Δήμος Αθηναίων: Δημιουργείται ο πρώτος ξενώνας φιλοξενίας αστέγων και ευάλωτων ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων

Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων αποφάσισε τη δημιουργία του πρώτου ξενώνα φιλοξενίας αστέγων και ακραία ευάλωτων ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων μετά από πρόταση της πλειοψηφίας και τη σύμφωνη γνώμη των παριστάμενων δημοτικών παρατάξεων. Σύμφωνα με δέσμευση της αντιδημάρχου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών, Κατερίνας Γκαγκάκη ο ξενώνας για άστεγους και ακραία ευάλωτα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα θα λειτουργήσει το αργότερο μέσα σε έξι μήνες. Στη διαχείρισή του θα έχουν ενεργό ρόλο εννέα οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα και έχουν ήδη υπογράψει προσχέδιο μνημονίου

συνεργασίας με τον δήμο Αθηναίων.

Σύμφωνα με το postmodern, η κα Γκαγκάκη στην εισήγησή της τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας του ξενώνα για άτομα που μέχρι σήμερα δεν φιλοξενούνται σε άλλες δομές, παρόλο που πέφτουν συχνά θύματα βίας και αντιμετωπίζουν τον αποκλεισμό λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου τους.  Ο ξενώνας θα διαθέτει 35 δωμάτια στα οποία θα μπορούν να φιλοξενούνται μέχρι και 2 άτομα σε κάθε δωμάτιο και θα έχει τον χαρακτήρα «καταφυγίου». Όλα τα έξοδα λειτουργίας θα τα καλύπτει ο δήμος Αθηναίων, ενώ μέσα στο επόμενο 6μηνο αναμένεται να είναι έτοιμος ο κανονισμός λειτουργίας, πάλι σε συνεργασία με τις οργανώσεις, ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία του.

«Ανοιχτή Πόλη»

Από την «Ανοιχτή Πόλη» τοποθετήθηκε η δημοτική σύμβουλος, Έφη Γιαννοπούλου, δηλώνοντας ότι προφανώς «χαιρετίζει» τη δημιουργία του ξενώνα. Ωστόσο, κράτησε επιφυλάξεις για τον χρόνο που λαμβάνεται η απόφαση λίγο πριν τις εκλογές, όπως και για την εκκρεμότητα της σύνταξης κανονισμού λειτουργίας της δομής. Ζήτησε ακόμα, να υπάρχει πρόβλεψη στον ξενώνα για νεαρά άτομα που τυχόν έχουν εκδιωχθεί από το σπίτι τους, λόγω της ταυτότητας φύλου και τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό αλλά και για τα ηλικιωμένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, τα οποία ενδεχομένως η ζωή τα έχει φέρει έτσι που να βρίσκονται σε ακραία ευαλωτότητα.

«Αθήνα είσαι εσύ»

Από την παράταξη «Αθήνα είσαι εσύ» μίλησε η δημοτική σύμβουλος, Ρωξάνη Μπέη, σημειώνοντας ότι η δημιουργία του ξενώνα ήταν κάτι που χρειαζόταν στην Αθήνα. Έθεσε, ωστόσο, ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση που βρίσκεται το κτήριο, πόσο θα διαρκέσουν οι επισκευές, εάν έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα και κατά πόσον είναι ρεαλιστικό να λειτουργήσει μέσα στους επόμενους 6 μήνες.

Στη δευτερολογία της η Κατερίνα Γκαγκάκη, αντέκρουσε τις αιτιάσεις για «προεκλογική απόφαση», λέγοντας ότι ο δήμος ήθελε να προχωρήσει πολύ νωρίτερα αλλά χρειάστηκε αρκετός χρόνος για τις διαβουλεύσεις με τις οργανώσεις. Η ίδια υποστήριξε ότι το κτίριο δεν χρειάζεται πολλές μετατροπές, τα κονδύλια είναι εξασφαλισμένα.

Οι οργανώσεις που έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα το προσχέδιο μνημονίου συνεργασίας με τον δήμο Αθηναίων είναι:

Υπερήφανοι Γονείς Ελλάδας – Ομάδα Στήριξης, Ενδυνάμωσης, Ενημέρωσης και Κοινωνικοποίησης γονέων με ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά.

Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος – Θετική Φωνή.

Proud Seniors Greece – Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ Ατόμων 50 και Άνω.

Ελληνική Κοινότητα Ίντερσεξ – Intersex Greece.

Πολύχρωμο Σχολείο.

Rainbow Seniors.

Οικογένειες Ουράνιο Τόξο ΜΚΟ.

Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ Εργασιακής Υποστήριξης – LGBTQI+ Employment Support Group.

Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δήμος Αθηναίων, Δημιουργείται, ΛΟΑΤΚΙ+,dimos athinaion, dimiourgeitai, loatki+