Οικογενειακή υπόθεση το σινεμά

Αυτή την εβδομάδα στις επιλογές μας είναι δύο ταινίες που έχουν ένα κοινό… πρόβλημα: Ο μπαμπάς και η μαμά εγκαταλείπουν τα παιδιά τους με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο!

της Αγγελικής Γκαλμπένη

Ωστόσο, τα παιδιά αποδεικνύονται πιο ώριμα και δίνουν τη λύση! Δράμα και κωμωδία μπλέκονται περίτεχνα, ειδικά όταν έρχονται απ’ τη Γαλλία!

Με τον μπαμπά ή τη μαμά;

Λεζάντα: ΚΩΜΩΔΙΑ, 85’ | ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:

ΜΑΡΤΕΝ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΟΝ | ΠΑΙΖΟΥΝ: ΛΟΡΑΝ ΛΑΦΙΤ, ΜΑΡΙΝΑ ΦΟΥΑ, ΑΛΕΞΑΝΤΡ ΝΤΕΡΟΥΣΟ | ΧΩΡΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΓΑΛΛΙΑ, ΒΕΛΓΙΟ

Έχετε σκεφτεί πώς είναι η ζωή στο σπίτι μιας θεότρελης οικογένειας; Και αν απαντήσετε «ναι», αυτό που συμβαίνει στο σπίτι της Φλοράνς και του Βενσάν είναι… πέρα από κάθε φαντασία!

Η Φλοράνς και ο Βενσάν είναι ένα ζευγάρι, που από τότε που γνωριστήκανε είχανε έντονη καθημερινότητα, με συχνούς τσακωμούς που κατέληγαν σε κυνηγητά και πάλη. Αυτοί οι τσακωμοί όμως, όσο έντονοι και να ήταν, δεν ήταν αρκετοί για να χωρίσουν την περίεργη αγάπη που τρέφει ο ένας για τον άλλο. Μεγάλωσαν και την περίοδο που τους πετυχαίνουμε εμείς έχουν ήδη τρία παιδιά, ένα μεγάλο σπίτι και είναι και οι δύο πολύ επιτυχημένοι στη δουλειά τους. Όπως έμαθαν όλα αυτά τα χρόνια να διαχειρίζονται τα μεταξύ τους προβλήματα, έτσι και τώρα έχουν αποφασίσει να χωρίσουν, αλλά με καλό τρόπο. Το μόνο τους πρόβλημα και εμπόδιο είναι ότι δεν ξέρουν πώς να το πουν στα παιδιά τους! Όταν δε μαθαίνουν και οι δύο ότι έχουν πάρει προαγωγή στη δουλειά τους και θα πρέπει να λείψουν για ένα διάστημα στο εξωτερικό, βγαίνουν τα μαχαίρια με μόνο στόχο… να μην πάρουν την κηδεμονία των παιδιών τους!

Γαλλική κωμωδία, πια, ξέρουμε όλοι τί σημαίνει. Και συνήθως είναι ένα στοιχείο σε μια ταινία για το πόσο καλή θα είναι. Η Γαλλία, όμως, έχει αρχίσει να κάνει ταινίες σε πολύ πιο τακτά χρονικά διαστήματα και τα στάνταρτ που περιμένουμε από μια γαλλική ταινία, έχουν ανέβει πολύ. Η ταινία «Με τον μπαμπά ή τη μαμά;» κρατάει τον πήχη ψηλά και προσφέρει αβίαστο ξεκαρδιστικό γέλιο. Είναι πολύ προχωρημένο το τι κάνουν στα παιδιά τους, για να μην επιλέξουν τον εκάστοτε γονιό, πολλές φορές είναι τραγικό -π.χ. βάζει η μία σαπούνι στο φαγητό τους ή ο άλλος γίνεται αφορμή για να σπάσει ο μεγάλος γιος το χέρι του- αλλά απ’ την αρχή ξέραμε ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια «κανονική οικογένεια».

Το σενάριο των Αλεξάντρ ντε Λα Πατελιέ και Ματιέ Ντελαπόρτ είναι από μόνο του αριστούργημα και η σκηνοθετική αβεβαιότητα που διαφαίνεται και στην αρχή, αλλά και σε κάποια σημεία κατά τη διάρκεια της ταινίας, δεν μπορεί να υπερισχύσει. Το συγγραφικό αυτό δίδυμο το ξέρουμε και από άλλες ταινίες, θυμηθείτε το «Για όλα Φταίει τ’ Όνομά σου» ή το «22 Σφαίρες», με τελευταία το «Ο επιφανής άγνωστος», το οποίο είχαν σκηνοθετήσει οι ίδιοι. Θα προτιμούσα να το είχαν κάνει και σε αυτήν την ταινία. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι αξιοθαύμαστες με ξεκάθαρη υπεροχή της Μαρίνα Φουά στον ρόλο της μητέρας. Ακόμη και τα παιδιά, όμως, έχουν αφήσει όλα εξαιρετικές εντυπώσεις με το διακριτικό τους παίξιμο. Η ταινία θα σας χαρίσει απίστευτες στιγμές γέλιου, σε όποιο μέρος και να την απολαύσετε!

Οικογενειακές ανισορροπίες

Λεζάντα: ΚΩΜΩΔΙΑ, 98’ |ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΜΑΓΙΑ ΦΟΡΜΠΣ | ΠΑΙΖΟΥΝ: ΜΑΡΚ ΡΑΦΑΛΟ, ΖΟΕ ΣΑΛΝΤΑΝΑ, ΊΜΟΤΖΕΝ ΓΟΛΟΝΤΑΡΣΚΙ | ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΑΜΕΡΙΚΗ

Πρόκειται για μια κωμωδία με δραματικές διαστάσεις, καθώς ο πατέρας αυτής της οικογένειας είναι μανιοκαταθλιπτικός και αυτό έχει αλλάξει την καθημερινότητα και της γυναίκας του, αλλά και των δυο κοριτσιών του.

Ο Καμ Στούαρτ συντηρεί την οικογένεια του από την περιουσία που του έχει απομείνει. Δεν δουλεύει και δεν δέχεται κανόνες στη ζωή του, κάνει «ό,τι του έρθει» που λέμε. Καθόλου έμπιστος πατέρας και σύζυγος προσπαθεί μάταια να αντιμετωπίσει την πάθησή του. Όταν τα πράγματα στενεύουν αρκετά στα οικονομικά τους, η γυναίκα του θα πάει στη Νέα Υόρκη για να κάνει το μεταπτυχιακό της, ώστε να εξασφαλίσει στις κόρες της ένα καλύτερο μέλλον. Επίσης σκέφτεται ότι αφήνοντας τον Καμ υπεύθυνο για τα παιδιά και το σπίτι, ίσως τελικά τον βοηθήσει να βρει τον εαυτό του και τον ρόλο του σε αυτόν τον κόσμο. Οι κόρες, όμως, δεν κάνουν εύκολη την προσπάθεια του μπαμπά και μέχρι να επιστρέψει η μητέρα ή θα τρελαθούν κι αυτές ή θα γίνει αυτός καλά!

Η ιστορία αυτή βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και στην ουσία σκιαγραφεί τον τρόπο με τον οποίο η κάθε οικογένεια βρίσκει τον τρόπο να βοηθήσει τα μέλη της όταν το χρειάζονται. Πολλές φορές τα παιδιά είναι αυτά που δίνουν τις πιο ώριμες λύσεις! Ο πρωταγωνιστής, ο Μαρκ Ράφαλο, είναι με αυτήν την ερμηνεία του υποψήφιος για Όσκαρ. Το Όσκαρ αυτό θα είναι ένα από τα πολλά βραβεία που έχει δεχτεί μέχρι τώρα στην καριέρα του.

Η σκηνοθέτις αφήνει από την αρχή τα παιδιά να πούνε την ιστορία κι αυτό μας ξεκαθαρίζει απ’ την έναρξη της ταινίας ποιός έχει πιο καθαρό μυαλό για να πει την ιστορία. Τα πλάνα της είναι μεν γεμάτα με χρώμα, αλλά σε όλα υπάρχει και μια τάση προς το σκοτεινό, όπως συμβαίνει και στην ψυχολογία του ήρωα της ταινίας. Μια γλυκιά ιστορία με φόντο το χιούμορ και το οικογενειακό δράμα.

ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Όλα θα πάνε καλά (από 13/8)

Ένας συγγραφέας κατά λάθος σκοτώνει με το αυτοκίνητό του ένα παιδί και οι τύψεις τον ακολουθούν από τότε σε κάθε στιγμή της ζωής του.

Το πάρτι του αποχαιρετισμού (από 20/8)

Σε έναν οίκο ευγηρίας οι παππούδες φτιάχνουν μόνοι τους μια μηχανή ευθανασίας για να βοηθήσουν τον ετοιμοθάνατο φίλο τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα