Δυσαρέσκεια σε Αντιπολίτευση και ΣΥΡΙΖΑ για την στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Μετά από «μαραθώνια» συνεδρίαση, που διήρκησε μέχρι τα ξημερώματα, στις 02.30, υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής και επί των άρθρων το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που αφορά στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την πάταξη της διαφθοράς.

Τα τέσσερα πρώτα άρθρα που αφορούν στην παροχή δωρεάν ρεύματος, επίδομα σίτισης και στέγασης

σε νοικοκυριά που ζουν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας, υπερψηφίστηκαν ομόφωνα από την Ολομέλεια – όχι ωστόσο και το 5ο άρθρο, που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να καθορίσει επακριβέστερα μέσω κοινής υπουργικής απόφασης, τις εισοδηματικές και άλλες παραμέτρους για τον προσδιορισμό των δικαιούχων, το οποίο καταψηφίστηκε από τη Χρυσή Αυγή, το Ποτάμι και το ΚΚΕ.

Ομόφωνα υπερψηφίστηκε επίσης το άρθρο 31 του νομοσχεδίου, που αφορά στην παράταση προθεσμιών για την υποβολή αιτήσεων αναγνώρισης χρόνου απασχόλησης των σχολικών φυλάκων, και για τα επικουρικά και τα ταμεία των ένστολων. Αντίθετα, το άρθρο 30 που προβλέπει παροχές ασθενείας σε είδος για ανέργους και υποαπασχολούμενους, καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ, το οποίο αξίωσε να καταργηθεί η προαπαίτηση των πενήντα ενσήμων που υπάρχει για τις παροχές ασθενείας που χορηγούνται στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ (κάτι για το οποίο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως θα φέρει προς ψήφιση στο μέλλον).

Στο «στόχαστρο» όλων η πρόεδρος της Βουλής

Μόνο «αλώβητη» δεν βγήκε από αυτή τη διαδικασία η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία προκάλεσε για άλλη μια φορά σφοδρές αντιδράσεις από σύσσωμη την αντιπολίτευση- πλην Χρυσής Αυγής- αλλά και από το ίδιο της το κόμμα. Σημειώνεται, πως η Χρυσή Αυγή είχε καταθέσει αίτημα για την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, με την κα Κωνσταντοπούλου, με δική της πρωτοβουλία να ζητάει επίσης ονομαστική ψηφοφορία.

Όταν η κα Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε ότι με δική της πρωτοβουλία θα διεξαχθεί τελικά η ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η Χρυσή Αυγή, ακολούθησε στην αίθουσα διαδικαστικό πανδαιμόνιο. Όμως η επιμονή της αυτή, φέρεται να ενόχλησε ακόμα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος σύμφωνα με «Τα Νέα», της ζήτησε σε κατ’ ιδίαν συνάντηση να πάρει πίσω το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, κάτι που εν τέλει έγινε αργότερα.

«Αιχμές» για τη στάση της προέδρου της Βουλής άφησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης, ο οποίος δήλωσε: «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι συμπαγώς και ομοθύμως απέναντι στο νεοφασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Δεν πρέπει να εγείρονται ζητήματα και εντυπώσεις ευαισθησιών που μπορούν να επηρεάσουν αποφάσεις Δικαιοσύνης. Άλλα πράγματα ανέμενε να δει ο κόσμος από μας σήμερα και όχι διαδικαστικές αντιδικίες. Πρέπει η Διάσκεψη των Πρόεδρων να συζητά τα θέματα αυτά ώστε να μην προκαταλαμβάνει τη συζήτηση με διαδικαστικά θέματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα