Πολιτική ανασκόπηση του 2016

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.


του Γιάννη Ντσούνου

Όπως έχουμε ξαναπεί, τα τελευταία χρόνια επτά χρόνια έχουν συμβεί τόσα πολιτικά γεγονότα, που έχουν συμπυκνώσει πολιτικό χρόνο δεκαετιών. Και το 2016 υπήρξε πυκνό σε τέτοια γεγονότα. Γεγονότα που θα καταγράψει ο ιστορικός του μέλλοντος, αλλά και γεγονότα που θα γράψουν ιστορία. Βήμα-βήμα και μέρα-μέρα θα σας θυμίσουμε όλα τα πολιτικά γεγονότα του 2016, που είναι δεδομένο ότι θα επηρεάσουν την ζωή μας, την καθημερινότητά μας και το μέλλον των επόμενων ετών.

Ιανουάριος

Στις

τρεις πρώτες ημέρες του 2016 ο Αλέξης Τσίπρας παραχωρεί μια συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα, όπου θέτει τέλος στα σενάρια για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης. Το σενάριο αυτό είχε φουντώσει κυρίως από την Ένωση Κεντρώων, αλλά και από φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που έκαναν λόγο για όσο το δυνατόν ευρύτερη και ισχυρότερη πλειοψηφία στη βουλή. Στην ίδια συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει ότι κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση είναι η μείωση των κύριων συντάξεων, γεγονός που προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις από τη ΝΔ, που κάνει λόγο για ασύστολα ψεύδη και εξαπάτηση των συνταξιούχων. Οι κύριες συντάξεις αποτέλεσαν σημείο έντονης αντιπαράθεσης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Την ίδια ημέρα ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχεται ότι οι δανειστές ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση επιπρόσθετα μέτρα και ταυτόχρονα ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για το σχέδιό του για το ασφαλιστικό. Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα γίνει αργότερα μέσα στο έτος «μήλον του έριδος» ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Βοήθεια στον υπουργό εργασίας δίνει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, που συναντιέται με τους κοινωνικούς φορείς και τους προτείνει αύξηση εισφορών σε λογικά πλαίσια. Η πρόταση του πρωθυπουργού γίνεται αποδεκτή και η αντιπολίτευση «χάνει» εκείνη την περίοδο έναν σημαντικό σύμμαχο απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές.

Μαχητικοί όπως πάντα οι συνταξιούχοι που αντιλαμβάνονται ότι πλήττονται από το νέο ασφαλιστικό προχωρούν σε πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντάμε και για πρώτη φορά ένταση με τις δυνάμεις της αστυνομίας.

Χαρακτηριστικό περιστατικό εκείνης της ημέρας η κίνηση μιας ακτιβίστριας να απελευθερώσει μια κότα στον κήπο του Μεγάρου Μαξίμου. Στις 10 Ιανουαρίου η ΝΔ αποκτά νέο πρόεδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη με ποσοστό 53 έναντι 47 του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Η πρώτη κίνηση του νέου αρχηγού είναι να συναντηθεί με τους πρώην προέδρους του κόμματος, ανάμεσά τους και ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αουτσάιντερ στην κούρσα της διαδοχής, αλλά φαίνεται ότι η στήριξη που του παρείχε το λεγόμενο «σαμαρικό μπλοκ», αλλά και η εξαιρετική στρατηγική του απέναντι στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που στηρίχθηκε κυρίως από τους «καραμανλικούς» του κόμματος, έγειραν την πλάστιγγα υπέρ του. Πολύ θετικά απέναντι στην εκλογή Μητσοτάκη διατείνονται ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ κυρίως λόγω της τοποθέτησης Μητσοτάκη για ευρείες συνεργασίες με όσους προκρίνουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας ως βάση της πολιτικής τους.

Στα μέσα του Ιανουαρίου διαγράφεται από το ΠΑΣΟΚ ο Λεωνίδας Γρηγοράκος μετά τις δηλώσεις του για πιθανές προσχωρήσεις στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Δύο ημέρες μετά πραγματοποιείται η πρώτη συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη από όπου προκύπτει ότι οι δύο άντρες θα τα λένε συχνά. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε πράξη εντός του έτους, αφού οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν κατακόρυφα. Στις 19 Ιανουαρίου ο πρώην υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη κάνει λόγο για το περιβόητο σχέδιο Χ, που προκαλεί σωρεία αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης που έθετε σε κίνδυνο την πορεία της χώρας στην ευρωζώνη.

Φεβρουάριος

Μόλις την πρώτη ημέρα του μήνα καταφθάνουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών και ζητούν μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακά, γεγονός που οδηγεί τις συζητήσεις σε ναυάγιο και στην αποχώρησή τους τρεις μόλις ημέρες μετά την άφιξή τους. Αμέσως μετά η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη πρώτη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση όπου συμμετέχουν οι πάντες, ακόμη και οι αστυνομικοί που φθάνουν με πορεία με πλακάτ, ακόμη και ένα γαϊδούρι έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Στις 9 του μήνα ο Γιάνης Βαρουφάκης ανακοινώνει το πανευρωπαϊκό κίνημα στην Ευρώπη με την ονομασία 2025. Στις 11 του μήνα στη βουλή διεξάγεται η συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες που έμελλε να αποτελέσει ναυάγιο αργότερα για την κυβέρνηση. Η τροπολογία που έφερε στη Βουλή ο υπουργός επικρατείας Νίκος Παπάς ψηφίζεται από την Βουλή παρά τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που καταθέτουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ξεκινά ένας πόλεμος ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα τηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης.

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται αντιμέτωπος με μια βόμβα από τον Πολ Τόμσεν που σε άρθρο του για την Ελλάδα ζητά μειώσεις των συντάξεων και μέτρα ύψους 9 δισ. αλλά και με τους αγρότες που έχουν κατέβει στην πλατεία Συντάγματος όπου θα παραμείνουν για 48 ώρες. Ο πρωθυπουργός δεν θέλει να έρθει αντιμέτωπος με τους αγρότες και η σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό που συνέπεσε εκείνες τις ημέρες αφήνει το αγροτικό σε δεύτερο πλάνο. Ωστόσο την νύφη πληρώνει ο τότε υπουργός υποδομών Παναγιώτης Σγουρίδης, που σε δηλώσεις του κάνει λόγο για παραπλάνηση των αγροτών από τον Αλέξη Τσίπρα. Η επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες σηματοδοτεί και την απομάκρυνση του κ. Σγουρίδη από το κυβερνητικό σχήμα. Στις 22 του μήνα τελικά ο πρωθυπουργός συναντιέται με τους εκπροσώπους των αγροτών, χωρίς ωστόσο η συνάντηση αυτή να αποφέρει κάποιο αποτέλεσμα.

Mάρτιος

Στις 8 του μήνα ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Νταβούτογλου στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών και επί τάπητος τίθενται τα θέματα του προσφυγικού αλλά και των παραβιάσεων στο Αιγαίο. Από τις 9 του μήνα και ως το τέλος ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει ταυτόχρονα την έλευση των θεσμών στην Αθήνα, αλλά και το κλείσιμο των συνόρων για τους πρόσφυγες από πολλές χώρες της Βαλκανικής που εγκλωβίζουν έτσι τους πρόσφυγες στην χώρα μας. Και σαν να μην έφτανε αυτό στις 15 του μήνα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Γιάννης Μουζάλας αποκαλεί τα Σκόπια Μακεδονία, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου που ζητά την αποπομπή του. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε προκαλώντας την δυσφορία του αρχηγού των ΑΝΕΛ. Δύο ημέρες πριν κλείσει ο μήνας στη βουλή διεξάγεται προ ημερησίας συζήτηση για την διαφθορά, όπου για πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά εκλογές και τον Αλέξη Τσίπρα να αντιτείνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Στην ίδια συζήτηση ο πρωθυπουργός ανακοινώνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ από τις τράπεζες.

Απρίλιος

Ο μήνας ξεκινά με τις αποκαλύψεις των WikiLeaks για τις συνομιλίες Τόμσεν Βελκουλέσκου για την ελληνική διαπραγμάτευση. Παράλληλα έρχονται εκ νέου στην Αθήνα οι θεσμοί και ξεκινούν νέες διαπραγματεύσεις. Το κουαρτέτο αποχωρεί τέσσερις ημέρες μετά και επανέρχεται σε 24 ώρες για να συνεχιστούν οι συζητήσεις. Τις ημερες αυτές ολοκληρώνεται η συμφωνία του ΟΛΠ με την ΚΟΣΚΟ και ο πρωθυπουργός θα βρεθεί αντιμέτωπος με την κόντρα δύο υπουργών του κ. Σπίρτζη και του κ. Δρίτσα. Ο μεν πρώτος εμφανίζεται ως υπέρμαχος της συμφωνίας ο δε δεύτερος δηλώνει ότι η πώληση του λιμανιού ικανοποιεί μόνο τους δανειστές.

Η συζήτηση με το κουαρτέτο διακόπτεται εκ νέου στις 11 του μήνα και τρόικα και ελληνική κυβέρνηση συνεχίζουν τις συζητήσεις επί αμερικανικού εδάφους στο πλαίσιο της Συνόδου του ΔΝΤ. Μια ημέρα μετά και με την διαπραγμάτευση να είναι στον αέρα, ο κ. Τσίπρας αποφασίζει να μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων για το ελληνικό ζήτημα. Η διαφωνία των δύο πλευρών θα μας ακολουθεί έως το τέλος του έτους και αφορά τα πλεονάσματα των επόμενων ετών και το πακέτο των μέτρων που θα ζητηθούν από την ελληνική κυβέρνηση.

Στα μέσα του μήνα και ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος με τα ΜΜΕ ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Πολάκης θα προχωρήσει στην περιβόητη δήλωση περί «βοθροκάναλων της διαπλοκής» και μάλιστα απευθυνόμενος σε δημοσιογράφο προχώρησε σε μια ακόμη περιβόητη δήλωση «ότι θα έπρεπε να τον βάλει τρία μέτρα κάτω από την γη». Στον ορυμαγδό των αντιδράσεων που ακολουθούν η τότε κυβερνητική εκπρόσωπος απαντά καλύπτοντας τον κ. Πολάκη με την φράση «λεκτικό ατόπημα».

Στις 19 του μήνα δίνεται στη δημοσιότητα το νέο ασφαλιστικό που προβλέπει περικοπές έως και 30% στις νέες συντάξεις αλλά και μείωση του αφορολόγητου και τρεις ημέρες αργότερα διεξάγεται το Γιούρογκρουπ χωρίς καμία απόφαση για την Ελλάδα. Η διαπραγμάτευση για μια ακόμη φορά βρίσκεται στον αέρα και η πίεση προς την κυβέρνηση αυξάνεται. Την ίδια μέρα ξεκινά και το συνέδριο της ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά εκ νέου εκλογές και αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία της χώρας.

Μάιος

Λίγο πριν το κρίσιμο Γιούρογκρουπ της 9 Μαΐου η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση το νέο ασφαλιστικό και το φορολογικό, ώστε να το χρησιμοποιήσει και ως διαπραγματευτικό ατού. Τα νομοσχέδια ψηφίζονται και στο Γιούρογκρουπ που ακολουθεί αποφασίζεται ο περιβόητος «κόφτης» για μισθούς και συντάξεις κάθε φορά που δεν θα επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι. Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει και τον «κόφτη» εισάγεται στην Βουλή και ψηφίζεται μαζί με την αύξηση του ΦΠΑ από το 23 στο 24.Δύο ημέρες μετά όμως στην κυβέρνηση προκαλούνται τριγμοί από την δήλωση του Πάνου Καμμένου από την Σύρο ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι εγκληματική ενέργεια. Το Γιούρογκρουπ επιτέλους αποφασίζει την εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ τμηματικά με τα πρώτα 7,5 να εκταμιεύονται εντός του Ιουνίου. Τα υπόλοιπα 2,8 δισ. αποφασίστηκε να δοθούν στη χώρα μας μετά το καλοκαίρι. Η λεπτομέρεια εδώ είναι τα 2,8 δισ. είναι αυτά που θα «πέσουν» στην αγορά.

Ιούνιος

Ο μήνας ξεκινά με τον υπουργό παιδείας Νίκο Φίλη να ανακοινώνει αλλαγές στο γυμνάσιο, και μείωση των αρχαίων, αλλά η δήλωσή του που προκαλεί περισσότερες αντιδράσεις είναι εκείνη με την οποία παροτρύνει τους γονείς να μην αποκαλούν τα παιδιά τους «πρίγκιπες» και «πριγκίπισσες». Και ενώ η πρώτη εβδομάδα του μήνα έκλεινε με μια σφοδρή αντιπαράθεση για τους μαθητές πρίγκιπες, έρχεται στις 6 του μήνα η συνεδρίαση του Γιουρογκρουπ για να δώσει στην χώρα μας 24 ώρες προθεσμία για να κλείσουν τα προαπαιτούμενα. Ξεκινά η συζήτηση για εκ νέου δημοψήφισμα, η κυβέρνηση για να κερδίσει χρόνο το αφήνει ανοικτό για κάποιες ημέρες, ωστόσο ουδέποτε προχώρησε στην διενέργειά του.

Στις 10 του μήνα η γερμανική βουλή ψηφίζει υπέρ της εκταμίευσης της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ στην χώρα μας αφού λίγες ώρες πριν το Γιουρογουόρκινγκ γκρουπ κρίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα. Είναι οι ημέρες όπου κάνει την εμφάνισή του το κίνημα «παραιτηθείτε», μέλη του οποίου διοργανώνουν συγκεντρώσεις στην πλατεία Συντάγματος. Η ΝΔ επίσημα δεν στηρίζει το κίνημα, αρκετά στελέχη της όμως βρίσκονται στις συγκεντρώσεις. Υπουργοί της κυβέρνησης ξεκινούν ένα μπαράζ εμπρηστικών δηλώσεων κατά του κινήματος με φράσεις όπως «κολλαγόνα» και «σκίσιμο καλσόν». Πρωτεργάτες των δηλώσεων οι κ. Φίλης και Νεφελούδης που δέχονται τα πυρά από βουλευτές και στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στις 17 του μήνα αποφασίζεται και επίσημα η εκταμίευση της δόσης προς την χώρα μας και τέσσερις ημέρες μετά στην Αθήνα καταφθάνει ο πρόεδρος Γιούνκερ που συναντάται με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό. Ο κ. Γιούνκερ μιλά με τα καλύτερα λόγια για την χώρα μας και η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται στο έπακρο επικοινωνιακά τόσο αυτές τις δηλώσεις όσο και την απόφαση για εκταμίευση της δόσης. Απέναντι σε αυτούς τους επικοινωνιακούς κυβερνητικούς χειρισμούς η ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα απαντούν με το επιχείρημα ότι τα χρήματα αυτά δεν θα κατευθυνθούν στην αγορά αλλά στις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.

Ο πρωθυπουργός σε μια εμφανή προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα εγείρει θέμα αλλαγής εκλογικού νόμου και ξεκινά σειρά επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς. Οι συναντήσεις αυτές δεν επιφέρουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα αλλά η επιμονή του κ. Τσίπρα οδηγεί το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο στη βουλή την τελευταία εβδομάδα του μήνα. Στις 28 και 29 του μήνα στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών το ελληνικό ζήτημα δεν συζητιέται και οι Ευρωπαίοι ηγέτες ασχολούνται αποκλειστικά με την απόφαση των Βρετανών για brexit που προκαλεί τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ιούλιος

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται την Κίνα, άλλωστε έχει ήδη κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο η συμφωνία με την Cosco και ο Έλληνας πρωθυπουργός συνοδευόμενος από μια στρατιά υπουργών φτάνει στην Κίνα για να προσελκύσει επενδυτές. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα που κλείνει το έτος, αυτούς τους επενδυτές δεν τους έχουμε δει στην χώρα μας.
Στις 4 του μηνός στον πόλεμο με τους τηλεοπτικούς σταθμούς εμπλέκονται οι δικαστικές αρχές αφού ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας προχωρά σε μια δήλωση που προκαλεί αίσθηση και ποικίλες συζητήσεις. Ο ανώτατος δικαστικός λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης των αιτήσεων των τηλεοπτικών σταθμών δηλώνει ότι οι δικαστές του Συμβουλίου δεν καθοδηγούνται και δεν υποκύπτουν σε πιέσεις. Στα μισά του μήνα ο Αλέξης Τσίπρας παραχωρεί τηλεοπτική συνέντευξη στην οποία αφενός ζητά να ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος, αφετέρου διαλύει τα σενάρια πρόωρων εκλογών λέγοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Ωστόσο επειδή έχουν προηγηθεί οι αποκαλύψεις του Αμερικανού οικονομολόγου Γκάλμπρειθ για την διαπραγμάτευση το πρώτο εξάμηνο του 2015 ο κ. Τσίπρας παραδέχεται ότι είχε συζητήσει με τον τότε υπουργό οικονομικών τι θα συνέβαινε αν η χώρα οδηγούνταν εκτός ευρώ. Δύο ημέρες μετά στην Τουρκία γίνεται πραξικόπημα που καταστέλλεται σχεδόν εν τη γενέσει του αλλά η ελληνική κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί τις τύχες 8 Τούρκων αξιωματικών που συμμετείχαν στο πραξικόπημα και παρανόμως προσγειώνονται με ελικοπτερο στην Αλεξανδρούπολη. Ξεκινά ένα διπλωματικό θρίλερ με την Τουρκία να ζητά την άμεση απέλασή τους και κάτι τέτοιο να μην γίνεται δεκτό από την ελληνική πλευρά.

Για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια οι κήποι του προεδρικού Μεγάρου ανοίγουν για τη γιορτή της Δημοκρατίας στις 24 του μήνα. Δύο ημέρες μετά η ελληνική Βουλή απορρίπτει το αίτημα της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την περίοδο που στο υπουργείο οικονομικών ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Αύγουστος

Ο μήνας αυτός έχει χαρακτηριστεί από πολλούς και δικαίως, ο μήνας των τηλεοπτικών αδειών. Καθ’ όλη της διάρκεια του μήνα των «μπάνιων του λαού» η πολιτική συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τον διαγωνισμό για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες που η κυβέρνηση επέμεινε ότι αντέχει η χώρα μας. Ο διαγωνισμός ή πλειστηριασμός καλύτερα διεξάγεται στις 29 του μήνα με την πρώτη άδεια να λαμβάνει ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ.

Σεπτέμβριος

Η πρώτη εβδομάδα του μήνα είναι γεμάτη από αντιδράσεις και αντιπαράθεση κυβέρνησης κομμάτων και τηλεοπτικών σταθμών για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και ο πρωθυπουργός αναζητεί τρόπους να αλλάξει την ατζέντα. Μάταια όμως αφού τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ το θέμα μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ιδιαίτερα εκνευρισμένος σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί η κυβέρνηση κλείνει κανάλια και αφήνει αργαζόμενους στον δρόμο. Στην απάντησή του ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στους δημοσιογράφους λέγοντας ότι τα δικά τους προβλήματα δεν είναι σημαντικότερα από των υπολοίπων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και ότι για το κλείσιμο των καναλιών ευθύνονται οι ιδιοκτήτες των μέσων.

Στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός ανακοινώνει τον ακατάσχετο λογαριασμό για τις επιχειρήσεις χωρίς όμως να υπολογίζει την άποψη των θεσμών και στις συναντήσεις που γίνονται με τους εκπροσώπους της τρόικας στις 13 του μήνα η εξαγγελία απορρίπτεται. Στις 16 του μήνα ξεκινούν οι αποκαλύψεις για την συμμετοχή του επιχειρηματία Καλογρίτσα στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες αφού στο Πόθεν Έσχες του έχει δηλώσει εγγυήσεις κάτι βοσκοτόπια σε νησιά του Ιονίου.

Δύο ημέρες μετά το περιβάλλον του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά κάνει λόγο για «παρακολούθηση» του υπουργού από δημοσιογράφους ανταποκριτές ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών καθ’ όλη την διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ. Πριν κοπάσει η συζήτηση για το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται η αποπομπή του κ. Καλογρίτσα από τις τηλεοπτικές άδειες και η άδειά τους περνά στα χέρια του πρώτου επιλαχόντα κ. Ιβάν Σαββίδη. Θύελλα αντιδράσεων για τις σχέσεις Καλογρίτσα – κυβέρνησης ξεσπά από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Η τελευταία ημέρα του μήνα έχει και τα περισσότερα γεγονότα. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας ματαιώνει την σύγκληση του Συμβουλίου που θα γνωμοδοτούσε για τον νόμο Παππά με αιτιολογία την περιρρέουσα ατμόσφαιρα γεγονός που προκαλεί σωρεία αντιδράσεων από κόμματα και δικαστικές ενώσεις. Την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν ξεκινά μια επιθετική προς την χώρα μας ρητορική αμφισβητώντας ευθέως της συνθήκη της Λωζάννης και κάνοντας λόγο για ελληνικά νησιά που δεν ανήκουν στους Έλληνες. Άμεση η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών, της κυβέρνησης και των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου.

Οκτώβριος

Ο μήνας ξεκινά με την άρνηση του δημάρχου Καισαριανής να παραστεί στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στις εκδηλώσεις μνήμης της πόλης. Μια ημέρα αργότερα στο Μέγαρο Μαξίμου καταφθάνει πορεία συνταξιούχων, οι οποίοι δέχονται επίθεση με χημικά από τους αστυνομικούς. Η πολιτική και κοινωνική κατακραυγή αναγκάζει τον ίδιο τον πρωθυπουργό να παρέμβει. Παρέμβαση του πρωθυπουργού χρειάζεται και ο υπουργός Παιδείας καθώς ανοίγει εκ νέου η κόντρα με την εκκλησία και έτσι πραγματοποιείται συνάντηση Τσίπρα Ιερώνυμου Φίλη και Καμμένου στο Μέγαρο Μαξίμου. Το χάσμα δείχνει να γεφυρώνεται αλλά λίγες ημέρες μετά ο αρχιεπίσκοπος δηλώνει ότι ο κ. Φίλης άλλα είπε στην συνάντηση και άλλα πράττει.

Στις 6 του μήνα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας συναντά την ηγεσία των δικαστών και οι δηλώσεις για επιστροφή αναδρομικών χρημάτων στους λειτουργούς της δικαιοσύνης προκαλεί έντονες αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Στις 10 του μήνα στην Βουλή διεξάγεται συζήτηση για την διαπλοκή και οι τόνοι ανεβαίνουν κατακόρυφα αφού Τσίπρας και Μητσοτάκης διαγκωνίζονται για το ποιος έχει το πιο «διαπλεκόμενο» κόμμα στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Το τετραήμερο 13 με 16 του μήνα διεξάγεται το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να επιβεβαιώνει την κυριαρχία του στο κόμμα. Ωστόσο το συνέδριο σημαδεύεται από δύο γεγονότα. Το πρώτο ήταν η καταψήφιση μιας πρότασης του Αλέξη Τσίπρα που έκανε τον ίδιο να εκνευριστεί, να ανέβει στο βήμα και να ζητήσει από τους συνέδρους να ξαναψηφίσουν, όπερ και εγένετο. Το δεύτερο ήταν η παρουσία στο συνέδριο στελεχών από το ΠΑΣΟΚ όπως ο Στέφανος Τζουμάκας και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αλλά και του Φώτη Κουβέλη. Ήδη ξεκινούν οι συζητήσεις για το αν τα συγκεκριμένα στελέχη θα είναι υπουργοποιηθούν, αφού επίκειται και ανασχηματισμός.

Στις 18 του μήνα η συνεδρίαση του ΣΤΕ αποφασίζει να κάνει δεκτές τις προσφυγές των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών έναντι του νόμου Παππά γεγονός που αναγκάζει τον υπουργό να δηλώσει ότι αν ο διαγωνισμός κριθεί αντισυνταγματικός το τηλεοπτικό τοπίο θα επιστρέψει στο παλιό καθεστώς. Μια εβδομάδα μετά η κυβέρνηση θα υποστεί μια πρωτοφανή ήττα αφού το ΣΤΕ κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά χωρίς μάλιστα να δίνει καμία προθεσμία για διορθωτικές κινήσεις. Ακολουθεί μια σφοδρή επίθεση της κυβέρνησης ακόμη και δια της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη κατά των δικαστών. Οι δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών κατά της δικαιοσύνης συνεχίζονται και τις επόμενες ημέρες οδηγώντας την πολιτική αντιπαράθεση στα ύψη. Στις 29 του μήνα η κυβέρνηση ρίχνει κι άλλο λάδι στην φωτιά προτείνοντας τον Βύρωνα Πολύδωρα ως επικεφαλής του ΕΣΡ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δηλώνουν την πλήρη αντίθεσή τους σε αυτήν την επιλογή. Η κυβερνητική επιλογή αποσύρεται δύο ημέρες μετά και προκρίνεται η πρόταση της ΝΔ στο πρόσωπο του Θανάση Κουτρουμάνου.

Νοέμβριος

Μόλις την πρώτη ημέρα του μήνα ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δηλώνει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι ο Νίκος Φίλης είναι προβληματικός και ασυνεπής μεταξύ λόγων και έργων.
Η αντίστροφη μέτρηση για τον υπουργό Παιδείας έχει αρχίσει καθώς το μέρος της εκκλησίας παίρνει και ο Πάνος Καμμένος. Στον ανασχηματισμό που ανακοινώνει η κα Γεροβασίλη στις 4 του μήνα ο κ. Φίλης είναι ο πρώτος που αποχωρεί. Ηχηρή και η αντικατάσταση του κ. Δρίτσα που δεν φαίνεται να «κατάλαβε» ποτέ ότι ο ΟΛΠ πέρασε στα χέρια της Cosco. Στις 8 του μήνα η Αμερική ψηφίζει για πρόεδρο τον Ντόναλντ Τραμπ γεγονός που προκαλεί μούδιασμα και στην ελληνική κυβέρνηση που επιθυμούσε την Χίλαρι Κλίντον στο τιμόνι των ΗΠΑ. Μια εβδομάδα μετά στις 15 και 16 του μήνα η χώρα μας υποδέχεται τον Μπαράκ Ομπάμα. Η ομιλία του Αμερικανού προέδρου για την χώρα μας κρίνεται ιστορική και αποτελεί το καλύτερο όπλο στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης για τις διεθνείς της σχέσεις και για την διαπραγμάτευση που είναι σε πλήρη εξέλιξη. Την εικόνα της επίσκεψης χαλά η ματαίωση της ομιλίας του Μπαράκ Ομπάμα στην Πνύκα για λόγους ασφαλείας. Στις 20 του μήνα φεύγει από τη ζωή ένας ευπατρίδης της πολιτικής ο πρώην πρόεδρος της δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Μια ημέρα μετά η κυβέρνηση ανακοινώνει σειρά αυξήσεων σε έμμεσους και άμεσους φόρους που θα εφαρμοστούν από το νέο έτος. Το ύψος τους είναι 2,7 δισ. και από τις αυξήσεις που θα επιβληθούν δεν θα ξεφύγει ούτε ο καφές που θα ακριβύνει κατά 30%.
Στις 26 του μήνα φεύγει από την ζωή ο Φιντέλ Κάστρο και πρωθυπουργός αποφασίζει εν μέσω διαπραγμάτευσης να παραβρεθεί στην κηδεία του στην Κούβα. Το κόστος του ταξιδιού του θα αποτελέσει ένα ακόμη σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Δεκέμβριος

Στις 5 μήνα του πραγματοποιείται το κρίσιμο Γιούρογκρουπ που συμφωνεί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η αξιολόγηση και η διαπραγμάτευση ωστόσο δεν έχουν κλείσει παρά τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα τις προηγούμενες ημέρες ότι τα πάντα θα είχαν κλείσει στις αρχές του μήνα. Στις 8 του μήνα ο πρωθυπουργός προχωρά σε ένα διάγγελμα με το οποίο δηλώνει την παροχή επιδόματος σε όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους. Το επίδομα ο πρωθυπουργός θα το χαρακτηρίσει 13η σύνταξη και το ύψος τους ανέρχεται στα 620 εκ. ευρώ. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ανακοινώνει και το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά που έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος των προσφύγων. Ωστόσο για μια ακόμη φορά ο κ. Τσίπρας υπολόγιζε χωρίς τον ξενοδόχο, δηλαδή τους θεσμούς. Λίγες ημέρες αργότερα οι θεσμοί θα απαιτήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να αποστείλει έγγραφες διαβεβαιώσεις ότι το επίδομα για τους συνταξιούχους θα είναι εφάπαξ και ότι αν υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός τα χρήματα αυτά θα βρεθούν από τις συντάξεις. Παρά τις αρχικές αντιδράσεις ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στέλνει την επιστολή στην οποία αναφέρεται ρητά η δέσμευση της χώρας στους όρους του μνημονίου αλλά τη πλήρη συνεννόηση με τους θεσμούς για οποιαδήποτε παρόμοια ενέργεια.

Και αν όλα αυτά νομίζετε ότι έγιναν σε βάθος πενταετίας, γελιέστε…Συνέβησαν όλα μέσα στους δώδεκα μήνες του 2016.

Καλή χρονιά σε όλους, ευτυχισμένο το 2017 με υγεία και δύναμη.

Το άρθρο Πολιτική ανασκόπηση του 2016 εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
αλέξης τσίπρας, εκλογικός νόμος, Καλή Χρονιά, τσιπρας, συριζα, βουλη, μπλοκ, ΠΑΣΟΚ, σωρεία, αθηνα, ελλαδα, βρυξέλλες, τίθενται, αιγαιο, σκοπια, καμμενος, εκλογες, μμε, τραπεζες, wikileaks, ολπ, τροικα, ΔΝΤ, μαΐου, ΦΠΑ, ιουνίου, καλοκαιρι, δημοψηφισμα 2015, υπουργοι, αλεξανδρουπολη, ΔΕΘ, συμμετοχή, ηπα, συγκεκριμένο, ΕΣΡ, κηδεία, επιδομα, ρητά, μνημονιο, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, wikileaks greece, εφημεριδα δημοκρατια, απεργιες σημερα, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, αυξηση φπα, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, απεργια μμε, απεργια 11 μαιου, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, ανασχηματισμος, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, δημοψηφισμα, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, ποθεν εσχες βουλευτων, υπουργειο δικαιοσυνης, μειωση μισθων, θανασης γιαννακοπουλος, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, μαρικα μητσοτακη, βαρουφακης, φωτια, αλλαγη ωρας 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, ογα επιδοματα, σχεδιο αθηνα, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, μπλοκα αγροτων, αξιολογηση, γιορτη σημερα, αλέξης τσίπρας, κομματα, ενωση κεντρωων, εκλογικός νόμος, βουλευτες, μιλα, μια ημερα, ρητά, χωρες, το θεμα, αδεια, βημα, δανεια, ηγεσια, ηπα, ηττα, θεμα, θριλερ, ιβαν, κηποι, κινα, κοντρα, μμε, νησια, ολπ, πιεση, πλαισιο, πνυκα, υγεια, υπουργειο οικονομικων, υψος, φρασεις, ωρα, αγορα, αυξηση, αρθρο, αμερικη, ασφαλιστικο, ατζεντα, ατμοσφαιρα, άφιξη, βοηθεια, βομβα, βρισκεται, βρυξέλλες, βυρωνα, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, γονεις, δεδομενο, δευτερο, δυναμη, δηλωση, δηλωσεις, δειχνει, δωδεκα, δωσει, εγινε, εγγραφες, ευρω, ειπε, εκκλησια, εβδομαδα, ενεργεια, ενημερωση, εμφάνιση, εξελιξη, επρεπε, επτα, ερντογαν, ερχεται, ερχονται, ετων, ετος, ευκλειδης, ευρωπη, εφαπαξ, εφημεριδα, ζωη, ζητα, κηδεία, ιδια, ιδιο, θυελλα, εικονα, ομιλια, καφες, κυβερνηση, κινηση, κι αλλο, κομμα, κουβα, λαδι, λεωνιδας, λογια, λογο, μαΐου, μακεδονια, μαξιμου, μηνες, μητσοτακης, μειωση, νικο, νυφη, παντα, ουσιαστικο, παιδια, παρισι, περιβαλλον, ποθεν εσχες, προβληματα, ρητορικη, σεναριο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνταξη, σειρα, συμμετοχή, συρο, σχεδιο, σωρεία, τίθενται, τουρκια, τρια, υπουργος παιδειας, φτανει, φιντελ καστρο, φορα, χασμα, χημικα, κωνσταντινος, ωρες, αντρες, ελληνικα, ενωση, γιορτη, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, ιουνίου, κηπο, κυριακου, πακετο, πωληση, θεματα, θετικα, υγειας, χερια
Τυχαία Θέματα