Διατροφικές συμβουλές για το Πασχαλινό τραπέζι

Οι μέρες του Πάσχα συνοδεύονται από πλήθος παραδόσεων σχετικών με τη διατροφή, ειδικά το βράδυ της Ανάστασης και την ημέρα του Πάσχα, αλλά και στην περίοδο της νηστείας που έχει προηγηθεί. Οι παρακάτω διατροφικές συμβουλές θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την παράδοση χωρίς να κάνετε κακό στην δίαιτα, το σώμα ή την υγεία σας.

● Το Μεγάλο Σάββατο φροντίστε να μην έχετε φάει μεγάλη ποσότητα φαγητού πριν την Ανάσταση.

Το μεταμεσονύκτιο τραπέζι θα σας προσφέρει εκτός από πολλές θερμίδες και αυξημένο κορεσμένο λίπος. Φροντίστε, λοιπόν, στην διάρκεια της ημέρας να φάτε ελαφρά. Το μυστικό για να μην το παρακάνετε το βράδυ της Ανάστασης είναι να φάτε ένα μήλο πριν ξεκινήσετε για την εκκλησία!

● Το πρωί του Πάσχα φάτε αν μπορείτε μόνο φρούτα! Άντε και λίγο πασχαλινό τσουρέκι το οποίο αν είναι παραδοσιακό, χωρίς γέμιση ή επικάλυψη σοκολάτας προσδίδει περίπου 150 θερμίδες τα 100 γραμμάρια.

● Ο οβελίας κατέχει την κυρίαρχη θέση στο Πασχαλινό τραπέζι, τα 100 γραμμάρια άψητου κρέατος (αρνιού ή κατσικιού) δίνουν περίπου 370 θερμίδες! Προσοχή λοιπόν! Το μυστικό για να μην το παρακάνετε είναι να ξεκινήσετε το φαγητό σας καταναλώνοντας μια μεγάλη ποσότητα μαρουλοσαλάτας! Γενικά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά θα επιφέρουν γρηγορότερα κορεσμό και θα μειώσουν την απορρόφηση του κορεσμένου λίπους από το γεύμα σας.

● Τσουγκρίστε τα κόκκινα αβγά αλλά μην το παρακάνετε! Κάθε αβγό δίνει περίπου 75-80 θερμίδες και 215-230 mg χοληστερίνης. Η μαγειρίτσα είναι μια ιδιαίτερη σούπα με μοναδική γεύση, ωστόσο μία μερίδα μπορεί να μας δώσει μέχρι και 580 θερμίδες!

● Μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μην μπλέκετε το αίσθημα της δίψας με το αίσθημα της πείνας και καταλήγετε να τρώτε, ενώ στην πραγματικότητα απλώς διψάτε.

● Αν πιείτε προτιμήστε το κόκκινο κρασί με μέτρο!

● Οι ημέρες του Πάσχα είναι ιδανικές για να περπατήσετε στη φύση και να κάνετε αθλήματα. Μην χάσετε λοιπόν την ευκαιρία να…κάψετε μερικές από τις επιπλέον θερμίδες που θα πάρετε.

● Το Πάσχα είναι μόνο μία μέρα που γρήγορα θα περάσει. Αμέσως μετά μπορούμε να ξαναγυρίσουμε σε πιο φυσιολογική διατροφή. Το καλύτερο βέβαια είναι να απαλλαχτούμε από τα περισσεύματα του πασχαλινού τραπεζιού όσο γίνεται πιο γρήγορα ώστε να ξαναγυρίσουμε το συντομότερο στις καθημερινές μας διαιτητικές συνήθειες.

Πηγή:Υγείαonline.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα