«Μπλόκο» στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές από το Ελεγκτικό Συνέδριο – Αντισυνταγματικές οι μειώσεις στους συνταξιούχους γιατρούς του ΕΣΥ

Νέα «μαύρη τρύπα» καλείται να κλείσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, καθώς δικαστική απόφαση δικαιώνει τους γιατρούς του ΕΣΥ και θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα που κόπηκαν από τις συντάξεις τους.

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν το 2012 στους συνταξιούχους γιατρούς του ΕΣΥ, ενώ εκκρεμεί απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις μειώσεις στους εν ενεργεία γιατρούς.

Από τη στιγμή που κρίθηκαν αντισυνταγματικές

οι περικοπές των συντάξεων, θα πρέπει να επανέλθουν οι συντάξεις στα επίπεδα του 2012. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει περίπου 220 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται τα αναδρομικά για όσους δικαιωθούν…

Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθούν και οι προσφυγές των δικαστικών λειτουργών για τα αναδρομικά που δεν τους έχουν επιστραφεί.

Επίσης, οι ένστολοι προσέβαλαν και το μισθολόγιο του 2014 επειδή δεν τους αποκατέστησε πλήρως τις απώλειες του 2012. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε φέρει νέες μειώσεις αποδοχών, αντί να επαναφέρει τους μισθούς στα επίπεδα προ Αυγούστου 2012.

Και δεν είναι μόνο αυτοί. Οι καθηγητές των ΤΕΙ έχουν προσφύγει για τις ανάλογες περικοπές του 2012 στα Ειδικά Μισθολόγια, ενώ οι καθηγητές των ΑΕΙ ζητάνε με αγωγές την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές που υπέστησαν και χαρακτηρίστηκαν αντισυνταγματικές.

Και δεν φτάνει μόνο αυτό, καθώς επίκειται δημοσίευση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι εύλογο: που θα βρεθούν λεφτά για να επιστραφούν στους δικαιούχους, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση είναι σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το Ασφαλιστικό…

Keywords
Τυχαία Θέματα