Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ από τον ESM-Και τώρα το δεύτερο πακέτο μέτρων!

Την έγκριση για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ενέκρινε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας τη Δευτέρα, με την εκταμίευση να υπολογίζεται για το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η απόφαση αυτή του ΔΣ του ESM ήταν αναμενόμενη, έπειτα από την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων από την ελληνική βουλή

την προηγούμενη εβδομάδα. «Η απόφαση έρχεται μετά από την εκπλήρωση της ελληνικής κυβέρνησης του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων», ανέφερε η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, η οποία εκδόθηκε αμέσως μετά. «Η δόση που εγκρίθηκε κατά κύριο λόγο θα χρησιμοποιηθεί για εξυπηρέτηση του χρέους, όπως επίσης για συμψηφισμό οφειλών και συγχρηματοδότηση έργων που χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση.

«Η σημερινή απόφαση αντανακλά τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα, καθώς εφάρμοσε την εκτενή λίστα όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων», είπε από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο επικεφαλής του ESM εξέφρασε ακόμη τη βεβαιότητα ότι αν η εφαρμογή του προγράμματος παραμείνει ισχυρή, τότε «οι προσπάθειες του ελληνικού λαού θα τους επιτρέψει να κάνουν ορατά βήματα προς μία υγιή ανάκαμψη».

Τα 2 δισ. είναι η δεύτερη δόση που εκταμιεύεται από την αρχική υποδόση των 16 δισ. ευρώ του δανείου που εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2015. Η πρώτη υποδόση, τα 13 δισ., είχαν εκταμιευθεί στις 20 Αυγούστου. Το 1 δισ. που απομένει, θα είναι διαθέσιμο μετά από την ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων.

Eurogroup: «Τελειώνετε και με το δεύτερο πακέτο μέτρων μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου»

Την ολοκλήρωση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων καλωσόρισε το Eurogroup, αλλά παράλληλα ζήτησε από την Ελλάδα να επιταχύνει τις διαδικασίες για την αξιολόγηση και το δεύτερο πακέτο μέτρων, στο οποίο περιλαμβάνεται και το ασφαλιστικό.

Οι διαπραγματεύσεις για το δεύτερο σετ προαπαιτούμενων θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Με αυτά τα μέτρα θα ολοκληρωθούν όλα όσα προβλέπονται για την πρώτη δόση του νέου δανείου. Παράλληλα, το Eurogroup στην ανακοίνωσή του ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τη δουλειά που απαιτείται για την πρώτη αξιολόγηση. «Καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών για οριστικοποίηση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων έως τα μέσα Δεκεμβρίου και για λήψη όλων των απαραίτητων αποφάσεων που απαιτούνται για την εξάλειψη των δύσκολων σημείων σε έργα-κλειδιά (ανάμεσά τους μετρό, αυτοκινητόδρομοι, περιβάλλον) που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα