Διερευνώντας τον αστικό χώρο κατά τη διάρκεια εξέλιξης της πόλης

Η Αρχιτεκτονική Χωρίς Σύνορα διοργανώνει στις 8 Φεβρουαρίου 2013 στα πλαίσια της παρουσίας του διεθνούς δικτύου Architecture Sans Frontieres International στην Αθήνα, ημερίδα και έκθεση με τίτλο RADICAL LOOPHOLES IN ATHENS και θέμα τις αυτόνομες συλλογικές επεμβάσεις στον αστικό χώρο.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο «ΕΜΠΡΟΣ» (Ρήγα Παλαμίδου 2- Ψυρρή) και θα διαρκέσει από τις 12.00 ως τις 18.00.

LOOPHOLES είναι οι αυτόνομες συλλογικές επεμβάσεις στον αστικό

χώρο. Είναι οι καταστάσεις όπου ομάδες πολιτών χρησιμοποιούν το δημόσιο χώρο για τη μεταβολή μιας κοινωνικής συνθήκης. Είναι οι χώροι εκείνοι που φιλοξενούν αυθόρμητες ή προγραμματισμένες ενέργειες που πηγάζουν από την ανάγκη για κοινωνική δράση και για χώρους βιώσιμους ανοιχτούς προς τον κάτοικο της σύγχρονης πόλης.

Στο κάλεσμα τους οι διοργανωτές τονίζουν: «Μέσα από παρουσιάσεις έργων, θεωρητικές προσεγγίσεις και ανοιχτές συζητήσεις καταγράφουμε και αναδεικνύουμε την επίδραση των αυτόνομων συλλογικών επεμβάσεων στη δομή της σύγχρονης πόλης. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, θέλουμε να ανιχνεύσουμε τη δυνατότητα δημιουργίας μιας ανοιχτής πλατφόρμας διαλόγου μεταξύ ανθρώπων και ομάδων που συμμετέχουν με θεωρητικό ή έμπρακτο τρόπο σε παρόμοιες επεμβάσεις, ενεργοποιώντας προτάσεις για το μέλλον του «από τα κάτω» σχεδιασμού στη σύγχρονη πόλη. Αναπτύσσουμε το περιεχόμενο των loopholes σε άξονες που σχετίζονται με θέματα σύγχρονης οικολογικής συνείδησης, κοινωνικής ευαισθητοποίησης, πολιτιστικών δράσεων αλλά και νέων οικονομικών

συσχετισμών. Παράλληλα αναζητούμε τον τρόπο με τον οποίον τα ίδια τα συστήματα αυτά καθόρισαν τον αστικό χώρο κατά τη διάρκεια εξέλιξης της πόλης».

Η ημερίδα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Keywords
Τυχαία Θέματα