Δεν δέχθηκε τις παραιτήσεις των υπουργών της κεντροδεξιάς ο Λέτα

Συνεχίζεται η πολιτική κρίση στην Ιταλία, με το νέο επεισόδιο να εκτυλίσσεται απόψε με τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα να μη δέχεται τις παραιτήσεις των πέντε υπουργών της κεντροδεξιάς, μια μόλις ημέρα πριν από την κρισιμότατη ψήφο εμπιστοσύνης από το Ιταλικό κοινοβούλιο προς την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι συναντάται εκ νέου απόψε με στενούς του συνεργάτες, προσπαθώντας να αποτρέψει την απόσχιση των στελεχών του που θέλουν να παραμείνει η κυβέρνηση στη θέση της και να προκαλέσει κυβερνητικό «κενό».

Ο Μπερλουσκόνι σε επιστολή

του στο εβδομαδιαίο περιοδικό Τempi χαρακτηρίζει «αφερέγγυα πρόσωπα» τον πρωθυπουργό Λέτα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έπρεπε να καταλάβουν πως την στιγμή που αποφάσισαν να μην θέσουν θέμα σεβασμού των πολιτικών δικαιωμάτων του ηγέτη της κεντροδεξιάς, κατέστρεφαν ένα καίριας σημασίας στοιχείο της αξιοπιστίας τους, υπονόμευαν την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Πώς μπορεί να θεωρείται αξιόπιστος κάποιος ο οποίος δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την ελεύθερη πολιτική δράση του κύριου κυβερνητικού εταίρου του;». «Έστω κι αν ξέρω πόσο ρίσκο αναλαμβάνω, αποφάσισα να θέσω τέλος στην κυβέρνηση Λέτα», είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η ιταλική κεντροδεξιά βρίσκεται ένα βήμα πριν την διάσπαση, με το όνομα «Νέα Ιταλία» να ακούγεται για το κόμμα κεντρώων βουλευτών και γερουσιαστών, οι οποίοι προτίθενται να εγκαταλείψουν το στρατόπεδο Μπερλουσκόνι.

Ενδεικτική της σύγχυσης και των διαφορετικών απόψεων στο στρατόπεδο του κόμματος του Καβαλιέρε είναι η προτροπή του γραμματέα του κόμματός του Αντζελίνο Αλφάνο, ο οποίος είπε: «Πιστεύω ότι αύριο η κεντροδεξιά πρέπει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση (σ.σ. συνεργασίας υπό τον κεντροαριστερό Πρωθυπουργό) Λέτα».

Από χθες πάντως πληροφορίες ανέφεραν πως περί τους 20 γερουσιαστές της Κεντροδεξιάς ήταν πιθανό να αποχωρήσουν από την παράταξη εάν ο ηγέτης της, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επιμείνει στην απόφασή του να διαλύσει την κυβερνητική συμμαχία με την Κεντροαριστερά και το Κέντρο.

Υπενθυμίζεται, πως ο Λέτα ανακοίνωσε πως θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, αφότου ο Μπερλουσκόνι έδωσε εντολή στους προερχόμενους από το κόμμα του υπουργούς να παραιτηθούν από την κυβέρνηση, διαμαρτυρόμενος τάχα για την αύξηση του ΦΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα