Δεν πληρώνουμε, δεν πληρώνουμε…

Φταίει η οικονομική κρίση. Βοηθά και η πολιτική αβεβαιότητα με τις θολές υποσχέσεις ανεύθυνων πολιτικών ότι θα «μας χαρίσουν τα δάνεια», αν εκλεγούν. Η αλήθεια όμως είναι ότι υπάρχει αρνητική επίπτωση στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών από τις προσδοκίες που καλλιεργούνται για «κούρεμα» οφειλών.

Οι καθυστερήσεις αποπληρωμής των δανείων συνεχίζουν μια σταθερά ανοδική πορεία, ωθούμενες από τις συνθήκες βαθιάς ύφεσης. Εκτιμήσεις τραπεζιτών φέρουν, στο πεντάμηνο, τον δείκτη των επισφαλειών άνω του 18%, επίπεδο

που συγκρατείται από τις εκτεταμένες ρυθμίσεις. Οι ίδιες τραπεζικές πηγές διατύπωναν ανησυχίες ότι η παρατεταμένη, εν τέλει, προεκλογική περίοδος, σε συνδυασμό με εξαγγελίες περί «κουρέματος» οφειλών, θα ενέτειναν μία τάση καθυστερήσεων, που ήδη καταγράφεται ως αποτέλεσμα του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος.

Δεν σημειώθηκε όξυνση, παρά μόνο οριακά, αλλά ο «πονοκέφαλος» παραμένει για τις διοικήσεις των τραπεζών, όσο δεν σταθεροποιούνται τουλάχιστον οι συνθήκες, έτσι που οι «ρυθμίσεις» να πιάνουν τόπο.

Του Χρήστου Κώνστα

Keywords
Τυχαία Θέματα