ΕΕ: Έγκριση του νέου Δημοσιονομικού Συμφώνου με επίκεντρο την Ελλάδα

Άτυπη μικρή σύνοδος πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή για το ελληνικό ζήτημα, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου από ελληνικής πλευράς, ενώ από τους ευρωπαίους αξιωματούχους, που συμμετέχουν στη συνάντηση είναι οι πρόεδροι της ΕΕ Χέρμαν βαν

Ρομπέι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Ολι Ρεν.

Πάντως η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ κατέληξε σε υιοθέτηση, μετά την έγκριση των 25 από τις 27 χώρες-μέλη, του νέου Δημοσιονομικού Συμφώνου που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων στις απείθαρχες χώρες - μέλη. Μετά την άρνηση της Βρετανίας να ενταχθεί στο νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο της ΕΕ, που θα προβλέπει κυρώσεις για τα απείθαρχα κράτη-μέλη που έχουν υπερβολικά ελλείμματα, ανάλογη θέση πήρε και η Τσεχική Δημοκρατία.

Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ήδη στην επίσπευση της ενεργοποίησης του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), ο οποίος θα διαδεχτεί το σημερινό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) που δανείζει τα κράτη - μέλη με προβλήματα χρέους.

Εξάλλου, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής, απόψε το βράδυ, «ο Λουκάς Παπαδήμος είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ευρωπαίους ομολόγους του για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις εξελίξεις σχετικά με το πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους, με τη συμμετοχή των ιδιωτών. Οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στην απομείωση του ελληνικού χρέους συνεχίζονται με ικανοποιητικό τρόπο, ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθούν οριστικά τις προσεχείς ημέρες».

Πάντως, οι ευρωπαίοι εταίροι άσκησαν δριμεία κριτική για την αδυναμία της Ελλάδας να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα αλλά και τις δεσμεύσεις της απέναντί τους σε ό, τι αφορά κυρίως στη δημοσιονομική προσαρμογή, μετά την εφαρμογή δύο Μνημονίων στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αντιστρέψει αυτή την αρνητική εικόνα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες και είναι έτοιμη να υλοποιήσει όλες τις απαιτούμενες αλλαγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαδήμος, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου, είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ,η οποία προσερχόμενη έκανε την εξής δήλωση: «Το ζήτημα τώρα είναι πως θα βοηθήσουμε την Ελλάδα να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις που της έχουν ανατεθεί».

Σε ό, τι αφορά το θέμα της επιτροπείας, ο Νικολά Σαρκοζί τόνισε ότι «η ανάταξη της Ελλάδας είναι θέμα που αφορά αποκλειστικά τους Έλληνες», δηλώνοντας παράλληλα ότι «είναι λογικό να υπάρχει μία διαδικασία επιτήρησης σε ό, τι αφορά τα πεπραγμένα της ελληνικής οικονομίας. Δεν τίθεται θέμα κηδεμονίας της Ελλάδας και αυτό είναι και θέση της Γερμανίδας καγελαρίου Άγκελα Μέρκελ», υπογραμμίζοντας ότι «κάτι τέτοιο θα ήταν παράλογο, μη δημοκρατικό και αναποτελεσματικό».

Ερωτηθείς

Keywords
Τυχαία Θέματα