Χέλμουτ Σμιτ: "Εθνικός εγωισμός" στη διαχείριση της κρίσης από τη Μέρκελ

Για διαχείριση της ευρω-κρίσης με «εθνικό εγωισμό» κατηγόρησε την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες το βράδυ σε εκπομπή της γερμανικής τηλεόρασης. Μάλιστα υποστήριξε πως η κυρία Μέρκελ έχει μερίδιο ευθύνης για την σάτιρα με τη σβάστικα που υφίσταται

από ξένα μέσα ενημέρωσης.

Υπέρ της κυρίας Μέρκελ τάχθηκε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, ο οποίος παρευρέθη στην ίδια εκπομπή, ο οποίος δήλωσε ότι πιστεύει στον «υψηλό ορθολογισμό» της, αλλά και στην προθυμία της να δράσει.

Ο κ. Γκάουκ υποστήριξε επίσης ότι πολλές γειτονικές χώρες συμφωνούν σήμερα με τη Γερμανία. Ο ίδιος δεν αρνήθηκε, ωστόσο, ότι στο παρελθόν οι Γερμανοί όφειλαν, στη βάση της «λύπης και της ντροπής», αλλά και της έννοιας της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου των γειτόνων τους να λένε, «δεν είμαστε εμείς εκείνοι οι δολοφόνοι» και επεσήμανε την αναγκαιότητα να μην εγκαταλειφθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο. «Διότι έχουμε ήδη σκοτώσει μαζικά έξι εκατομμύρια Εβραίους», δήλωσε χαρακτηριστικά και κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου ότι ενδέχεται να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η Γερμανία αναζητεί εκ νέου κεντρικό ρόλο στην Ευρώπη.

Ο κ. Σμιτ δήλωσε αντίθετος με το δημοψήφισμα για την ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας, καθώς, όπως είπε, κάτι τέτοιο δείχνει ότι εκείνοι, οι οποίοι ασχολούνται εντατικά και επαγγελματικά με το θέμα, δεν μπορούν να δώσουν λύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα