Είμαστε… ό,τι κάνουμε «like»!

Εάν θέλει κάποιον να συλλέξει προσωπικές πληροφορίες χρηστών, τότε δεν έχει παρά να τσεκάρει τα «like» τους στο facebook, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Κέμπριτζ. Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα των επιστημόνων, το «like» είναι αρκετό για να «μαρτυρήσει» σεξουαλικό προσανατολισμό, πολιτικές πεποιθήσεις ή άλλου είδους ευαίσθητες πληροφορίες, που ίσως οι χρήστες δεν θα επιθυμούσαν να δημοσιοποιήσουν.

Στην έρευνα συμμετείχαν 58.000 εθελοντές από τις ΗΠΑ, οι οποίοι,

εκτός από τα «like» και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, υποβλήθηκαν σε ψυχομετρικά τεστ. Εν συνεχεία, τα likes τροφοδοτήθηκαν σε ειδικούς αλγορίθμους, όπου και έγινε παραλληλισμός με τα δεδομένα που είχαν προκύψει από τα τεστ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρχαν μέσω των αλγόριθμων στο 88% των περιπτώσεων στοιχεία σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ανδρών, στο 95% στη διάκριση Αφροαμερικανών από Καυκάσιους-Αμερικανούς και στο 85% στη διάκριση μεταξύ Ρεπουμπλικανού και Δημοκρατικού. Παράλληλα, οι αλγόριθμοι μπόρεσαν να ξεχωρίσουν χριστιανούς από μουσουλμάνους στο 82% των περιπτώσεων. Όσον αφορά τα συναισθηματικά (σε σχέση ή όχι) και την χρήση ουσιών, οι προβλέψεις έγιναν με ακρίβεια μεταξύ 65% και 73% αντίστοιχα. Τα αποκαλυπτικά στοιχεία όμως σχετικά με τον τρόπο, που οι χρήστες βρίσκονται άθελά τους εκτεθειμένοι δεν σταματούν εδώ, καθώς τα likes μπορούν να υποδείξουν εάν οι γονείς κάποιου είχαν χωρίσει πριν τα 21 του (ακρίβεια 60%), μέσω σχολίων πάνω σε σχέσεις. Επιπλέον, κάποια likes μπορούν να υποδείξουν υψηλά ή χαμηλότερα επίπεδα νοημοσύνης, νευρωτικές, αυθόρμητες ή ανταγωνιστικές προσωπικότητες.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα δεδομένα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από διαφημιστές στο πλαίσιο εκστρατειών «εξατομικευμένης» διαφήμισης, ενώ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεθόδους «κατηγοριοποίησης» των ανθρώπων βάσει των στοιχείων που οι ίδιοι αναρτούν.

Από την άλλη, τονίζεται ότι τα προφίλ των χρηστών είχαν 1 ή και… 500 likes, με τον μέσο όρο να «αγγίζει» τα 170, κάτι που σημαίνει ότι δεν γίνεται κανείς να εξάγει συμπεράσματα βάσει μεμονωμένων likes.

Keywords
Τυχαία Θέματα