Δε λύγισε ούτε στο χαμό του γιου του ο Ντερτιλής που παραμένει αμετανόητος…

Αρνητικός ήταν ο Νικόλαος Ντερτιλής, τελευταίος κρατούμενος εκ των πρωταιτίων της χούντας, στην άδεια που του χορήγησε ο αναπληρωτής διευθυντής των φυλακών Κορυδαλλού, για να μεταβεί στην κηδεία του γιου του, Βασίλη το Σάββατο ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 62 ετών από εγκεφαλικό ανεύρυσμα.

Ο γιος του πρωτοστασιαστή της χούντας Νικόλαου Ντερτιλή

τάχθηκε στο πλευρό της Δημοκρατίας ενώ ο πατέρας του είχε προτιμήσει το πραξικόπημα ως σωτηρία της χώρας. Επρόκειτο για τον επικεφαλή του Τμήματος Ειδικών Αποστολών που έγινε ιδιαίτερα γνωστός στις αρχές της δεκαετίας του '90. Είχε αναλάβει πολλές μυστηριώδεις αποστολές κατά καιρούς, ενώ μια από αυτές ήταν η επιχείρηση απεγκλωβισμού ομογενών από το Σοχούμι. Ο Βασίλης Ντερτιλής έχασε την μάχη με την ζωή στην πιο δύσκολη μάχη που είχε δώσει έως τότε.

Η χορήγηση ειδικής άδειας ήλθε μετά από παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη ο οποίος μάλιστα διευκρίνισε ότι η μεταγωγή του θα γινόταν χωρίς χειροπέδες, ενάντια στον κανονισμό. Ο Ντερτιλής ενημερώθηκε επί των προθέσεων του υπουργού Δικαιοσύνης και υπέβαλε στη διεύθυνση των φυλακών δήλωση στην οποία αναφέρει ότι δεν επιθυμεί να μεταβεί στην κηδεία του υιού του.

Ο Νικόλαος Ντερτιλής, βρίσκεται στη φυλακή από το 1975, όταν καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του 20χρονου Μιχάλη Μυρογιάννη στα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Σκληρός και αποφασισμένος, παρά τα 93 του χρόνια, ο Ντερτιλής  μέσα από το κελί του και ξεκαθαρίζει: «Δεν μετανιώνω για όσα έγιναν γιατί είμαι στρατιώτης φασίστας». Ο πρώην στρατηγός Ντερτιλής καταδικάστηκε το 1975 σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του 20χρονου Μιχάλη Μυρογιάννη στα γεγονότα του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973.

Αμετανόητος, σκληρός και αποφασισμένος. Ο Νικόλαος Ντερτιλής, ο τελευταίος των χουντικών που παραμένει στις φυλακές αρνούμενος να καταθέσει αίτηση χάριτος. Δηλώνει ότι δεν μετάνιωσε για τίποτα, υπερασπίζεται την επανάσταση και σχολιάζει τη σημερινή οικονομική κρίση και την εγκληματικότητα. Στο ερώτημα αν θα ήθελε να βγει έστω και τώρα από τον Κορυδαλλό απαντά: «Μου ζητούν να υπογράψω αίτηση χάριτος για να με αποφυλακίσουν, αλλά δεν θα τους κάνω τη χάρη. Θα πεθάνω στη φυλακή».

 

Keywords
Τυχαία Θέματα