Δύο νέοι κρατήρες στη Σιβηρία εντείνουν το μυστήριο [βίντεο]

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Σε έναν χαοτικό κόσμο όπου αεροπλάνα πέφτουν, εμφύλιοι μαίνονται και παιδιά βομβαρδίζονται το ενδιαφέρον των παρατηρητών στράφηκε και σε μια φαινομενικά ήρεμη γωνιά του πλανήτη.

Ο λόγος για τη Σιβηρία, μια περιοχή της Ρωσίας καλυμμένη από χιόνι και μόνιμα παγωμένα εδάφη (permafrost).

Πριν από δύο εβδομάδες εμφανίστηκε ένας κρατήρας διαμέτρου 80 μέτρων στη Χερσόνησο Γιαμάλ της Σιβηρίας και συγκεκριμένα σε ένα δάσος που απέχει μόλις 19 χιλιόμετρα από τη μεγαλύτερη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου

της Ρωσίας.

Πώς δημιουργήθηκε ο κρατήρας, τι βρίσκεται στον πυθμένα του, τι τον προκάλεσε;

Τα ερωτήματα όχι μόνο παραμένουν αναπάντητα, αλλά έγιναν και πιεστικότερα μετά την εμφάνιση δύο νέων κρατήρων, όχι τόσο μεγάλων αλλά το ίδιο μυστηριωδών με τον πρώτο.

Ο πρώτος από τους δύο νεοανακαλυφθέντες κρατήρες έχει διάμετρο 13 μέτρων, βάθος 60 ως 100 μέτρα και εντοπίστηκε από εμβρόντητους βοσκούς στην ίδια περιοχή με τον μεγάλο κοντά στο χωριό Νοσόκ. Μια περιοχή που οι ντόπιοι αποκαλούν ως “η άκρη του κόσμου”.

siberia-kratires-116740 (2)“Δεν είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα” ανέφερε ένας ειδικός στην ιστοσελίδα των Siberian Times, “αλλά ούτε μοιάζει με φυσικό σχηματισμό” πρόσθεσε.

Οι κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι η τρύπα δημιουργήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2013 και δίνουν διάφορες εκδοχές. Μία αναφέρει ότι από το μέρος έβγαινε καπνός και στη συνέχεια παρατηρήθηκε μια μεγάλη λάμψη. Μία δεύτερη αποδίδει την τρύπα στην πτώση ενός ουράνιου σώματος.

“Αναμφίβολα, πρέπει να μελετήσουμε όλους αυτούς τους σχηματισμούς” δήλωσε στο ura.ru η Μαρίνα Λάιμπμαν του Ινστιτούτου Γήινης Κρυόσφαιρας της Γης. “Είναι απαραίτητο να μπορέσουμε να προβλέψουμε την εμφάνιση τους. Κάθε νέα τρύπα μας παρέχει επιπρόσθετες πληροφορίες” επισήμανε.

Το τελευταίο που λείπει είναι οι θεωρίες, πολλές συνομωσιολογικές, για την εξήγηση του φαινομένου: από πτώση αστεροειδών και υπόγεια έκρηξη πυραύλων έως την κλιματική αλλαγή και το λιώσιμο των μόνιμα παγωμένων εδαφών.

Η επιστήμονας Άννα Κουρτσάτοβα είχε υποστηρίξει στους Siberian Times ότι το λιώσιμο των μόνιμα παγωμένων εδαφών (permafrost) απελευθέρωσε εγκλωβισμένο αέριο μεθάνιο που όταν αναμείχθηκε με την άμμο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και το αλάτι από έναν αρχαίο θαλάσσιο πυθμένα ηλικίας 10.000 ετών προκάλεσε έκρηξη όπως “πετάγεται ο φελλός της σαμπάνιας”.

Πράγματι, οι έρευνες δείχνουν ότι οι θερμοκρασίες στον Αρκτικό Κύκλο ανεβαίνουν ταχύτατα. Πρόσφατη μελέτη στην επιθεώρηση Geophysical Research Papers έδειξε ότι στην περιοχή αναπτύσσονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων 120.000 ετών.

ΠΗΓΗ: econews.gr

Το άρθρο Δύο νέοι κρατήρες στη Σιβηρία εντείνουν το μυστήριο [βίντεο] εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. - Τα γεγονότα τώρα|.

Keywords
Τυχαία Θέματα