Διεθνή Ημέρα Μουσείων-Εσείς πώς και πού θα την γιορτάσετε;

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Σίγουρα η δωρεάν είσοδος στα μουσεία είναι ένα καθοριστικό κίνητρο για τον κόσμο να τα επισκεφτεί και να μάθει για την ιστορία της πατρίδας του, όμως η δράση δεν σταματάει εδώ.Με μια ποικιλία κινήσεων, όπως δωρεάν ξεναγήσεις και θεματικές εκθέσεις μέχρι συναυλίες,τα μουσεία γιορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Αν και ο εορτασμός πέφτει ακριβώς μέσα στη μέση της εβδομάδας, παρόλα αυτά οι δράσεις δεν σταματούν.Εδώ παρουσιάζουμε τις δυνατότητες και τις διοργανώσεις των σημαντικότερων

μουσείων της Αθήνας.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Αποτελεί το τιμώμενο μουσείο του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) για φέτος, αφού κλείνει 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του. Έτσι λοιπόν η σειρά δράσεων που έχει ήδη ξεκινήσει από χθες, Δευτέρα και ολοκληρώνεται την Κυριακή 22 Μαΐου.

Τετάρτη 18 Μαΐου
Κεντρική Εκδήλωση
Από τις 10:00 έως τις 00:00 (με διακοπή από 18:00-20:30) έχει προγραμματιστεί ολοήμερη θεατρική ανάγνωση των 24 ραψωδιών της Οδύσσειας από το Εθνικό Θέατρο στην Αίθουσα του Βωμού, σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη, σκηνοθετική επιμέλεια Νίκου Χατζόπουλου, με τη συμμετοχή κορυφαίων πρωταγωνιστών του ελληνικού θεάτρου. Η δράση αποτελεί προάγγελο της μεγάλης περιοδικής έκθεσης «Οδύσσειες», την οποία ετοιμάζει το μουσείο για να τιμήσει τα 150 χρόνια του (εγκαίνια: 3 Οκτωβρίου).

Στις 19:00 θα ξεκινήσει μία σειρά ομιλιών σχετικών με το θέμα του εορτασμού από τον ομότιμο καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη και τη Δρ Μαρία Λαγογιάννη, Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Θα ακολουθήσει συναυλία τη συμμετοχή του Χρήστου Ζερμπίνου και της Χορωδίας της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Βασιλείου.

«Περίπατος στα πολιτιστικά τοπία του μουσείου»
Πρόκειται για ωριαίες περιηγήσεις από αρχαιολόγους του μουσείου στις μόνιμες συλλογές, με σχολιασμό του τρόπου που διαμορφώθηκαν και των εκθεσιακών πρακτικών από τον 19ο αιώνα έως σήμερα. Η είσοδος είναι ελεύθερη στους επισκέπτες που θα συμμετάσχουν στις δράσεις. Ανάλογα με την ημέρα η εστίαση γίνεται σε διαφορετική θεματική:
Τετάρτη 18/5, 11:00: Αιγυπτιακή Συλλογή
Πέμπτη 19/5, 13:00: Συλλογή Αγγείων & Μικροτεχνίας
Παρασκευή 20/5, 13:00: Συλλογή Γλυπτών

Παρασκευή 20 Μαΐου
«Πολύχρωμα και επιχρυσωμένα: ο κόσμος των αγαλμάτων αλλιώς»
Αρχίζει στις 12:00 και διαρκεί μισή ώρα. Είναι παρουσίαση της συμβολής της σύγχρονης τεχνολογίας στη διερεύνηση της πολυχρωμίας στα αγάλματα από το Τμήμα Συντήρησης, Φυσικών και Χημικών Ερευνών & Αρχαιομετρίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Η δήλωση συμμετοχής ξεκινά μισή ώρα πριν στο Γραφείο Πληροφοριών της εισόδου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η δραστηριότητα της ζωγραφικής είναι διαθέσιμη σε όλους τους επισκέπτες του μουσείου.

Κυριακή 22 Μαΐου
«Μουσείο, μια ξεχωριστή γειτονιά της Αθήνας»
Ένας ιστορικός περίπατος στη νεώτερη αρχιτεκτονική της γειτονιάς του Μουσείου (Αρχαιολογικό Μουσείο, Πολυτεχνείο, Ακροπόλ, Ιταλικό Ινστιτούτο, οδός Βασ.Ηρακλείου, Μπουμπουλίνας, Τοσίτσα, Επιγραφικό Μουσείο) από τον καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Παναγιώτη Τουρνικιώτη και αρχαιολόγους του Μουσείου. Ξεκινά στις 12.00 και ολοκληρώνεται στις 14.00. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 213 214 4891.

Μουσείο Ακρόπολης

Στο Μουσείο Ακρόπολης παραδοσιακά θα κυκλοφορήσει αναμνηστικό μετάλλιο από το Εθνικό Νομισματοκοπείο με θέμα το λιοντάρι.Επίσης, το μουσείο θα κυκλοφορήσει ειδική κασετίνα που θα περιλαμβάνει τα πέντε αναμνηστικά μετάλλια που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα, με θέμα το αρχαϊκό αττικό τετράδραχμο, τον πετεινό, τον λαγό, τον κόρακα της Ακρόπολης και το λιοντάρι.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις περιπέτειες των γλυπτών του Παρθενώνα σε βιντεοπροβολή στο αίθριο της Αίθουσας του Παρθενώνα. Εκεί, θα μπορούν να συναντούν τους αρχαιολόγους-φροντιστές για τη θεματική παρουσίαση «Η ιστορία των γλυπτών του Παρθενώνα στα νεότερα χρόνια». Οι παρουσιάσεις θα γίνουν στα αγγλικά στις 10:00 και στα ελληνικά στις 12:00 το μεσημέρι, στις 17:00 και στις 19:00. Πρέπει να προηγηθεί δήλωση συμμετοχής την ίδια μέρα στο Γραφείο Πληροφοριών στην είσοδο του Μουσείου. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Τέλος, παιδιά έως 12 ετών και οι συνοδοί τους καθώς και σχολικές ομάδες θα μάθουν για τη σχέση των αρχαίων με τα λιοντάρια και τα άλλα αιλουροειδή στο πλαίσιο της δράσης «Στα ίχνη του λιονταριού» μέσα από ιστορίες, παιχνίδι και δημιουργία.

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Παρουσιάζεται το πρόγραμμα «Villa Ilissia: Το Μέγαρο της Δούκισσας της Πλακεντίας και η διαδρομή του στον χρόνο». Στις 12:00 και στις 18:00 το επιστημονικό προσωπικό του μουσείου θα μιλήσει για τη Villa Ilissia που αποτέλεσε το χειμερινό ανάκτορο της Anne Marie Sophie de Marbois-Lebrun, γνωστή φυσικά ως Δούκισσα της Πλακεντίας.

Την ίδια ημέρα στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ, από την εποχή του Χαλκού στον 20ό αιώνα». Η έκθεση, που παρουσιάζεται στο Μέγαρο της Δούκισσας της Πλακεντίας μέχρι και τις 31 Μαΐου 2016, διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο της Αρμενίας και την Πρεσβεία της Αρμενίας στην Ελλάδα. Τέλος, την Κυριακή 22 Μαΐου θα διεξάγονται δωρεάν ξεναγήσεις ανά μία ώρα στις 10:00, 11:00, 12:00 και 13:00 σχετικά με το κτίριο της Villa Ilissia.

Νομισματικό Μουσείο

Ξεναγήσεις, εικαστικές και και μουσικές περιλαμβάνουν τις δράσεις του Νομισματικού Μουσείου. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί ειδική θεματική ξενάγηση (9:00-10:00 & 10:30-11:30) με τίτλο «Πολιτιστικά Τοπία & Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε νομίσματα και μετάλλια του Νομισματικού Μουσείου», καθώς και ξενάγηση στο Ιλίου Μέλαθρον από τους Φίλους του Νομισματικού Μουσείου. Παράλληλα, στις 19:00 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης εμπνευσμένης από την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας σε επιμέλεια του καλλιτέχνη Μιχαήλ Ρωμανού, ενώ η ημέρα θα κλείσει στις 20:00 με ένα αφιέρωμα στη latin jazz, με άξονα τη μουσική κουλτούρα της Κούβας, στον κήπο των Εσπερίδων του Ιλίου Μελάθρου, από το μουσικό σύνολο “Jazz Sextet” της Στρατιωτικής Μουσικής Φρουράς Αθηνών.

Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης

Με μια περιήγηση που φέρει τον τίτλο «Ένα Μουσείο, μια γειτονιά, είκοσι σπίτια και μία αυλή» θα μας ξεναγήσει στην Πλάκα, με σταθμούς τα κτίρια του μουσείου. Η περιήγηση θα ξεκινήσει από το Ωρολόγιο Ανδρονίκου Κυρρήστου (Αέρηδες). Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να καλέσετε στο τηλέφωνο 210-3249698.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Θα γιορτάσει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, ανοίγοντας το νέο κτίριο στο Φιξ στο κοινό (ή τουλάχιστον στους 150 τυχερούς που πρόλαβαν να προμηθευτούν ένα δελτίο εισόδου). Την Πέμπτη 9 Μαΐου και ώρα 20:30 παρουσιάζεται στο δώμα του ΕΜΣΤ και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Fluxum και το Flux Laboratory, η περφόρμανς Lagune του Ελβετού καλλιτέχνη Denis Savary. μια πρωτότυπη παραγωγή, με αφορμή την εκατονταετή επέτειο του κινήματος DADA.

Το άρθρο Διεθνή Ημέρα Μουσείων-Εσείς πώς και πού θα την γιορτάσετε; εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
μουσείο ακρόπολης, δραση, αθηνα, μαΐου, θεατρο, μετάφραση, συμμετοχή, ΕΡΤ, νεότερα, villa, δουκισσα, ελλαδα, latin, jazz, φιξ, εμστ, κινηση στους δρομους, αλλαγη ωρας, νικολετα ρωμανου, η φιλη της κορης μου, νικος θεμελης, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, πολυτεχνειο, μετάφραση, ρωμανου, το θεμα, δωρεαν, εθνικο θεατρο, θεμα, ιχνη, μουσείο ακρόπολης, μουσικη, πλαισιο, προγραμμα, τηλεφωνο, ωρα, αρθρο, αιθριο, αρχιτεκτονικη, αφορμη, γειτονια, γινεται, δευτερα, διευθυνση, δηλωση, δηλωσεις, δωμα, αιθουσα, εκθεση, εκθεσεις, εμστ, ενημερωση, εποχη, εστιαση, ετων, ιδια, εικοσι, ιδρυμα, ιστορικο, κτιριο, κτιρια, λιονταρι, λιονταρια, μαΐου, μνημεια, μπορειτε, μαρια, νεότερα, οδος, παιδια, παρουσιαση, πεμπτη, πλακα, συγκεκριμενα, σειρα, συμμετοχή, σπιτια, τμημα, τοπια, φυσικα, φιξ, ακροπολ, ελληνικα, εθνικο, jazz, κηπο, κυριακη, latin, villa, ομαδες, παιχνιδι
Τυχαία Θέματα