Πλήρη κατάπαυση του πυρός στη Συρία αναμένει ο ΟΗΕ

Την πλήρη κατάπαυση του πυρός από τη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση μέσα σε 48 ώρες μετά τις 10 Απριλίου, αναμένει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού συνδέσμου στη Συρία, Κόφι Ανάν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του.

«Αυτό που περιμένουμε στις 10 Απρίλιου είναι η συριακή κυβέρνηση να έχει τελειώσει την αποχώρηση των στρατευμάτων» από τα πληθυσμιακά κέντρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Άχμαντ Φάουζι. «Και από τη στιγμή αυτή αρχίζει μια περίοδος 48 ωρών, στη διάρκεια της οποίας

θα υπάρξει πλήρης διακοπή όλων των μορφών βίας από όλα τα μέρη, δηλαδή από τη συριακή κυβέρνηση και από τη συριακή αντιπολίτευση».

Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι οι Σύριοι «λένε πως έχουν αρχίσει να αποσύρουν στρατεύματα από ορισμένες ζώνες», συγκεκριμένα τις περιοχές Ντεράα, Ιντλίμπ και Ζαμπαντάνι και πρόσθεσε πως ελέγχουν αυτές τις ενδείξεις.

Ο Φάουζι είπε ακόμη, πως τα μέλη του ΟΗΕ έχουν κληθεί να παράσχουν στρατεύματα τα οποία θα παρακολουθούν την τήρηση της εκεχειρίας και τα οποία θα αναπτυχθούν στη Συρία μετά τις 10 Απριλίου. Μια πρώτη ομάδα, που εστάλη από τον Άναν, αναμένεται να φθάσει σήμερα στη Δαμασκό για να αρχίσει να συζητάει την ανάπτυξή τους, για την οποία απαιτείται απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης πως ο Κόφι Άναν στις 11 Απριλίου θα επισκεφτεί την Τεχεράνη, ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το ταξίδι αυτό ούτε για τις συναντήσεις που θα έχει ο Άναν στο Ιράν.

πηγή: kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα