Δικαιώθηκε 344 χρόνια μετά

Ποτέ δεν είναι αργά τελικά για να δικαιωθεί κάποιος… έστω και αν δεν ζει για να δει τη δικαίωσή του. Αυτό συνέβη στον εβραίο ζωέμπορο Ραφαέλ Λεβί από το χωριό Μπουλέ, ο οποίος αν και αθώος καταδικάστηκε για τη δολοφονία ενός νηπίου στο χωριό Γκλατινί της ανατολής Γαλλίας. Αυτό βέβαια δεν συνέβη και πολύ πρόσφατα, αλλά στις 17 Ιανουαρίου 1670.

Μάλιστα ο Λεβί καταδικάστηκε σε θάνατο στην πολύ διαδεδομένη τότε πυρά και κάηκε ζωντανός στην πόλη του Μετζ για την απαγωγή και τη δολοφονία ενός αγοριού 3 ετών. Από τότε το Γκλατινί

κηρύχθηκε κατά κάποιο τρόπο ως ανεπιθύμητος τόπος για τους εβραίους, καθώς η εβραϊκή κοινότητα απαγόρευε στα μέλη της να διανυκτερεύσουν στο χωριό.

Σήμερα οι αρχές αποκάλυψαν στο κέντρο του χωριού μια πλάκα αφιερωμένη στον «Εβραίο μάρτυρα του Μπουλέ» ο οποίος κατηγορήθηκε για ένα τελετουργικό έγκλημα που δεν διέπραξε. Στη σεμνή τελετή μετείχαν πολλοί κάτοικοι αλλά και απόγονοι του Ραφαέλ Λεβί.

Από το 1670 «δεν έζησε ποτέ, κανένας Εβραίος στο Γκλατινί», επιβεβαίωσε ο Ανρί Σουμάν του Ισραηλιτικού Κέντρου του Μοζέλ. «Η συμφιλίωση δεν ήταν εύκολη. Σήμερα, αίρουμε συμβολικά αυτήν την απαγόρευση και γυρίζουμε σελίδα», πρόσθεσε.

«Σήμερα ξαναρχίζουμε από το μηδέν, συμφιλιωθήκαμε, ξεκινούμε πάλι κανονικές σχέσεις με την εβραϊκή κοινότητα», τόνισε από την πλευρά του ο τοπικός δήμαρχος. Η αποκατάσταση του Λεβί σημαίνει ότι στο εξής θα επιτρέπεται στους Εβραίους να επισκέπτονται και να μένουν στο χωριό.

Keywords
Τυχαία Θέματα