Έφυγαν και από την Ελβετία για… άλλες πολιτείες οι «αμαρτωλές» καταθέσεις

Από την Ελβετία σε χώρες που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας μετέφεραν τις καταθέσεις από το 2008 πολλοί Έλληνες, σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη.

Σύμφωνα με τον κ. Σαχινίδη «από την κατανομή προς την Ελλάδα του παρακρατηθέντος φόρου στην Ελβετία σχετικά με τόκους που προέκυψαν από αποταμιεύσεις φορολογικών κατοίκων Ελλάδα,

κατά το οικονομικό έτος 2010 (χρήση 2009) εισέρρευσε το ποσό των 5.935.362,84 ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό για το οικονομικό έτος 2009 (χρήση 2008) ανήλθε σε 9.928.558,82 ευρώ».

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν, όπως επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών, «τάση κατεύθυνσης των αποταμιευτικών καταθέσεων προς χώρες/εδάφη, τα οποία δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας».

Ο υπουργός Οικονομικών, στην έγγραφη απάντησή του προς το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, που του έκανε σχετική ερώτηση, επισημαίνει τον όρο που προβλέπεται σε αντίστοιχες συμφωνίες που υπέγραψε η Ελβετία με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο και προβλέπει ότι ο κάτοχος αποταμιεύσεων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων μπορεί να αποφύγει την πληρωμή ποσού επί των καταθέσεων του, εφόσον εξουσιοδοτήσει ρητά το ελβετικό πιστωτικό ίδρυμα να γνωστοποιήσει τα σχετικά με αυτόν στοιχεία στη χώρα κατοικίας του.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει επιφυλάξεις για συμφωνίες τέτοιου τύπου, ιδίως ενόψει της διαπραγμάτευσης της Επιτροπής με την Ελβετία για μια νέα διευρυμένη συμφωνία για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις αποταμιεύσεις φυσικών προσώπων».

Keywords
Τυχαία Θέματα