Διαρκής φορολογική παγίδα η υποχρεωτική χρήση του πλαστικού χρήματος

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ο νέος νόμος για την υποχρεωτική χρησιμοποίηση του πλαστικού χρήματος συνιστά μια διαρκής φορολογική παγίδα για εκατομμύρια μισθωτούς, ανέργους και ηλικιωμένους. Σημειώνεται πως από την 1/1/2017 οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να δαπανούν το 10%-20% των χρημάτων τους μέσω καρτών.

Οι παγίδες και η προχειρότητα του κράτους

Καταρχήν ελλοχεύει ο κίνδυνος της επιβολής προστίμων αν δεν πραγματοποιούνται δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, ενώ την ίδια στιγμή αυτή η υποχρέωση ενδέχεται να οδηγήσει σε «φουσκωμένες» κάρτες με

αποτέλεσμα την επιβολή πανωτοκίων η ακόμη περισσότερο, αυξημένων τεκμηρίων. Παράλληλα οι ηλικιωμένοι φορολογούμενοι όπως και οι πολίτες με βαριές αναπηρίες σύμφωνα με τον νέο νόμο υποχρεούνται από το νέο έτος να συλλέγουν χάρτινες αποδείξεις.

Ειδικότερα :

■ Επιβάλλεται πρόστιμο 22%για όσους δεν πραγματοποιούν μέσω κάρτας τις δαπάνες που απαιτούνται από το κράτος.

■ Υποχρεούνται ακόμη και οι άποροι να πραγματοποιούν αγορές με κάρτες και με χρήματα που ουσιαστικά δεν έχουν, λόγω του τεκμαρτού εισοδήματος που τους βαραίνει.

■ Ταυτόχρονα τόσο οι άνεργοι όσο και νοικοκυρές χωρίς εισόδημα δεν καλύπτονται από τις αγορές που πραγματοποιεί ο/η σύζυγος που διαθέτει κάρτα και εισοδήματα.

■ Άνθρωποι με βαριά αναπηρία όπως και ηλικιωμένοι που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές έχουν την υποχρέωση να προσκομίζουν αποδείξεις που να αντιστοιχούν στο 10%-20% του εισοδήματός τους.

Σε κάθε περίπτωση η προχειρότητα, η ταχύτητα και ο κακός σχεδιασμός του συγκεκριμένου νόμου αν και βρίσκεται εδώ και καιρό σε διαβούλευση, είναι πολύ πιθανό να εξελιχθεί σε μια διαρκή φορολογική μέγγενη με τους πολίτες να καλούνται να πληρώσουν είτε πρόστιμα είτε να έρχονται αντιμέτωποι με φορολογικούς ελέγχους λόγω των τεκμηρίων.

Το άρθρο Διαρκής φορολογική παγίδα η υποχρεωτική χρήση του πλαστικού χρήματος εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα