«Ασφυκτιούν» οι φυλακές Κορυδαλλού και Χαλκίδος

Ερμητικά κλειστά κρατούν τις πόρτες των φυλακών τους οι Διευθυντές σε Κορυδαλλό και Χαλκίδα, καθώς δεν υπάρχει χώρος για περισσότερους κρατουμένους. Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης το γεγονός ότι οι φυλακές Κορυδαλλού έχουν χωρητικότητα για 800 άτομα ενώ κρατούνται 2.320.

Συγκεκριμένα ο διευθυντής Κορυδαλλού τονίζει σε επιστολή προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης

: «Σας αναφέρουμε προς ενημέρωσή σας ότι από σήμερα 27 Ιανουαρίου 2012 αδυνατούμε να παραλάβουμε κρατουμένους, λόγω ασφυκτικής υπερπλήρωσης του καταστήματός μας, η δύναμη του οποίου ανέρχεται σε 2.345 κρατουμένους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθυντής των φυλάκων Χαλκίδος, ο οποίος αναφέρει: «Πλέον δεν χωράνε πουθενά οι κρατούμενοι παρά μόνο στις τουαλέτες. Κλείσαμε. Η κατάσταση είναι τραγική. Η φυλακή είναι έτοιμη να ‘’εκραγεί’’ με απρόβλεπτες συνέπειες για την ασφάλειά της. Παρακαλούμε, όπως, αφού λάβετε υπόψη σας τα ανωτέρω, να μην φυλακίσετε άλλους κρατουμένους στο ενταύθα κατάστημα κράτησης. Δεν μπορούμε να παραλάβουμε άλλους κρατουμένους. Δεν υπάρχει ούτε σπιθαμή κενού χώρου για να τους τοποθετήσουμε».

Η έλλειψη ελεύθερου χώρου στις φυλακές «γεννά» προβλήματα τόσο στα αστυνομικά τμήματα όσο και στο Μεταγωγών αφού θα αναγκάζονται οι κρατούμενοι να παραμένουν σε αυτά. Επιπλέον, ελλοχεύει ο κίνδυνος να αναβληθούν πολλές δίκες και να παραγραφούν αδικήματα από τη στιγμή που δε θα γίνονται μεταγωγές υπόδικων και καταδίκων στα δικαστήρια.

Επιβάλλεται να σημειωθεί ότι ο αριθμός των κρατουμένων στις φυλακές όλης της χώρας φτάνει τους 12.703, αριθμός-ρεκόρ, από τη στιγμή που τα σωφρονιστικά ιδρύματα μπορούν να φιλοξενήσουν μόλις 9.300 άτομα.

Το παράδειγμα των διευθυντών Κορυδαλλού και Χαλκίδος ακολούθησαν και οι διευθυντές των φυλακών Τριπόλεως, Θεσσαλονίκης, Μαλανδρίνου, Γρεβενών και Ναυπλίου, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα ίδια ακριβώς προβλήματα χωρητικότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα