Με την ανοχή της αστυνομίας η δράση της Χρυσής Αυγής

από τη Σέβη Σαλαγιάννη ([email protected])

Ήταν Μάιος του 2012, όταν μετά τις βουλευτικές εκλογές της χώρας η Χρυσή Αυγή κατάφερε να εισέλθει στο ελληνικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά. Έκτοτε τα -ήδη αυξανόμενα- κρούσματα βίας κατά των μεταναστών και οι φασιστικές πρακτικές της Χρυσής Αυγής

πολλαπλασιάστηκαν. Αντιστοίχως γιγαντώθηκαν οι καταγγελίες για ανοχή και συνενοχή των αστυνομικών στη δράση του νεοναζιστικού κόμματος.

Τη συνεργασία Χρυσής Αυγής-αστυνομικών ήρθε να επιβεβαιώσει ο θάνατος του Παύλου Φύσσα, καθώς ξετύλιξε το κουβάρι τόσο σχετικά με τις πρακτικές του συγκεκριμένου κόμματος, όσο και την υπόγεια σχέση της αστυνομίας με αυτό. Η «Αττική free press» παρουσιάζει ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της σύμπραξης αυτής.

Πρώην διευθυντής της αστυνομίας πίσω από την υπόθεση «Χρυσή Αυγή»

Άτομα που βρίσκονται ή έχουν περάσει από υψηλές θέσεις στην ιεραρχία της ελληνικής αστυνομίας είναι -μεταξύ άλλων- οι συλληφθέντες για τη δράση του ακροδεξιού κόμματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο πρώην αστυνομικός διευθυντής του τμήματος ασφάλειας στον Άγιο Παντελεήμονα, ο οποίος συνελήφθη και τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι ο συλληφθείς έκανε τα «στραβά μάτια» σε υποθέσεις κακοποίησης μεταναστών από Χρυσαυγίτες. Παράλληλα, ο άντρας παρέπεμπε πολίτες στα γραφεία του κόμματος, ενώ φρόντιζε εντέχνως να υποβαθμίζει καταγγελίες αλλοδαπών για ρατσιστική συμπεριφορά σε βάρος τους! Η δράση του όμως δεν σταματά εκεί, καθώς περιελάμβανε εκμετάλλευση αλλοδαπών και «προστασίες» σε παράνομες λέσχες στην Αθήνα, πάντα με τη στήριξη της Χρυσής Αυγής. Από τις έρευνες στα σπίτια του αστυνομικού διευθυντή προέκυψε ότι επρόκειτο για… οπλοστάσια, στα οποία μπορούσε να βρει κανείς από καραμπίνες και μαχαίρια μέχρι σπρέι πιπεριού και τσεκούρια!

Υπαρχιφύλακας σε ρόλο εκπαιδευτή

Μεταξύ των περιπτώσεων που αποτυπώνουν ξεκάθαρα τη σχέση αστυνομίας-Χρυσής Αυγής συγκαταλέγεται αυτή του υπαρχιφύλακα στη Ρόδο, ο οποίος παρείχε τις… πολεμικές του υπηρεσίες σε μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης. Ο υπαρχιφύλακας δίδασκε αυτοάμυνα και πολεμικές τέχνες σε μέλη της οργάνωσης, ενώ για τις ανάγκες των «ιδιαίτερων» -τα οποία πραγματοποιούνταν παρουσία ανήλικων παιδιών- επιλέγονταν το αρχαίο στάδιο του νησιού. Από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση σε βάρος του, ενώ η υπόθεση ανατέθηκε στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων. Παράλληλα, ο υπαρχιφύλακας τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

«Βαθύ λαρύγγι» της Χρυσής Αυγής ανθυπαστυνόμος της ασφάλειας Πειραιά

Ύστερα από την απολογία της για την υπόθεση, προφυλακιστέα κρίθηκε μια ανθυπαστυνόμος - κατηγορούμενη για τη συμμετοχή της στην οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Ειδικότερα, πρόκειται για το «βαθύ λαρύγγι» της οργάνωσης στο τμήμα ασφάλειας Πειραιά, καθώς η γυναίκα φέρεται βάσει των στοιχείων να ενημέρωνε τη Χρυσή Αυγή για τις καταγγελίες που γίνονταν εις βάρος του κόμματος. Επίσης, στο σπίτι της είχε βρεθεί ένα μίνι οπλοστάσιο, το οποίο διέθετε: Ένα υπηρεσιακό πιστόλι με γεμιστήρα, ένα περίστροφο εκτόξευσης φωτοβολίδων, ένα πιστόλι ρέπλικα, ένα μαχαίρι με σιδερογροθιά, μία συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης (taser), τέσσερα μαχαίρια-πεταλούδα, τέσσερις σουγιάδες, τρεις σιδερογροθιές, δυο χατζάρες, είκοσι φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου G3, τέσσερα καπνογόνα, δεκάδες κροτίδες-δυναμιτάκια και ένα δελτίο υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής.

Στο κόλπο και οι αστυνομικοί φρουροί των βουλευτών

Σωρηδόν έπεσαν και οι συλλήψεις των αστυνομικών φρουρών της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση. Η αρχή έγινε με τους αστυνομικούς που υπηρετούσαν στη φύλαξη του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου και του βουλευτή Μαγνησίας, Παναγιώτη Ηλιόπουλου. Χειροπέδες περάστηκαν και σε πρώην αστυνομικό φρουρό του Γιώργου Γερμενή, ο οποίος κατηγορείται για παράνομη κατοχή όπλων και φυσιγγίων, καθώς και για πλαστογραφία και παραβάσεις, ενώ στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν στοιχεία που μαρτυρούν τη στενή σχέση του με τη δράση του κόμματος.

Επίσης, σε ΙΧ όχημά του, στο οποίο μάλιστα είχε εγκαταστήσει σειρήνα, η οποία προσομοιάζει με τα ηχητικά σήματα των περιπολικών της αστυνομίας, βρέθηκαν μεταξύ άλλων: δύο χειρόγραφα σημειώματα με ονοματεπώνυμα και τηλέφωνα ατόμων, ένας βούρδουλας μήκους 80 εκ., κάρτες τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής της Ανατολικής Αττικής και κάρτα βουλευτή του κόμματος. Τέλος, σε διαθεσιμότητα αρχικά και στη συνέχεια σε 13μηνη φυλάκιση τέθηκε ο αστυνομικός της προσωπικής ασφάλειας του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, ο οποίος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στα επεισόδιο της λαϊκής αγοράς στο Μεσολόγγι πριν ένα χρόνο. Ο 45χρονος αστυνομικός μάλιστα έχει δηλώσει μπροστά στις κάμερες ότι: «Δεν έκρυψα ποτέ τις πολιτικές μου πεποιθήσεις, ανήκω στο χώρο της Χρυσής Αυγής».

Απλό τσακωμό ανέφερε ειδικός φρουρός-αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας Φύσσα

Και ο ειδικός εξωτερικός φρουρός των φυλάκων Κορυδαλλού, ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι τέθηκε σε διαθεσιμότητα από την ηγεσία της ΕΛΑΣ. Ειδικότερα, ο εν λόγω φρουρός, σύμφωνα με τις καταθέσεις των αστυνομικών ΔΙΑΣ ενώπιον της ανακρίτριας φέρεται να τούς δήλωσε πως πρόκειται περί ενός απλού τσακωμού. Να σημειωθεί ότι και η σύντροφος του Παύλου Φύσσα στην κατάθεσή της έκανε λόγο για ολιγωρία της αστυνομίας τη στιγμή του φονικού.

www.attikipress.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα