Εγκρίθηκε το νέο, δραστικό χάπι κατά του AIDS στις ΗΠΑ

O Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε πως ενέκρινε ένα νέο «αντι-HIV» χάπι που συνδυάζει τέσσερα φάρμακα για την καταπολέμηση του ιού, σε ασθενείς που δεν έχουν προηγουμένως υποβληθεί σε θεραπεία.

Tο χάπι θα πρέπει να χορηγείται μία φορά την ημέρα, προκειμένου να καταπολεμηθεί ο ιός που προκαλεί το AIDS (και συνεπώς ο ασθενής να μην εκδηλώσει τη θανατηφόρο ασθένεια).

Το χάπι περιέχει δύο εγκεκριμένα αντι-ιικά φάρμακα που πωλούνται σήμερα ως συνδυασμός σε ένα χάπι που ονομάζεται Truvada.

Το τελευταίο, συνδυάζεται τώρα μαζί με δύο νέα φάρμακα, το elvitegravir και το cobicistat. Το elvitegravir παρεμβαίνει σε ένα από τα ένζυμα που χρειάζεται ο HIV για να πολλαπλασιαστεί, ενώ το cobicistat βοηθά να παραταθεί η επίδραση του elvitegravir.

Πειραματικές έρευνες έχουν δείξει πως το 88 με 90% των ασθενών που λάμβαναν καθημερινώς το συγκεκριμένο χάπι, μετά από 48 εβδομάδες είχαν μη ανιχνεύσιμα επίπεδα του ιού HIV στο αίμα τους. Με τα παλαιότερα φάρμακα, το ποσοστό άγγιζε το 84 με 87%.

Πληροφορίες από: Associated Press

Keywords
Τυχαία Θέματα