Χαμός στο Ευρωκοινοβούλιο με ομιλία Τσίπρα και επίθεση εναντίον του από Λαϊκό κόμμα και Φιλελεύθερους

Την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη, έναντι της χώρας μας αποτύπωσε η σημερινή επεισοδιακή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο οποίο μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε πολλά σημεία της ομιλίας του αποδοκιμάστηκε αλλά και χειροκροτήθηκε από την πλευρά της αριστεράς και από αυτούς που πρόσκεινται σε Μαρίν Λεπέν και Φάρατζ.

«Η κυβέρνηση ανέλαβε πριν από πέντε μήνες, όμως τα προγράμματα διάσωσης βρίσκονται σε ισχύ

εδώ και πέντε χρόνια». είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Αναλαμβάνω την ευθύνη για τους πέντε μήνες, όμως να αναγνωρίσουμε ότι η ευθύνη για τα σημερινά αδιέξοδα δεν αφορούν τους 5 μήνες, αλλά τα 5 χρόνια εφαρμογής προγραμμάτων που δεν οδήγησαν πουθενά. Ο ελληνικός λαός έκανε πρωτοφανή προσπάθεια, εξαντλήθηκαν οι αντοχές τους. Σέβομαι την προσπάθεια άλλων λαών να αντεπεξέλθουν σε ανάλογα μέτρα, όμως πουθενά αυτά τα προγράμματα δεν ήταν τόσο σκληρά και τόσο μεγάλης διάρκειας όσο εδώ. Η πατρίδα μας έχει μετατραπεί σε ρεργαστήρι πειράματος και το πείραμα δεν πέτυχε.

Αυτό καλούμαστε να υλοποιήσουμε, διεκδικούμε συμφωνία που θα δίνει σήμα εξόδους από την κρίση, φως στο τέλος του τούνελ, δεν αρνείται κανείς τις μεταρρυθμίσεις αρκεί να μεταφέρουν το βάρος σε αυτούς που μπορούν να τα σηκώσουν και όχι σε μισθωτούς, εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Η πρόταση που καταθέτουμε είναι πρόταση που περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και με το κατά δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσειες. Πρώτος στόχος η καταπολέμηση της ανεργίας, το αίτημα για άμεση δέσμευση ώστε να αρχίσει ουσιαστικός διάλογος.Καταθέσαμε πρόταση στο Eurogroup και ελπίζω τις επόμενες μέρες ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις. Οι προτάσεις δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν το ευρωπαίο φορολογούμενο. Τα χρήματα δεν κατέληξαν ποτέ στον Ελληνικό λαό, αλλά στις τράπεζες. Αυτές σώθηκαν. Το πρόγραμμα δεν υλοποιείτο επειδή το πρόγραμμα αυτό δεν βρίσκει κοινωνική συναίνεση, δεν αρκεί να είναι μόνο ορθό, αλλά και να μπορεί να εφαρμοστεί.

Παρ” όλα αυτά δεν είμαι από τους πολιτικούς που ισχυρίζονται πως για όλα τα δεινά ευθύνονται οι κακοί ξένοι. Για πάρα πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις είχαν πελατειακό κράτος, ενίσχυσαν την διαφθορά, τη διαπλοκή της πολιτικής με την οικονομική εξουσία. Δεν τα έβαλαν με το τρίγωνο της διαπλοκής ανάμεσα σε πολιτικό κατεστημένο, ολιγάρχες – τράπεζες. Καμία δεν βελτίωσε την αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής. Δυστυχώς οι προτάσεις αυτές επικεντρώνονται σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις με στόχο να αλλάξουν την Ελλάδα, οι παλιές κυβερνήσεις δεν τις ήθελαν. Ερχόμαστε με την ισχυρή εντολή του λαού και την αποφασιστική μας βούληση όχι να συγκρουστούμε με την Ευρώπη, αλλά με τα κατεστημενα στη χώρα μας. Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, η ελληνική κρίση είναι η αδυναμία της Ευρωζώνης να βρει λύση στην αυτοχρηματοδουμενη κρίση χρέους. Απαιτείται ευρωπαϊκή λύση, η ιστορία της Ευρώπης είναι ιστορία συγκρούσεων και συμβιβασμών, ιστορία ενότητας και όχι διαίρεσης, για αυτό μιλάμε για την ενωμένη. Ας μη γίνει διαιρεμένη….

Αμέσως μετά απάντησαν στον κ. Τσίπρα σε υψηλούς τόνους οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου

Πρώτος απ’ όλους ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος είπε:

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο κ. Τσίπρα, όμως εσείς καταστρέφετε την εμπιστοσύνη προς την Ευρώπη. Λέτε ψέματα, η απομείωση του ελληνικού χρέους δεν θα πλήξει τους τραπεζίτες, αλλά τις νοσοκόμες στη Σλοβακία. Κύριε Τσίπρα οι ακραίοι της Ευρώπης σας χειροκροτούν. Κάνετε παρέα με λάθος φίλους.

Πώς εξηγείτε στους Βούλγαρους ότι δεν δέχεστε περικοπές όταν σε 5 κράτη ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερος; Απορρίψατε τη βοήθεια που σας προσέφερε ο κ. Γιούνκερ. Στις άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, έγιναν μεταρρυθμίσεις. Καταθέσατε έναν καταστροφικό προϋπολογισμό και δεν μπορείτε να προσφέρετε την ελπίδα.

Οι άλλοι λαοί δικαιούνται να ψηφίζουν; Η Σλοβακία θα κάνει κι αυτή δημοψήφισμα αφού οι Σλοβάκοι δεν θέλουν να πληρώνουν τους Έλληνες. Ευρώπη δεν είναι το άθροισμα των δημοψηφισμάτων είναι η αναζήτηση του συμβιβασμού.Εμείς θα αντιπαρατεθούμε πολιτικά με τον κ.Τσίπρα. Εσείς θέλετε τη διαίρεση της Ευρώπης, εμείς αγαπάμε την Ευρώπη».

Γκι Φερχόφσταντ, επικεφαλής των φιλελευθέρων, που πήρε το λόγο στη συνέχεια, είπε:

«Είμαι θυμωμένος πραγματικά, συνεχώς μιλάτε κ. Τσίπρα για μεταρρυθμίσεις αλλά ποτέ δεν κάνετε προτάσεις. Είμαι θυμωμένος με τον κ. Τσίπρα, διότι εδώ και πέντε χρόνια υπνοβατούμε προς το Grexit και τώρα τρέχουμε προς τα εκεί με τα μάτια ανοιχτά και τον λογαριασμό θα τον πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Σταματήστε τη λειτουργία του πελατειακού κράτους. Χρειάζεστε πιο μικρό και ευέλικτο δημόσιο τομέα. Σταματήστε τα προνόμια στους στρατιωτικούς, στην εκκλησία, τις πολιτικές παρατάξεις και τα νησιά.

Δεν υπήρχε πρωθυπουργός ποτέ στην Ελλάδα με τόσο ισχυρή εντολή όσο εσείς. Γιαυτό πρέπει να προχωρήσετε σε μεταρρυθμίσεις και να τα αλλάξετε όλα, όπως έκανε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο μεγαλύτερος μεταρρυθμιστής του μεσοπολέμου. Είμαστε έτοιμοι να βρούμε μια λύση, όμως πρέπει να κάνετε κι εσείς αυτά που πρέπει. Δείξτε μας ότι είστε ηγέτης και όχι ψευτοπροφήτης.

Αποφασίστε πως θέλετε να μείνετε στην Iστορία κ. Τσίπρα: ως ένα εκλογικό ατύχημα που έκανε τον ελληνικό λαό φτωχότερο ή ως τον πραγματικό επαναστάτη μεταρρυθμιστή στην παράδοση που θεμελίωσε ο Τρικούπης και ο Βενιζέλος (φυσικά και δεν μιλάω για τον Βενιζέλο του ΠΑΣΟΚ)» είπε χαρακτηριστικά ο Φερχόφσταντ.

Ακολούθως πήρε το λόγο ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα.
«Η Ελλάδα είναι κομμάτι της Ευρώπης και της Ευρωζώνης. Είμαστε εξαρχής αντίθετοι με τους καιροσκόπους που παίζουν το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Δεν πρέπει να χωρίσουμε την Ολομέλεια, δεν πρέπει να διαιρέσουμε τα θεσμικά όργανα, αλλά να τα ενώσουμε. Δεν είναι παιχνίδι, διακυβεύεται το μελλον της Ευρώπης μέσα στην οποία είναι και η Ελλάδα.

Κύριε Τσίπρα, δεν ανήκετε στην ομάδα μου, στο κόμμα μου. Ωστόσο αισθάνομαι Ευρωπαίος και ως Ευρωπαίος σας λέω ότι για το καλό της Ευρώπης σας λέω ότι δεν θα δεχτούμε ποτέ ένα Grexit.

Ο ηγέτης του ευρωφοβικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Ν. Φάρατζ αλλά και η Μαρίν ΛεΠέν, του ακροδεξιού Γαλλικού Εθνικού Μετώπου, κάλεσαν τον κ. Τσίπρα «να βγάλει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης με το κεφάλι ψηλά».

Keywords
Τυχαία Θέματα