«Χτύπημα στην φοροδιαφυγή μέσω καταναλωτών», το νέο σχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Μέσω καταναλωτών θα πιαστεί η μεγάλη φοροδιαφυγή σε ιατρεία, συνεργεία και φροντιστήρια, που ευθύνονται για ένα μεγάλο μέρος της φοροδιαφυγής, αφού η εντολή της ΓΓΔΕ, Κατερίνας Σαββαΐδου προς τους ελεγκτές είναι σαφής: «Ζητάτε αποδείξεις από τους καταναλωτές».

Οι καταναλωτές δεν πρέπει να παραξενευτούν καθόλου, εάν βγαίνοντας από ένα ιατρείο, οι ελεγκτές της εφορίας τους ζητήσουν να τους παρουσιάσουν την απόδειξη που πήραν, αν πήραν, από τον γιατρό. Γιατί εάν δεν τους έχει δώσει απόδειξη, τότε

οι εφοριακοί θα εισέρχονται στο ιατρείο και θα κάνουν φύλλο και φτερό τον γιατρό.

Με βάση την Εγκύκλιο δίνονται οδηγίες, οι οποίες είναι απολύτως σαφείς:

-Κάθε συνεργείο μερικού επιτόπιου ελέγχου, όταν διαπιστώνει διακίνηση αγαθών στον δρόμο ή έξοδο πελατών από κάθε είδους επαγγελματική εγκατάσταση πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, θα ζητά το προβλεπόμενο από τον νόμο παραστατικό διακίνησης ή πώλησης.

-Εφόσον διαπιστωθεί ότι εκδόθηκε το προβλεπόμενο από τον νόμο παραστατικό, θα σημειώνονται τα στοιχεία του εκδότη (ονοματεπώνυμο ή επωνυμία, ΑΦΜ, διεύθυνση, αρμόδια ΔΟΥ). Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει λόγος για την είσοδο των μελών του συνεργείου στην επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία.

Όμως εάν εντοπιστεί πολίτης, ο οποίος έχει κάνει αγορές, αλλά δεν έχει απόδειξη ή αρνείται να την δείξει; Και πάλι οι οδηγίες είναι σαφείς:

-Εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση παραστατικού διακίνησης ή πώλησης, καθώς και στις περιπτώσεις που τα παραστατικά που αφορούν τη συναλλαγή δεν επιδεικνύονται στο συνεργείο ελέγχου, τα μέλη του συνεργείου θα εισέρχονται στην επαγγελματική εγκατάσταση, θα αναφέρουν την ιδιότητά τους, θα επιδεικνύουν την εντολή ελέγχου και την αστυνομική τους ταυτότητα και θα επαληθεύουν την παράβαση, θεωρώντας ταυτόχρονα τα βιβλία (στις περιπτώσεις που η επιχείρηση υποχρεούται σε ενημέρωση βιβλίων και εφόσον αυτά επιδειχθούν) και τα στοιχεία της επιχείρησης (ημερομηνία ελέγχου, ονοματεπώνυμο υπαλλήλων, υπογραφές).

– Στη συνέχεια θα ελέγχουν αν αποδόθηκαν οι επιρριπτόμενοι και παρακρατούμενοι φόροι (Φ.Π.Α, Φ.Μ.Υ., αμοιβές τρίτων, κ.λπ.) θα αναζητείται η υποβληθείσα δήλωση και η σχετική ταυτότητα οφειλής.

Τι γίνεται με τους επιτόπιους ελέγχους σε καταστήματα και ταβέρνες;

-Στις περιπτώσεις επιχειρήσεων εστιάσεως και αναψυχής (π.χ. ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, πιτσαρίες, καφενεία, μπαρ κ.λπ.), η είσοδος εντός του καταστήματος ή στους εξωτερικούς χώρους αυτού είναι απαραίτητη, προκειμένου να διαπιστωθεί η έκδοση παραστατικού λιανικής πώλησης για την επιτόπια κατανάλωση φαγητών, ποτών κ.λπ.

«Ανάκριση» στους καταναλωτές για τις αποδείξεις

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν οι έλεγχοι για έκδοση αποδείξεων σε μια σειρά επαγγελματιών, οι οποίοι μέχρι το τέλος του 2013 είχαν υποχρέωση τήρησης πρόσθετων βιβλίων ασφαλών πληροφοριών. Για ιατρεία, συνεργεία, εκπαιδευτήρια, γυμναστήρια και άλλες επαγγελματικές ομάδες από την 1η Ιανουαρίου 2014 καταργήθηκε η υποχρέωση τήρησης ασφαλών πληροφοριών (πρόσθετα βιβλία που προβλέπονταν από τις διατάξεις του Κ.Β.Σ. ή του Κ.Φ.Α.Σ.) από όλες τις κατηγορίες υπόχρεων.Για αυτές τις επαγγελματικές ομάδες, λοιπόν, οι οδηγίες που έχουν λάβει οι ελεγκτές είναι «να ζητούν πληροφορίες από τους εξερχόμενους πελάτες για τις υπηρεσίες που τους παρείχαν οι παραπάνω επαγγελματίες φορολογούμενοι και στη συνέχεια να ελέγχουν αν εκδόθηκαν τα προβλεπόμενα από το ν.4308/2014 παραστατικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα