Διαφωνία υπουργών για την… ανταγωνιστικότητα του γάλατος

«Θα χυθεί γάλα» μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του υπουργείου Ανάπτυξης με αφορμή την πρόταση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Ανχέλ Γκουρία για επέκταση του χρονικού περιθωρίου. Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, η πώληση αυτή του φρέσκου γάλακτος ενέχει κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών, καθώς «αν πούμε ότι εμείς θα επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής στις εννέα ημέρες, μπορεί να έχουμε περισσότερα ζητήματα διασφάλισης της υγείας του καταναλωτή και να προκληθούν προβλήματα», όπως σημείωσε μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και

Εμπορίου της Βουλής.

«Την άποψή μου τη λέω δημόσια με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο» σχολίασε εξηγώντας ότι στην Ελλάδα η φρεσκότητα υπολογίστηκε σε πέντε ημέρες, ενώ σε βορειότερες χώρες, όπως στην Ολλανδία ή τη Φινλανδία, φτάνει στις επτά ημέρες διότι επικρατούν συγκεκριμένες συνθήκες παραγωγής.

Ο κ. Τσαυτάρης επεσήμανε ότι αντίθετα απ' ό,τι συμβαίνει στις βόρειες χώρες, στην Ελλάδα το γάλα μεταφέρεται πολλές φορές σε «γκιούμι» (μεταλλικές κανάτες) και όχι σε ειδικές παγολεκάνες, σε θερμοκρασία 40 βαθμών Κελσίου, με τα φορτηγά να διανύουν αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων. Ωστόσο, « αν η επέκταση περάσει θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι διασφαλίζεται ο καταναλωτής στις συγκεκριμένες συνθήκες του τόπου» και για αυτό, όπως είπε, στη συζήτηση πρέπει να μπει και ο καταναλωτής και η υγεία του και η υποστήριξη της εγχώριας παραγωγικής διαδικασίας.

Αποφασισμένος ο Κ. Χατζηδάκης

Παρά τις αντιρρήσεις του κ. Τσαυτάρη, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, εμφανίζεται εμφανισμένος να προχωρήσεις στις συστάσεις του ΟΟΣΑ. «Αυτά τα ανέχτηκε επί δεκαετίες το πολιτικό σύστημα και στο τέλος τα λούστηκε. Αυτό δεν θα συνεχιστεί», σχολίασε χαρακτηριστικά ο υπουργός αναφέροντας: «Φεύγουμε από την προκρούστεια λογική των πέντε ημερών... Είναι λίγο αστεία αυτά, αν είναι δηλαδή 5,5 ημέρες και όχι 5 η διάρκεια του γάλακτος δεν είναι φρέσκο; γιατί να μην έχει πρόσβαση ο καταναλωτής πρόσβαση σε χαμηλότερη τιμή;».

«Την ώρα που 1 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλείες τους, έχουν δεχθεί μειώσεις στα εισοδήματά τους και κανείς δεν έχει κλάψει γι’ αυτούς, ας έρθουν και κάποιες κοινωνικές ομάδες να συνεισφέρουν κάτι για να βγούμε από την κρίση. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε να αγοράζουμε το ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη ή να αγοράζουμε ψωμί κατά προσέγγιση» σημείωσε.

«Εμείς πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας κυρίως τους πολλούς ανυπεράσπιστους έλληνες καταναλωτές. Πρέπει να βγάλουμε από τη μέση εμπόδια στην αγορά, που αφορούν κυρίως τη νομοθεσία, οι ομάδες αυτές κερδίζουν τη δική τους μάχη και όλοι μαζί χάνουμε τον πόλεμο».

Keywords
Τυχαία Θέματα