Η ώρα της κάλπης και της αλήθειας για όλους…

-Δυναμική Σαμαρά στην ευθεία

-Τα αντικειμενικά διλήμματα εν όψει της 6ης Μαΐου

-Πώς επηρεάζουν οι ευρωπαϊκές εξελίξεις την εκλογική μάχη

-Εκτός Βουλής κινδυνεύει να μείνει ο Καρατζαφέρης

-Γιατί η χώρα δεν μπορεί να μπει σε «περιπέτειες»

-Τα «αυτοδύναμα» πλεονεκτήματα της Ν.Δ. και οι επιδιώξεις του ΠΑΣΟΚ

-Την τρίτη θέση διεκδικεί ο Τσίπρας

Νέα

δεδομένα στο προεκλογικό παιχνίδι διαμορφώνουν μια εβδομάδα πριν από τις κάλπες οι εξελίξεις στην Ευρώπη και οι τάσεις για «χαλάρωση» των όρων προσαρμογής των ωρών του Νότου.

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Αυτό ενισχύει τα αντικειμενικά διλήμματα εν όψει των εκλογών για τη χώρα μας, αφού η ανάγκη για μια ισχυρή κυβέρνηση που θα μπορέσει με αποφασιστικότητα να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και την ευκαιρία προς όφελος της Ελλάδας γίνεται αυτομάτως μεγαλύτερη. Οι τελευταίες ενδείξεις δείχνουν να ενισχύεται συνολικά η δυναμική Ν.Δ. και Σαμαρά, ενώ στάσιμη παραμένει η κατάσταση του ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται ότι οι εξαγγελίες του οικονομικού προγράμματος ενίσχυσαν περαιτέρω την εικόνα των γαλάζιων. Την ίδια ώρα η δυναμική Σαμαρά, αλλά και οι συνεχείς αλλαγές στάσης του Καρατζαφέρη φαίνεται ότι περιορίζουν σε ποσοστά εκτός Βουλής το ΛΑΟΣ.

Ήδη τα βλέμματα των περισσοτέρων έχουν στραφεί από τώρα στην 7η Μαΐου, αφού αναγνωρίζεται ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ούτε περιθώριο για ατέρμονες διαβουλεύσεις, που θα οδηγήσουν τη χώρα σε σκηνικό ακυβερνησίας και θα βυθίσουν την οικονομία και την κοινωνία σε χειρότερες καταστάσεις.

Επτά μέρες πριν από τις κάλπες και με μια προεκλογική περίοδο που δεν μοιάζει σε τίποτε με όλες τις προηγούμενες μετά τη μεταπολίτευση, τα βασικά διλήμματα για τους ψηφοφόρους συμπυκνώνονται σε δύο. Το ένα είναι αν θα επιλέξουν κάποιο από τα κόμματα του λεγόμενου «ευρωπαϊκού τόξου» ή θα ψηφίσουν με βάση την «αντιμνημονιακή» ρητορική, που αναπτύσσεται είτε στον χώρο της δεξιάς, είτε στον χώρο της αριστεράς. Και το άλλο δίλημμα έχει να κάνει με την επιλογή μιας ισχυρής και συμπαγούς κυβέρνησης ή εντός (απροσδιόριστου και ασαφούς μέχρι σήμερα) σχήματος συνεργασίας.

Άλλωστε την επομένη κιόλας των εκλογών θα πρέπει να «συνεχιστούν» όσα έχει συμφωνήσει η χώρα υπό το φως των νέων δεδομένων. Η τρόικα ουσιαστικά δεν έφυγε ποτέ από την Αθήνα και τώρα οι συζητήσεις διεξάγονται με την κυβέρνηση στο παρασκήνιο. Επισήμως η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τηρεί σιγήν ιχθύος περιμένοντας και τις πολιτικές ισορροπίες στην Ευρώπη μετά τις 6 Μαΐου και την αναμενόμενη εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στις γαλλικές εκλογές.

Χωρίς χαλάρωση

Στην κυβέρνηση και τα κόμματα θεωρείται πάντως βέβαιο ότι, αν αποφασιστεί χαλάρωση της λιτότητας για όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει απέξω. Υπενθυμίζεται ότι ως το τέλος Ιουνίου πρέπει να προετοιμασθεί, να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί το νέο Μεσοπρόθεσμο για την περίοδο 2013-2016, που περιλαμβάνει τα μέτρα 11,6 δισ. ευρώ, δηλαδή 5,5% του ΑΕΠ.

Οι επικεφαλής της τρόικας θα

Keywords
Τυχαία Θέματα