ΔΝΤ: Έως το 2040 η Ελλάδα να μην πληρώνει τόκους-κεφάλαιο για το χρέος

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Μια ριζική λύση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους προτείνει το ΔΝΤ, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Αξιωματούχοι αποκάλυψαν στην αμερικάνικη εφημερίδα, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ασκεί πιέσεις στην ευρωζώνη προκειμένου

να ανάψει το πράσινο φως ώστε η χώρα μας να μην καταβάλει τόκους ή κεφάλαιο για δάνεια διάσωσης ως το 2040.

Τι προτείνει το Ταμείο

To ΔΝΤ ζητάει τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα να αποπληρωθούν σταδιακά κατά τις επόμενες δεκαετίες, ως και το 2080. Μάλιστα, το επιτόκιο με το οποίο θα γίνει η αποπληρωμή των δανείων της ευρωζώνης θα παραμείνει σταθερό στο υφιστάμενο επίπεδο του 1,5% για 30 με 40 χρόνια.

Το Ταμείο παρουσίασε την πρότασή του στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα, θα κρατήσει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας κάτω από το 15% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, οι απαιτήσεις του ΔΝΤ ξεπερνούν σε μεγάλο βαθμό τα όσα δείχνουν «πρόθυμοι», μέχρι στιγμής, να πράξουν για το ελληνικό χρέος οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης.

Η πρόταση του ESM

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έχει προτείνει και αποτελεί βάση συζήτησης μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τα εξής:

-Την επέκταση, κατά πέντε έτη, της μέσης ωρίμανσης των δανείων που έλαβε η Ελλάδα από το EFSF, στα 37,5 έτη

-Τη σταθεροποίηση της ετήσιας αποπληρωμής των δανείων του EFSF στο 1% του ΑΕΠ έως το 2050

-Τη θέσπιση πλαφόν 2% στο επιτόκιο των δανείων της Ελλάδας από το EFSF έως το 2050

-Την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που αποκόμισαν οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά δάνεια, τα οποία θα ανέλθουν στα 8 δισ. ευρώ.
O ESM υποστηρίζει ότι τυχόν εναπομείναν ποσό από το «πακέτο» διάσωσης των 86 δισ. ευρώ, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να αποπληρωθούν τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τέλος του προγράμματος.

Το άρθρο ΔΝΤ: Έως το 2040 η Ελλάδα να μην πληρώνει τόκους-κεφάλαιο για το χρέος εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα