας τις σχετικές λίστες των 1.349 ατόμων στα χέρια του και διακρίνοντας μία διστακτικότητα από πλευράς διοίκησης των πανεπιστημίων, σκληραίνει τη στάση του, απειλεί με πειθαρχικές διώξεις και ετοιμάζει την αποστολή εισαγγελέων σε όσα ΑΕΙ αρνηθούν να συνεργαστούν.

Από την πλευρά τους, οι διοικητικοί υπάλληλοι συνεχίζουν τον άνισο αγώνα κόντρα στο υπουργείο, γνωρίζοντας πως ίσως δεν θα καταφέρουν να δικαιωθούν -όπως τόσοι άλλοι εργαζόμενοι και συνδικαλιστικοί φορείς που γνώρισαν την αδιαπραγμάτευτη στάση της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας τους τελευταίους μήνες. Στο πλευρό των διοικητικών υπαλλήλων φέρεται να βρίσκονται οι πρυτανικές αρχές, οι οποίες καλούν σε διάλογο τον υπουργό Παιδείας και προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Την ίδια ώρα, ωστόσο, πρυτάνεις δηλώνουν πως ουδέποτε αρνήθηκαν να «συμμορφωθούν» στον νόμο και πως ούτε τώρα θα γίνει κάτι τέτοιο.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις διαθεσιμότητες όσο και η ενδεχόμενη εισαγγελική παρέμβαση στα ιδρύματα, καταργούν στην πράξη το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, θέτοντας ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης, που οδεύει σε μία δραματική συρρίκνωση πόρων και δυναμικού.

Το αίτημα εισαγγελικής παρέμβασης

«Παρακαλούμε να επιληφθείτε και να εκδώσετε παραγγελία για την άμεση και πριν την 10η Οκτωβρίου, χορήγηση των ως άνω πινάκων συνδρομής κριτηρίων σε ψηφιακή μορφή και κάθε συναφούς εγγράφου και την αποστολή τους στα ΑΣΕΠ, κατά τα οριζόμενα από τον νόμο, επιφυλασσόμενοι για τη λήψη και άσκηση κάθε ενδεικνυόμενου και προβλεπόμενου μέσου προστασίας των έννομων συμφερόντων του Δημοσίου». Τα παραπάνω περιέχονται στο έγγραφο, με το οποίο ο υπουργός Παιδείας ζήτησε, την περασμένη Τετάρτη, τη συνδρομή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, προκειμένου να αποστείλουν οι πρυτανικές αρχές τα ονόματα των διοικητικών υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Την παραγγελία του προς τα πανεπιστήμια να αποστείλουν τις λίστες με τα ονόματα στο ΑΣΕΠ, ο κ. Αρβανιτόπουλος τη διαβίβασε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και την κοινοποίησε στις Εισαγγελίες Πλημμελειοδικών Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Ηρακλείου, Ιωαννίνων και Θεσσαλίας. Δύο ημέρες νωρίτερα, ο κ. Αρβανιτόπουλος είχε αποστείλει σχετική επιστολή προς τις διοικήσεις των πανεπιστημίων, ενώ σχετική εγκύκλιο είχε αποστείλει και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Θανάσης Κυριαζής.

Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, ο υπουργός Παιδείας είχε αποστείλει επιστολή με την οποία ζητούσε από τους πρυτάνεις να εφαρμόσουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) περί διαθεσιμότητας και στη συνέχεια να παραδώσουν τα ονόματα των υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλων στο ΑΣΕΠ. Μάλιστα, το υπουργείο διέρρεε πως «η μη εφαρμογή της ΚΥΑ συνιστά παράβαση καθήκοντος» και πως «το αίτημα περί ανάκλησης της ΚΥΑ αποτελεί ανάκληση της εθνικής πολιτικής και της εθνικής προσπάθειας». Η εγκύκλιος που είχε αποστείλει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θανάσης Κυριαζής ανέφερε πως οι διοικήσεις των πανεπιστημίων οφείλουν να εφαρμόσουν την ΚΥΑ περί διαθεσιμότητας 1.349 υπαλλήλων έως τις 9 Οκτωβρίου.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου: Οι διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού των οικείων Πανεπιστημίων ως τις 9 Οκτωβρίου, έχουν υποχρέωση να συντάξουν πίνακες συνδρομής κριτηρίων σε ψηφιακή μορφή, σύμφωνα με ενιαίο λογισμικό που παρέχει για το σκοπό αυτό το ΑΣΕΠ, στην ιστοσελίδα: http://www.asep.gr/asep/site/home/Tabs/diathesimothta/for_ygeias.csp.

Στους ανωτέρω πίνακες καταγράφονται τα προσόντα όλων των υπαλλήλων του κλάδου ή και της ειδικότητας που ανήκουν οι υπό κατάργηση θέσεις. Η καταγραφή των προσόντων διενεργείται, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί. Μέχρι τις 9 Οκτωβρίου, οι σχετικοί πίνακες αποστέλλονται από τις διευθύνσεις Διοικητικού/ Προσωπικού, τόσο εγγράφως, όσο και σε CD, στο ΑΣΕΠ. Παράλληλα, οι διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού των οικείων Πανεπιστημίων οφείλουν να αναζητήσουν από τους υπαλλήλους που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις από τη διαθεσιμότητα, τα νόμιμα σχετικά δικαιολογητικά και αφού τα ελέγξουν, να τα αποστείλουν ως τις 9 Οκτωβρίου, στο ΑΣΕΠ και στο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο.

Η στάση των πρυτάνεων

Από την πλευρά τους, οι πρυτάνεις έχουν ζητήσει ανάκληση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης περί διαθεσιμότητας και συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να καθοριστεί μία κοινά αποδεκτή μέθοδος αξιολόγησης των δομών του πανεπιστημίου. Πιο απλά, οι πρυτανικές αρχές ζητούν διάλογο, έστω και την ύστατη ώρα, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που υπάρχει και κυρίως να εκθέσουν στον υπουργό Παιδείας την τραγική κατάσταση που βρίσκονται τα ιδρύματα, ευελπιστώντας σε μία πιο ανώδυνη λύση.

Ωστόσο, οι πρυτανικές αρχές, διακρίνοντας την αδιαλλαξία του υπουργού Παιδείας, προχώρησαν σε παράλληλες δράσεις. Μία από αυτές ήταν η επίσκεψη της Συνόδου των πρυτάνεων στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, την οποία ενημέρωσαν για την τραγική κατάσταση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενόψει της διαθεσιμότητας στην οποία θα τεθούν οι διοικητικοί υπάλληλοι αυτών. Στη συνάντηση αυτή, οι πρυτάνεις Θ. Πελεγρίνης, Σιμ. Σιμόπουλος, Γ. Μυλόπουλος, Παρ. Τσάρτας και Δημοσθ. Αναγνωστόπουλος υπογράμμισαν ότι η διαθεσιμότητα οδηγεί σε αδυναμία λειτουργίας των πανεπιστημίων και των νοσοκομειακών μονάδων. Η Σύνοδος των πρυτάνεων ζήτησε την αποφασιστική παρέμβαση της κ. Κουτζαμάνη, προκειμένου να καμφθεί η αδιάλλακτη στάση του υπουργού Παιδείας.

Παράλληλα, την Τετάρτη, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οκτώ πανεπιστημιακά ιδρύματα και ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, ζητώντας να ακυρωθεί, ως αντισυνταγματική και παράνομη, η σχετική ΚΥΑ για τη διαθεσιμότητα. Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τα Πανεπιστήμια Πατρών, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων και Κρήτης και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τα παραπάνω ιδρύματα ζήτησαν να εκδικαστούν οι προσφυγές τους με διαδικασίες εξπρές, δηλαδή να οδηγηθούν άμεσα στο ακροατήριο και να εκδοθούν σύντομα αποφάσεις, με το σκεπτικό της ανάγκης άμεσης διευθέτησης του ζητήματος. Μάλιστα, όπως ανέφεραν, οι οποίες αποφάσεις του ΣτΕ μπορεί να αποτελέσουν «πυξίδα» για το ζήτημα της διαθεσιμότητας στον δημόσιο τομέα. Δύο ημέρες νωρίτερα, οι πρυτάνεις είχαν καταθέσει πρόταση για άρση του αδιεξόδου, ζητώντας ταυτόχρονα απαντήσεις σε πέντε συγκεκριμένα ερωτήματα. Τα πέντε ερωτήματα που έθεσαν οι πρυτάνεις στο υπουργείο ήταν τα εξής:

- Με ποια μέθοδο και κριτήρια αποφασίστηκε ότι τα πανεπιστήμια έχουν 1.349 πλεονάζοντες υπαλλήλους;

- Με ποιο σκεπτικό απορρίφθηκαν τα σχέδια αξιολόγησης των πανεπιστημίων;

- Βάσει ποιας νομοθεσίας προχώρησε το υπουργείο μονομερώς σε μία τέτοια απόφαση;

- Γνωρίζει το υπουργείο ποια είναι τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν με το μέτρο τη διαθεσιμότητας στα πανεπιστήμια και τι προτίθεται να κάνει για τη λύση του προβλήματος;

- Γιατί το υπουργείο ακύρωσε τη μόνη μέθοδο αξιολόγησης και απορρόφησης κονδυλίων, γνωστή ως «Πρόταση 56»;

Τι μέλλει γενέσθαι

Τι θα κάνουν τελικά, οι πρυτάνεις, είναι άγνωστο. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις πως ενδεχομένως θα συμμορφωθούν με τις τετελεσμένες αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση τού προεδρεύοντα της Συνόδου των πρυτάνεων και πρύτανη ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλου στην «Εφημερίδα των Συντακτών» την Πέμπτη, ο οποίος –εμμέσως πλην σαφώς– προδιέγραψε τις εξελίξεις και το φινάλε της υπόθεσης:

«Είναι απορίας άξιον που ο υπουργός, μια εβδομάδα πριν από τη λήξη της προθεσμίας, προεξοφλεί ότι τα ιδρύματα δεν θα ανταποκριθούν και στέλνει προκαταβολικά τον εισαγγελέα. Ουδέποτε οι διοικήσεις αρνήθηκαν να συμμορφωθούν στον νόμο και ούτε τώρα θα συμβεί. Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στα δύο κεντρικά Πανεπιστήμια, το Αθηνών και το ΕΜΠ, όπου η απεργία πραγματοποιείται από το σύνολο των διοικητικών υπαλλήλων. Πρόκειται για λόγους ανωτέρας βίας και όχι επειδή αρνούνται οι διοικήσεις να δώσουν στοιχεία τα οποία αφορούν μεγάλο όγκο επεξεργασίας και απαιτούν πολύ χρόνο. Δεν χρειαζόταν η προσφυγή στον εισαγγελέα.»

Από την πλευρά τους, οι διοικητικοί υπάλληλοι συνεχίζουν τον αγώνα τους: ήδη διένυσαν την τέταρτη εβδομάδα των κινητοποιήσεών τους με νέα πενθήμερη απεργία. Την ίδια ώρα, υπήρξε μέριμνα για το θέμα των εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών με την παράταση που δόθηκε. Σε κάθε περίπτωση, ο χαμένος της υπόθεσης είναι γνωστός εδώ και καιρό. Προκειμένου, μάλιστα, να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της έκπτωσης και της εγκατάλειψης που υφίστανται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και η δημόσια/δωρεάν εκπαίδευση γενικότερα, αρκεί απλώς να διαβάσει το παρακάτω:

«Για πρώτη φορά, η Σύγκλητος του Παντείου αποφάσισε την εισαγωγή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του ιδρύματος. Το Πάντειο ήταν από τα ελάχιστα πανεπιστημιακά ιδρύματα που –μέχρι πρότινος– παρείχαν δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα στους φοιτητές τους...».

www.attikipress.gr

Keywords
μνημονιο, ελλαδα, αει, ΑΣΕΠ, τίθενται, αθηνα, θεσσαλονικη, κυα, http, λύση, κρητη, ΑΠΘ, εμπ, απεργια, νέα, σταση εργασιας, μετρο, απεργια οσε, απεργια μετρο, απεργια υπα, απεργια μμε, αξιον εστι, απεργια ταξι, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, απεργια 1 δεκεμβριου, θεμα εκθεσης 2012, δικαιολογητικα, πολυτεχνειο, το θεμα, δωρεαν, εμπ, ηγεσια, θεμα, κοντρα, οικονομικο πανεπιστημιο αθηνων, ονοματα, υγεια, ωρα, αδυναμια, αει, εξαιρεσεις, απλα, αριστοτελειο πανεπιστημιο, αριστοτελειο, βρισκεται, γινει, δευτερα, δημοσιο, δηλωση, δοθηκε, εγγραφο, υπαρχει, εκπαιδευση, εβδομαδα, εξελιξη, επιθυμια, ιδια, καποδιστριακο, κυα, ληψη, λύση, ληξη, μεριμνα, μηνες, μορφη, οκτω, παντειο, πανεπιστημιο αθηνων, πεμπτη, πινακες, προβληματα, προγραμματα, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντομα, σχεδια, τίθενται, υλοποιηση, υπουργος παιδειας, φορα, χρονος, ψηφιακη, αγνωστο, http, εφαρμογη, εθνικο, υπουργειο, μεθοδος, ογκο, θανασης, θεσεις, χερια
Τυχαία Θέματα