«Είσαι ένα κτήνος Βίσκοβιτς»

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Λέγε με Βίσκο:

Προλάβετε το ιδιόμορφο (σχεδόν μιούζικαλ) «Είσαι ένα κτήνος Βίσκοβιτς»

Η συνεργασία των ομάδων AbOvo & 4Frontal δημιούργησε ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα (ως 9/1). Το ομώνυμο, χιουμοριστικό βιβλίο του Αλεσάντρο Μπόφα έγινε κάτι σα μιούζικαλ και το τόλμημα με κατενθουσίασε.

από την Ηρώ Μητρούτσικου

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:

Ο Αλεσάντρο Μπόφα γεννήθηκε στη Μόσχα από Ιταλούς γονείς. Έζησε στις ΗΠΑ, την Άπω

Ανατολή και την Ταϊλάνδη. Δούλεψε ως βιολόγος και στη συνέχεια στράφηκε στη μελέτη του ανθρώπινου εγκεφάλου. Λόγω αυτών, φαντάζομαι, εμπνεύστηκε το βιβλίο του «Είσαι ένα Κτήνος, Βίσκοβιτς: Ιστορίες με ζώα».

Ήταν το πρώτο του βιβλίο και έκανε τεράστια επιτυχία, ενώ μεταφράστηκε σε 20 γλώσσες.

Ο Μπόφα πιστεύει ακράδαντα στο χιούμορ και ψάχνει, πάντα, να βρει τη χιουμοριστική πλευρά των πραγμάτων. Ομολογεί ότι για αυτόν η υψηλότερη μορφή τέχνης είναι η καλή κωμωδία

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ:

Δύο από τις σημαντικότερες νεανικές, θεατρικές ομάδες της Αθήνας συνεργάζονται. Η εντεκάχρονη ομάδα σωματικού και devised θεάτρου “abOvo” (στα λατινικά: “Απ’ τ’ αυγό” ή “Εξαρχής”), η οποία διακρίνεται για χιουμοριστικά έργα με βαθύ κοινωνικοπολιτικό και φιλοσοφικό μήνυμα και η επτάχρονη ομάδα “4frontal”, η οποία, σχεδόν, ειδικεύεται στις διασκευές λογοτεχνικών κειμένων, αποφάσισαν, πέρυσι, να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Συνδιοργανώσαν το Bob theatre festival 2016 και τώρα συνσκηνοθετούν το λογοτεχνικό: «Είσαι ένα Κτήνος, Βίσκοβιτς». Το αποτέλεσμα εκπλήσσει. Η ευρηματικότητα της μιας ομάδας ενώθηκε με τον αυθορμητισμό και την τρέλα της άλλης και η παράσταση που προέκυψε είναι ξεκαρδιστικά τρελή.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ:

Ο Βίσκοβιτς είναι μία άλκη-απόλυτο αρσενικό, ένας σκαραβαίος με τεράστια περιουσία, ένα ερωτευμένο με τον εαυτό του σαλιγκάρι, ένα σκουλήκι που ατύχησε στον έρωτα, ένας σκορπιός που σπέρνει τον τρόμο στην άγρια Δύση, ένα σφουγγάρι που δεν θέλει να πιει, ένας συζυγοφάγος καρχαρίας, ένα ερωτευμένο αλογάκι της Παναγίας.

Ιστορίες με ζώα, που, όμως, μοιάζουν με ανθρώπινες ιστορίες.

Ένα σπονδυλωτό έργο, όπου ο πρωταγωνιστής λέγεται πάντα Βίσκοβιτς και ερωτεύεται πάντα μια Λιούμπα (που σημαίνει Αγάπη) μπλέκοντας σε απίστευτες περιπέτειες. Είναι ένας κωμικός ήρωας, ο οποίος θέλοντας να κάνει το καλό ή να επιτύχει, μπλέκεται σε απίστευτες περιπέτειες ή απλά τρώει τα μούτρα του. Ένα έργο που μιλάει για τη φύση, τους ανθρώπους και, φυσικά, τον έρωτα, χωρίς προσπάθεια διδακτισμού.

Η ζωή έχει την σειρά: γέννηση, έρωτας, αναπαραγωγή, θάνατος, αλλά μέσα από αυτά ο συγγραφέας προλαβαίνει -με απίστευτα έξυπνο τρόπο- να μιλήσει για το νόημα της αγάπης, της φιλίας αλλά και να φιλοσοφήσει.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ:

Ιδιαίτερα, ανθρωπόμορφα ζώα θα παρελάσουν στη σκηνή του bios, θα τραγουδήσουν, θα χορέψουν και θα παίξουν, όλα τους, μουσική, δημιουργώντας μια πολυποίκιλη πανίδα του έρωτα. Ενός έρωτα που σπάνια εκπληρώνεται.

Ένα ολόκληρο κοπάδι από θηλυκές άλκες (είδος μεγαλόσωμου ελαφιού), με μαύρα βραδινά φορέματα και τακούνια τραγουδάει και επιλέγει το πιο δυνατό αρσενικό, τον Βίσκο.

Μια αποικία σφουγγαριών εισβάλλει στη σκηνή με σκουφάκια κολύμβησης. Όλοι τραγουδούν την “Ψαροπούλα”, εκτός από ένα σφουγγάρι που έχει ερωτευτεί ένα άλλο ζωόφυτο και θέλει να ακολουθήσει το αζωτούχο άρωμα της αγαπημένης του, αλλά, δυστυχώς, είναι κολλημένο στον βράχο. Ως σφουγγάρι, όμως, έχει κι άλλους τρόπους, αρκεί να καταφέρνει να αποφύγει τις μόνιμες (και νόμιμες) αιμομιξίες και τις συνεχείς αλλαγές φύλου.

Ένα ζευγάρι σκουληκιών με προβλήματα στον γάμο τους, σκαθάρια που φοράνε εργατικές στολές και καρώ πουκάμισα, αλλά ανάμεσά τους ξεχωρίζει ένα όμορφο και γραβατωμένο, μοσχομυρωδάτο σκαθάρι με ρομαντικά όνειρα, το οποίο, όμως, θα καταλήξει να γίνει κεφαλαιοκράτης και αρχηγός της μαφίας, σε μια κοινωνία που το μόνο που μετρά είναι αυτά τα καφέ πράγματα που τα, άλλα, ζώα αποβάλλουν. Όταν, τελικά, οι μουσώνες φέρουν μπροστά του τη Λιούμπα, μια μηλολόνθη που τρώει μόνο γύρη, θα καταφέρει ο φίλος μας, ο Βίσκο, να ξεφύγει απ τα σκατά;

Πώς είναι να είσαι ατελές ερμαφρόδιτο και να έχεις δυο γεννητικά όργανα, αλλά να μην μπορείς να κάνεις σεξ μόνος σου; Ένα σαλιγκάρι πρέπει πάντα να ακούει τη συμβουλή: «Αγάπα τον πλησίον σου, γιατί όποιος είναι μακριά σου, θα συνεχίζει να είναι…». Δυο ηθοποιοί (ένας άντρας και μια γυναίκα) υποδύονται συγχρόνως την ερμαφρόδιτη φύση ενός σαλιγκαριού με ψυχογενή ναρκισσισμό που καταφέρνει να αυτογονιμοποιηθεί!

Μια τετραμελής Κρητική μπάντα καρχαριών προσπαθεί να πείσει ένα φιλειρηνικό καρχαριάκι ότι τα 300 δόντια τα έχει για να σκοτώνει, αλλά αυτό έχει ψυχολογικά προβλήματα, γιατί ο πατέρας του έφαγε τη μητέρα του, ένα μικρόβιο που γίνεται συνέχεια κομμάτια, ενώ ένα αλογάκι της παναγίτσας γνωρίζει την αγαπημένη του στον γάμο της αδερφής του, που ταυτόχρονα ήταν και η κηδεία του γαμπρού του. Πρέπει κι αυτό να θυσιαστεί για τη διαιώνιση του είδους ή θα γίνει το πρώτο αλογάκι της παναγίτσας που θα καταφέρει να κάνει δεσμό; Άσε που θα ανακαλύψει ότι υπάρχουν και καλόγεροι αλογάκια της παναγίτσας.

Τέλος, στην έρημο της άγριας Δύσης, πολλές μονομαχίες σκορπιών με σηκωμένη ουρά θα λάβουν μέρος μέσα σε ένα σαλούν γεμάτο καουμπόηδες, με αρχηγό τον σκορπιό Βίσκοβιτς, που δεν θέλει να σκοτώνει, αλλά δεν έχει κανένα έλεγχο στα δολοφονικά του αντανακλαστικά. Δίκαια, λοιπόν, τον αποκαλούν «η πιο γρήγορη ουρά της Δύσης». Θα κατάφερε να τιθασεύσει τη φύση του;

Ζώα που ερωτεύονται, ζώα ιδιότροπα, διαφορετικά από τα υπόλοιπα, με μυαλό και συναισθήματα, ακόμα και με διαστροφές ή φιλοδοξίες. Ζώα όπως οι άνθρωποι, γιατί κι οι άνθρωποι ζώα είναι…

Απλά, ανθρώπινα κοστούμια, ενδεικτικά σκηνικά (Γεωργία Μπούρδα) και ανθρώπινες συμπεριφορές. Οι δυο σκηνοθέτες: Θανάσης Ζερίτης και Γιάννης Σαρακατσάνης καθοδήγησαν τους ηθοποιούς ώστε να μη μιμηθούν τα ζώα, αλλά να ξεδιπλώσουν την ανθρώπινη πτυχή του κάθε ζώου, τις σκέψεις και τις ανασφάλειές του.

Το κείμενο αυτού του τόσο έξυπνου και καλογραμμένου έργου, ενώ περιέχει βαθιά κρυμμένα κοινωνικοπολιτικά μηνύματα καταφέρνει να γίνει μια ξεκούραστη και ξεκαρδιστική κωμωδία.

Ζωντανή μουσική (κιθάρα, μελόντικα, κρουστά) συνοδεύει τη δράση δημιουργώντας -χωρίς να το καταλάβεις- ένα πολύ ιδιαίτερο μιούζικαλ, ενώ οι υπόλοιποι ηθοποιοί λειτουργούν συχνά ως χορός που πλαισιώνει τους, κατά περίπτωση, πρωταγωνιστές, Μελωδίες γνωστών τραγουδιών -με αλλαγμένα λόγια- δημιουργούν ξεκαρδιστικούς συνειρμούς στο κοινό

Συνολικά πρόκειται για μια θεότρελη παράσταση με ευφάνταστα κωμικές ιστορίες και στοιχεία μιούζικαλ, που πρέπει να δείτε πριν τελειώσει (τη Δευτέρα μετά τις γιορτές).

Ερμηνεύουν: Σταύρος Γιαννουλάδης, Θανάσης Ζερίτης, Ελένη Κουτσιούμπα, Νεφέλη Μαϊστράλη, Μαρία Μπαλούτσου, Αλεξάνδρα Ούστα, Γιάννης Σαρακατσάνης, Πάνος Τοψίδης, Σωσώ Χατζημανώλη.

Bios

Πειραιώς 84 & Σαλαμίνος Τηλ.: 2103425335

Δευτέρα 2 + 9/1

& Τρίτη 3/1

Ωρα: 9.00 (ως 9/1)

Εισιτήριο: 12, 10 €

ΤΙ ΕΙΔΑΜΕ & ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

“12 ένορκοι”, Αλκμήνη

“Ρωμαίος & Ιουλιέτα για 2”, Άλφα

“Σεξ λεξικόν”, 104

“Κόλχαας”, Κ.Ε.Τ.

“Είσαι ένα κτήνος Βίσκοβιτς», bios (ως 9/1)

“Μαζώχτρα”, 104 (ως 8/1)

“Το δέντρο του Οιδίποδα”, Άλφα

“Η μεγάλη Χίμαιρα”, “3 Αδερφές”, Πορεία

“Οικογένεια Μπες-Βγες”, 104 (ως 15/1)

“Καλιφόρνια Ντρίμιν”, Tempus Verum-Εν Αθήναις (ως 8/1)

“About sex”, 104

“Το δάνειο”, Θέατρο Ν.Κόσμου

“Αγαπητή Ελένα”/ “Άγριος Σπόρος”, Επί Κολωνώ

“Δεσποινίς Τζούλια”, Άνεσις

“Δεκανίκια ή πως ξέμαθα να περπατώ”, Olvio

“Λεωφορείο ο πόθος”, Σύγχρονο

“Μα.Θυμα”, Olvio

“Το κιβώτιο”, Studio Μαυρομιχάλη

“Ο Θεός της Σφαγής”, Αθηνών

“Αντεροβγάλτης”, Rabbbithole

“Όνειρο Καλοκαιρινής Νυκτός”, Θησείον

“Μάρτυς μου ο Θεός”, Vault

“Το κουκλόσπιτο”, Θέατρο Οδού Κυκλάδων

“Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί», 104 (ως 6/1)

Το άρθρο «Είσαι ένα κτήνος Βίσκοβιτς» εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
abovo, ηπα, αθηνα, bob, festival, υποθεση, σημαίνει, bios, πουκάμισα, κηδεία, δραση, τηλ, θεατρο, studio, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, τζουλια 2 μαυροι, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, τζουλια αλεξανδρατου 2012, τζουλια, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, κοινωνια, βραδινα φορεματα, γυρη, ελενη, ζωα, ηθοποιοι, ηπα, θανατος, μητερα, μουσικη, ονειρα, φορεματα, χορος, bios, αρθρο, αλεξανδρα, απιστευτα, απλα, αρσενικο, αρωμα, βιβλιο, γινει, γινεται, γονεις, δεντρο, δευτερα, δυστυχως, δειτε, δοντια, εγινε, ενημερωση, εργα, επιτυχια, εξυπνο, ζωη, κηδεία, υποθεση, ηρω, θεος, κειμενο, κοστουμια, κωμωδια, λατινικα, λογια, μακρια, μηνυματα, μιουζικαλ, μορφη, μοσχα, μπορεις, μαρια, μυαλο, νεφελη, νοημα, ομαδα, παντα, προβληματα, πρωταγωνιστες, συνεχεια, σειρα, σκαθαρι, σκεψεις, σκηνοθετες, σκορπιος, σωσω, τακουνια, τηλ, τρελα, τριτη, φυση, φυσικα, χιουμορ, ψυχολογικα, abovo, bob, festival, γλωσσες, ηρωας, ιδιαιτερο, κωμικος, μελετη, μπροστα, ομαδες, οργανα, ουστα, ουρα, πουκάμισα, studio, σφουγγαρι, σημαίνει, σκηνη, σκηνικα, σκοτωνει, τρωει, θανασης, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα